Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og de tidligere vikenfylkene går av etter alvorlig svikt i klagebehandlingen om tvangsmedisinering og manglende behandling av 969 innsynskrav. Haugland beskriver situasjonen som en skandale og erkjenner ansvar, men peker også på manglende ressurser.
Hun kritiserer systemet og manglende midler, men det understrekes at dette ikke unnskylder den åpenbare svikten. Klagere er ikke blitt informert om forsinkelsene før nå.
Det er en tydelig opprydningsvilje i statsforvalterembetet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har ikke behandlet 123 klager på tvangsmedisinering i psykiatrien. Dette har ført til at statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland måtte gå av. Pasientombudet mener at dette er en alvorlig svikt som går på tilliten og verdigheten løs. Professor Kjell Arne Rørvik omtaler saken som en «gedigen systemsvikt», og det er svært uvanlig at en statsforvalter blir avsatt på denne måten. Svarstad Haugland forklarer at de hadde vært presset på ressurser, men pasientombudet mener at dette ikke forsvarer at viktige oppgaver blir lagt til side. Pasientombudet mener også at politisk ledelse har et ansvar for å sikre at tjenestene har tilstrekkelige ressurser.
4 måneder siden
Valgerd Svarstad Haugland trekker seg som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at to alvorlige interne avvik ble avdekket. Det dreier seg om brudd på offentlighetsloven, der 969 innsynskrav ikke er behandlet, og manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering. Statsforvalteren har iverksatt tiltak for å rette opp i feilene og har innhentet ekstern bistand. Svarstad Haugland skulle egentlig ha fortsatt i stillingen frem til Jan Tore Sanner tiltrer, men går nå av ved nyttår.
4 måneder siden
Statsforvaltere over hele landet har varslet om en anstrengt ressurssituasjon, med «underfinansiering» og «svært urovekkende» som gjengangere. Dette kommer frem i en gjennomgang av årsrapportene for 2023 og intervjuer med flere statsforvaltere. Valgerd Svarstad Haugland gikk av som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket alvorlige avvik i behandlingen av klager på tvangsmedisinering. 114 pasienter har fått feilaktig henlagt sine klager. Statsforvalterne frykter at den pressede situasjonen går utover rettssikkerheten til befolkningen. Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung understreker at manglende ressurser ikke er en unnskyldning for å ikke behandle saker.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg etter at det er avdekket to alvorlige avvik ved Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Det ene avviket gjelder manglende behandling av 123 klagesaker om tvangsmedisinering, noe som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket omhandler brudd på offentleglova. Klagesakene, som gjelder perioden fra 2019 til sommeren 2023, ble lagt til side i strid med gjeldende rutiner. Statsforvalteren opplyser at de nå kontakter de berørte pasientene og har endret praksis for å unngå lignende hendelser i fremtiden. Haugland sier hun ikke lenger har tillit fra statsråden og tar konsekvensen av dette.
4 måneder siden
Statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland trekker seg fra sin stilling i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus etter at det ble avdekket to alvorlige avvik i helseavdelingen. Det ene avviket omhandler manglende behandling av 123 klager på tvangsmedisinering, som har gått ut over pasienters rettssikkerhet. Det andre avviket gjelder brudd på offentleglova ved at 969 innsynskrav ikke er behandlet. Haugland opplyser at hun ikke lenger har tillit fra statsråden og slutter når hennes åremål går ut ved nyttår. Det er besluttet å innhente ekstern bistand for å gjennomgå sakene.
4 måneder siden
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland, har trukket seg fra sin stilling. Dette skjer etter at det er avdekket to alvorlige interne avvik i helseavdelingen. Det ene avviket omhandler manglende behandling av klager vedrørende tvangsmedisinering, mens det andre omfatter brudd på offentlighetsloven. Haugland uttaler i en pressemelding at hun ikke lenger har tillit fra statsråden, og at hun derfor tar konsekvensen av dette ved å slutte.
3 måneder siden
Statsforvalteren i Agder har bedt Sivilrettsforvaltningen om å føre tilsyn med deres egen håndtering av vergemålet til Gjermund Orrego Bjørndal, som er dømt for overgrep. Dette skjer etter at Agder lagmannsrett rettet sterk kritikk mot både Fylkesmannen i Aust-Agder (nå Statsforvalteren) og politiet for manglende oppfølging av bekymringsmeldinger i 2017. Statsforvalteren erkjenner at det var feil å oppnevne Bjørndal som verge og jobber nå med å forbedre rutinene for å unngå lignende situasjoner. De har også tatt initiativ til et møte med politiet for å styrke samarbeidet i vergemålssaker.
1 måned siden
Statsforvalteren har etter et tilsyn avdekket flere mangler ved legevakten i Oslo. Kommunen oppfyller ikke kravet om at 80 prosent av telefonhenvendelsene skal besvares innen to minutter. I perioden undersøkelsen ble utført varierte andelen besvarte anrop innen to minutter mellom 28 og 61 prosent per måned, mens antall ubesvarte anrop varierte mellom 3031 og 9866 per måned. Andre avvik inkluderer manglende opplæring i nødnett for ansatte, manglende helsefaglig kompetanse hos personell på legevaktsentralen, manglende kurs i akuttmedisin og volds- og overgrepshåndtering, samt manglende tilrettelegging for taushetsplikt i venterom. Statsforvalteren mener allmennlegevakten drives med for høy risiko for svikt.
2 måneder siden
Riksrevisjonen retter sterk kritikk mot Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet for manglende samhandling og oppfølging av personer med psykiske lidelser og rusproblemer. Rapporten viser at mangelfull samhandling fører til ineffektiv behandling og flere innleggelser, og at pasienter ofte blir kasteballer i systemet. Riksrevisjonen anbefaler blant annet å stanse nedbyggingen av døgnbehandling og bedre samhandlingen mellom helsetjenestene og NAV. Politikere fra FrP og Rødt reagerer kraftig på rapporten og krever umiddelbare tiltak for å sikre bedre hjelp til denne sårbare gruppen.
26 dager siden
Nav beklager at May Iren Søvik ikke fikk utbetalt sykepenger som følge av en feilregistrering da hun byttet kommune. Søvik, som er kronisk syk og avhengig av sykepenger, opplevde at utbetalingene stoppet og at hun ble møtt med en behandlingstid på åtte uker uten nærmere forklaring. Dette førte til at hun fikk økonomiske problemer og fryktet å miste leiligheten sin. Etter at Romerikes Blad tok kontakt, innrømmet Nav feilen og lover å prioritere saken slik at Søvik får pengene hun har krav på. Søvik kritiserer Navs rutiner og mener systemet er for sårbart, og at det må endres slik at andre ikke opplever det samme.