Statens barnehus har for første gang varslet Statsforvalteren om sin bekymring for barnevernstjenesten i Sandefjord. De mener at barn har lidd unødvendig over lang tid på grunn av manglende inngripen fra barnevernet i flere saker med vold og omsorgssvikt.
Barnehuset har sett flere tilfeller der barn har levd under uverdige forhold over år, og mener at barnevernet burde ha grepet inn tidligere. Statsforvalteren har åpnet tilsyn for å granske barnevernstjenestens praksis.
Barnevernslederen i Sandefjord tar varselet til etterretning, men understreker at de ansatte gjør grundige vurderinger i alle saker. Tilsynssvaret fra Statsforvalteren vil vise om det har vært svikt i barnevernstjenesten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Statsforvalteren i Vestland kritiserer barnevernstjenesten i en kommune for omfattende svikt i oppfølgingen av barn etter at moren ble drept. Barnevernet mottok flere bekymringsmeldinger, inkludert fra politiet, før drapet, men unnlot å snakke med barna eller hente inn tilstrekkelig informasjon. De åpnet ikke undersøkelsessak etter drapet og snakket ikke med barna før fem måneder senere. Statsforvalteren mener dette har påført barna tilleggsbelastninger og mulig mistillit til barnevernet. Kommunedirektøren forsvarer seg med at barnas stemme ble hørt via omsorgspersoner, men Statsforvalteren er uenig. Barnevernet kritiseres også for ikke å ha hentet inn informasjon fra tidligere barnevernstjenester.
1 måned siden
Barneombudet har avdekket alvorlige mangler i tilsynet med barne- og avlastningsboliger for mindreårige med helsebehov. En gjennomgang viser at kun en svært liten andel av boligene har tilsyn, noe som skaper bekymring for barnas rettssikkerhet. Barneombudet påpeker at mange av disse barna ikke selv kan varsle om kritikkverdige forhold, og at det mangler både oversikt over antall barn i boligene og kompetansekrav for ansatte. Ombudet krever nå at Helsedepartementet iverksetter tiltak for å styrke tilsynet og likestille barnas rettssikkerhet med den i barnevernsinstitusjoner.
4 måneder siden
Sivilombudet kritiserer manglende bevissthet rundt overgrep i barnevernsinstitusjoner, og påpeker at ansatte ofte ikke er kjent med gjeldende rutiner. En rapport basert på intervjuer med barn og ansatte avdekker at overgrep er et ikke-tema, og at barn ikke vet hvor de skal varsle. Saken har aktualisert seg etter at en svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter. Barne- og familieministeren har varslet hastetiltak, og justisministeren ser på regelverket for politiattester for utenlandske ansatte. Stortinget debatterer også saken, og etterlyser bedre varslingskanaler for barn.
3 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe reagerer på kritikk av barnevernet i en vestlandskommune etter et drap. Statsforvalteren kritiserer manglende samtaler med barna før det hadde gått fem måneder etter drapet, og manglende oppfølging før drapet. Barnevernet mottok flere bekymringsmeldinger, men unnlot å snakke med barna eller hente inn tilstrekkelig informasjon fra tidligere involverte kommuner. Toppe understreker at barnevernstjenesten må snakke direkte med barn. Kommunen erkjenner mangelfull dialog og har iverksatt tiltak. Barneombudet kaller saken svært alvorlig.
1 måned siden
UNICEF slår alarm etter VG-avsløringer om manglende krav og mangelfulle ansettelsesprosesser i barnevernsinstitusjoner. Flere saker om overgrep mot barn, begått av ansatte, har blitt avdekket, og UNICEF understreker at politiattest alene ikke er tilstrekkelig. De etterlyser umiddelbare tiltak for å sikre barns trygghet. Bufdir opplyser at de vil gjennomgå kontrakter med private leverandører og styrke vurderingen av kandidaters egnethet. Barne- og familieministeren viser til en ny rapport og dialog med Bufdir om aktuelle grep, men gir ingen konkrete svar på VGs spørsmål om tiltak.
12 dager siden
Mange barn gruer seg til påsken på grunn av omsorgssvikt, rus eller vold i hjemmet. Alarmtelefonen oppfordrer folk til å være mer oppmerksomme og bry seg om barn rundt seg, og å ta tilbake den gamle «nabokjerring»-rollen. Barnevernet mottar færre bekymringsmeldinger i ferier, delvis fordi folk er redde for å blande seg eller ta feil. Det er viktig å se etter tegn på at barn strever, som tristhet eller endret atferd, og å invitere dem med på aktiviteter. Å melde fra en gang for mye er bedre enn en gang for lite, da tidlig hjelp kan endre et barns fremtid.
22 dager siden
Rekordmange barn i Norge venter på fosterhjem, noe som skaper bekymring hos Fosterhjemsforeningen. De krever tiltak fra politikerne for å bedre situasjonen, da mange fosterforeldre sliter økonomisk og føler seg utilstrekkelige. En tidligere fostermor understreker behovet for kompetanse og støtte. Venstre-politiker Grunde Almeland mener situasjonen er alvorlig og krever hastetiltak fra barne- og familieministeren. Barne- og familiedepartementet sier de vil bedre situasjonen gjennom et kvalitetsløft for barnevernet, økt beslutningsmyndighet for fosterforeldre og mer forutsigbare økonomiske rammer.
17 dager siden
Barnevernsutvalgets leder, Erik Stene, uttrykker dyp bekymring over manglende implementering av nødvendige helsetiltak for barn og unge i barnevernsinstitusjoner og psykiatrien. Han advarte for 15 måneder siden om økt dødsrisiko, og siden da har flere dødsfall funnet sted. Stene kritiserer mangelen på klare retningslinjer for helseforetakenes ansvar for å etablere helseteam, og påpeker at flere lovede tiltak som helseteam og økt kapasitet i barne- og ungdomspsykiatrien, ikke er realisert. Han understreker behovet for rask handling og bedre samordning mellom barnevern, helsevesen og kriminalomsorg for å sikre at utsatt ungdom får den hjelpen de trenger umiddelbart.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Agder har bedt Sivilrettsforvaltningen om å føre tilsyn med deres egen håndtering av vergemålet til Gjermund Orrego Bjørndal, som er dømt for overgrep. Dette skjer etter at Agder lagmannsrett rettet sterk kritikk mot både Fylkesmannen i Aust-Agder (nå Statsforvalteren) og politiet for manglende oppfølging av bekymringsmeldinger i 2017. Statsforvalteren erkjenner at det var feil å oppnevne Bjørndal som verge og jobber nå med å forbedre rutinene for å unngå lignende situasjoner. De har også tatt initiativ til et møte med politiet for å styrke samarbeidet i vergemålssaker.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har undersøkt en sak der et barn døde 18 timer etter et besøk på legevakten. Tilsynet avdekket at helsepersonell ikke hentet inn tilstrekkelig informasjon fra barnets kjernejournal, noe som førte til at viktig helseinformasjon ikke ble vurdert. Selv om manglende oppslag i journalen ikke direkte kan knyttes til dødsfallet, har tilsynet avdekket svikt i samhandlingen mellom sykehuset og de kommunale helsetjenestene. De involverte aktørene har gjennomgått hendelsesforløpet og iverksatt tiltak for å bedre pasientsikkerheten. Det ble også påpekt at det tok for lang tid før foreldrene ble kontaktet.