Kinobransjen er bekymret for at norske filmer forsvinner for raskt fra kinoene og over til strømmetjenester, spesielt Netflix som krever eksklusivitet. Film & Kino mener at filmer bør vises på kino i opptil seks måneder, og at dagens krav om åtte uker er for lite.
Norsk filminstitutt (NFI) er enig i at filmer bør være tilgjengelig for skolevisninger, og vil endre reglene for dette.
Selv om norske filmer gjør suksess på Netflix, ønsker kinoene å beholde muligheten til å vise dem for et norsk publikum.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny lovendring pålegger strømmetjenester som Netflix, Disney og Amazon Prime å investere i norsk innhold. Fra 2026 skal de bidra med 150 til 200 millioner kroner årlig, noe som skal styrke norsk film- og serieproduksjon. Lovendringen kommer etter elleve år med tapt produksjon og anslagsvis én milliard kroner i tapte inntekter for bransjen. Det er stor internasjonal interesse for norsk innhold, noe suksessen til filmer som «Troll» og serier som «Nr. 24» viser. Den nye loven skal sikre at strømmetjenestene fortsetter å investere i norsk innhold og bidra til å fremme norsk kultur.
3 måneder siden
Internasjonale strømmetjenester som Netflix og Disney+ pålegges å investere minst fire prosent av sin norske omsetning i norske filmer og TV-serier. Dette skjer etter at Stortingets familie- og kulturkomité har vedtatt en ny medfinansieringsordning. Vedtaket kommer etter en lang kamp fra bransjen, spesielt Virke Produsentforeningen, som har jobbet for dette i over ti år. Den nye ordningen forventes å tilføre rundt 150 millioner kroner årlig til norsk film- og TV-produksjon. Norge blir med dette det 17. landet i Europa som innfører en slik investeringsplikt, noe som gir norske produsenter like konkurransevilkår som i andre europeiske land.
8 dager siden
Norsk filmbransje opplever en betydelig nedgang med 30 prosent av filmarbeiderne som har sluttet det siste året, og 60 prosent av de gjenværende vurderer å forlate yrket. En rapport fra Menon Economics viser at antall jobber i bransjen har falt med 40 prosent på ett år. Bransjen møter utfordringer som global konkurranse, redusert satsing fra store aktører som Viaplay, NRK og TV 2, samt vansker med finansiering og tilgang til visningsplattformer. Til tross for tøffe tider fortsetter mange unge å satse på film, selv om de er forberedt på økonomiske vanskeligheter. Norsk filminstitutt arbeider for å støtte en bærekraftig og nyskapende bransje, men markedet preges av nedgang i kinobesøk og færre bestillinger fra strømmetjenester.
3 måneder siden
Norske alpinister er frustrerte over at tv-seere i Norge ikke får sett rennene i Kitzbühel og Schladming, da ingen norske aktører har kjøpt rettighetene til FIS-rennene i Østerrike. Dette skaper bekymring for sponsoreksponering og sportens popularitet. Alpinistene understreker at det er viktig å finne en løsning for fremtidige sesonger. Selv om det ikke sendes fra disse rennene, vil alpin-VM i Saalbach bli sendt på Viaplay. Fredrik Møller er ute av helgens renn etter en skade.
1 måned siden
Youtuber Robin Hofset uttrykker bekymring for Youtubes fremtid i Norge, og mener plattformen konkurrerer med Tiktok og Snapchat. Han mener seere foretrekker kortformatvideoer, noe som har redusert visningene for norsk innhold på Youtube. Hofset ser likevel potensial for en oppblomstring hvis man klarer å gjenvinne seernes interesse og engasjement. Google mener Youtube fortsatt vokser i Norge, mens en ekspert peker på økt konkurranse og redusert lojalitet som mulige årsaker til nedgangen.
3 måneder siden
SAS-sjef Kjetil Håbjørg uttrykker bekymring for høye skatter og avgifter i Norge, som han mener hindrer selskapet i å utvikle et bedre rutetilbud. Han oppfordrer Norge til å se til Sverige, som har fjernet sin passasjeravgift. Samtidig er Avinor-sjef Abraham Foss bekymret for at norske flyplasser skal bli utkonkurrert av København. Han mener det er et sjokk at avgiftene øker, og at det er viktig å finne langsiktige løsninger. SAS mener Avinor må ta ansvar for egne kostnader, mens Avinor fokuserer på digitalisering og effektivisering. SAS satser på USA og etablerer en global hub i København, men lover at dette ikke skal gå på bekostning av Norge.
4 måneder siden
Norsk fondsbransje står overfor en mulig utflagging på grunn av rammebetingelser og særnorske regler. Flere aktører, som Alfred Berg, Nordea og Danske Bank, har allerede flyttet fond til naboland som Sverige, Finland og Luxemburg. Dette kan føre til tap av arbeidsplasser, kompetanse, verdiskapning og skatteinntekter i Norge. Bransjen har lenge advart mot denne utviklingen og etterlyser politiske tiltak for å sikre konkurransedyktige vilkår. Finansdepartementet har anerkjent bransjens betydning, men konkrete tiltak mangler. Sverige har igangsatt en fondsutredning for å styrke sin finansnæring, og norske myndigheter oppfordres til å gjøre det samme.
4 måneder siden
Arne Scheie er bekymret for at kombinert og Hoppuka kan bli utilgjengelig på norske TV-skjermer grunnet manglende salg av rettigheter. Han påpeker at økte kostnader for rettigheter går ut over TV-selskapene og seerne, og frykter at manglende TV-dekning kan ha negative konsekvenser for sportens popularitet. Rettighetene for rennene i Østerrike er ikke inkludert i avtalen mellom FIS og Infront, noe som gjør situasjonen usikker.
2 måneder siden
Antallet skirenn i Norge har nesten halvert seg de siste ti årene, noe som bekymrer både eksperter og Norges Skiforbund. Nedgangen gjelder både barne- og ungdomsrenn, samt turrenn. Årsakene som nevnes er ettervirkninger av koronaepidemien, kompliserte tidtakingssystemer og mangel på funksjonærer. Skiforbundet har igangsatt «Skiløftet» for å støtte klubbene. Samtidig påpekes det at langrennssporten kan ha blitt for profesjonell, og at det er viktig å fokusere på breddeidrett og skape aktiviteter preget av lek og moro for å sikre rekrutteringen.
4 måneder siden
Hoppsjef Jan Erik Aalbu uttrykker bekymring over at TV-rettighetene for de to siste rennene i hoppuka ikke er solgt til noen norsk aktør. Dette betyr at norske seere kan gå glipp av rennene i Innsbruck og Bischofshofen. Aalbu understreker at Norges Skiforbund ikke har ansvar for situasjonen, og at det er den østerrikske rettighetshaveren som har satt en for høy pris. Han håper likevel at en løsning kan finnes før rennene går av stabelen. Samtidig viser Johann André Forfang god form før hoppuka, noe som gir håp om gode norske prestasjoner.