Preikestolen og Reinebringen vurderer å endre lovverket for å begrense turisttilstrømmingen på de mest populære tidspunktene. Stiftelsen Preikestolen ønsker et makstak på 6000 turister per døgn, mens Reinebringen også vurderer tiltak for å redusere trengsel.
Begrunnelsen er hensynet til sikkerhet og kvaliteten på opplevelsen.
DNT mener restriksjoner bør være siste utvei, og regjeringen vil ikke endre allemannsretten, men åpner for at kommunene kan regulere ferdselen gjennom parkeringsplasser og busstilbud.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Gran Canaria innfører nye tiltak for å håndtere den store turistmengden til Roque Nublo, en populær steinformasjon på øya. Besøkende må nå reservere plass på forhånd, og det blir innført inngangskontroll. Parkeringsmuligheter nær fjellet fjernes, og en ny parkeringsplass med plass til 120 biler etableres et stykke unna. Herfra vil besøkende bli fraktet med buss til fjellet, noe som skal redusere trafikkbelastningen. Øyrådet ønsker med tiltakene å beskytte det naturlige miljøet, forbedre besøkskvaliteten og sikre trygghet for både turister og lokale innbyggere. Søppelproblemer og trafikkkaos har vært blant utfordringene tiltakene skal løse.
12 dager siden
Økende turisme i villreinområder, særlig i kalvingsperioden, skaper bekymring. En ekspert fra Statens naturoppsyn påpeker at økt ferdsel forstyrrer dyrene. DNT lover tiltak som reduserte åpningstider og vurdering av ruteendringer for å beskytte villreinen. Norge har et spesielt ansvar for villreinen, da over 90 prosent av bestanden i Europa finnes her. Fjellturisme og hyttebygging truer dyrene, og en mer ansvarlig tilnærming til naturbruk etterlyses fra både kommuner og DNT.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre en turistskatt i to trinn, der cruiseturister vil bli inkludert i neste fase. Kommunene vil få mulighet til å innføre en skatt på opptil fem prosent på overnatting, men næringsministeren åpner for å justere satsen ned til tre prosent. Dette er i tråd med hva som er vanlig i mange europeiske land. Regjeringen vil ikke innskrenke allemannsretten, men heller stramme inn villcamping ved hjelp av eksisterende regelverk. Turistskatten er en frivillig ordning for kommunene og skal bidra til å håndtere de negative konsekvensene av turisme, som for eksempel mangel på toaletter og forsøpling. Forslaget vil bli lagt frem for Stortinget før påske.
1 måned siden
Italia vurderer å innføre en turistskatt på opptil 300 kroner per natt for å håndtere overturisme i byer som Roma, Firenze og Venezia. Skatten differensieres etter hotellrommets pris. Turistministeren mener skatten kan forbedre tjenestene og gjøre turister mer ansvarlige, men reiselivsbransjen frykter den vil skremme bort besøkende. Roma innfører personlig innsjekk for Airbnb-gjester, Venezia tar avgift for dagsturister, og flere populære attraksjoner innfører besøksgrenser. Hovedstaden forventer rekordbesøk i 2025 på grunn av et kommende «jubelår».
4 måneder siden
Mallorca innfører tiltak for å begrense turiststrømmen etter rekordhøye besøkstall. Myndighetene vil først bremse veksten, deretter redusere antallet turister. I fjor besøkte 17,8 millioner turister Balearene, hvorav 14 millioner var på Mallorca. Allerede i år har 18 millioner besøkt øygruppen. Lokale organisasjoner og innbyggere har protestert mot masseturismen, men uten å påvirke de høye besøkstallene. Tiltakene skal vedtas i februar neste år.
19 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven for å presisere unntak fra byggeforbudet. Forslaget åpner for mindre utvidelser av eksisterende bygg, begrenset utbygging i Sørkedalen og Maridalen, samt utvidelse av serverings- og overnattingsvirksomhet for friluftsliv. Hytteeiere får mulighet til å bygge terrasser uten søknad, men Naturvernforbundet frykter nedbygging og privatisering av marka. Klima- og miljøministeren understreker at det generelle byggeforbudet fortsatt gjelder, og at loven skal sikre langsiktig vern av marka.
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven for å presisere unntak fra byggeforbudet. Forslaget åpner for mindre utvidelser av eksisterende bygg, begrenset utbygging i Sørkedalen og Maridalen, samt utvidelse av serverings- og overnattingsvirksomhet for friluftsliv. Hytteeiere får mulighet til å bygge terrasser uten søknad, men Naturvernforbundet frykter nedbygging og privatisering av marka. Klima- og miljøministeren understreker at det generelle byggeforbudet fortsatt gjelder, og at loven skal sikre langsiktig vern av marka.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven som vil tillate bygging av terrasser og endring av terreng i marka uten søknad. Dette har ført til bekymring hos Naturvernforbundet, flere kommuner og statsforvaltere, som frykter økt privatisering og nedbygging av marka. De mener at små inngrep over tid vil spise opp marka og gjøre den mindre tilgjengelig for allmennheten. Miljøbyråd i Oslo deler denne bekymringen. Regjeringen på sin side hevder at endringene vil redusere unødvendig byråkrati og gjøre loven enklere å forstå, samtidig som de understreker at de ikke ønsker å svekke markaloven. Høringssvarene vurderes nå før et endelig lovforslag legges frem for Stortinget.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler økende reisetrender som natturisme, «silent travel» og «sleep tourism», der Nord-Norge er en attraktiv destinasjon. Utenlandske overnattinger har økt kraftig, og reiselivsaktører tilpasser seg. Likevel er det utfordringer knyttet til infrastruktur, som toalettmangel, parkering og vinterveiforhold. Samarbeid mellom næringsliv og offentlige aktører er nødvendig for å håndtere den økende turismen og sikre gode opplevelser for besøkende. Artikkelen belyser også at mange turister søker ro og naturopplevelser vekk fra overfylte turistmål.