Regjeringen foreslår endringer i markaloven som vil tillate bygging av terrasser og endring av terreng i marka uten søknad. Dette har ført til bekymring hos Naturvernforbundet, flere kommuner og statsforvaltere, som frykter økt privatisering og nedbygging av marka.
De mener at små inngrep over tid vil spise opp marka og gjøre den mindre tilgjengelig for allmennheten. Miljøbyråd i Oslo deler denne bekymringen.
Regjeringen på sin side hevder at endringene vil redusere unødvendig byråkrati og gjøre loven enklere å forstå, samtidig som de understreker at de ikke ønsker å svekke markaloven. Høringssvarene vurderes nå før et endelig lovforslag legges frem for Stortinget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven for å presisere unntak fra byggeforbudet. Forslaget åpner for mindre utvidelser av eksisterende bygg, begrenset utbygging i Sørkedalen og Maridalen, samt utvidelse av serverings- og overnattingsvirksomhet for friluftsliv. Hytteeiere får mulighet til å bygge terrasser uten søknad, men Naturvernforbundet frykter nedbygging og privatisering av marka. Klima- og miljøministeren understreker at det generelle byggeforbudet fortsatt gjelder, og at loven skal sikre langsiktig vern av marka.
1 måned siden
Regjeringen foreslår endringer i markaloven for å presisere unntak fra byggeforbudet. Forslaget åpner for mindre utvidelser av eksisterende bygg, begrenset utbygging i Sørkedalen og Maridalen, samt utvidelse av serverings- og overnattingsvirksomhet for friluftsliv. Hytteeiere får mulighet til å bygge terrasser uten søknad, men Naturvernforbundet frykter nedbygging og privatisering av marka. Klima- og miljøministeren understreker at det generelle byggeforbudet fortsatt gjelder, og at loven skal sikre langsiktig vern av marka.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp for tilfluktsrom og gjøre det obligatorisk i nye store bygg. Eiendomsaktører frykter at dette vil føre til mindre boligbygging og økte boligpriser, noe justisminister Emilie Enger Mehl ikke er bekymret for. Hun mener det er nødvendig for sikkerheten og at alle må bidra til beredskap. Det er usikkerhet rundt kostnadene, med estimater fra 30.000 til 50.000 kroner per person. Regjeringen vil vurdere ulike krav til ulike prosjekter, inkludert bruk av beredskapsrom, og åpner for innspill til ordningen. Samtidig er boligbyggingen på et historisk lavt nivå, og det forventes en prisvekst på 10 prosent i år.
20 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
19 dager siden
Regjeringen har foreslått en lovendring som gir mulighet for å innføre godkjenningsordninger for private tilbydere av helse- og omsorgstjenester. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) fremhever at dette vil sikre kvalitet og bedre ressursbruk, og fungere som en kvalitetssikring der godkjente aktører mottar et «kvalitetsstempel» fra det offentlige. Lovendringen kan også gi regjeringen mulighet til å begrense nyetableringer av private helseaktører i områder med mangelfull akuttberedskap. Fremskrittspartiets Bård Hoksrud er kritisk til forslaget og mener det vil vanskeliggjøre pasientenes mulighet til å ta frie behandlingsvalg.
6 dager siden
Stortinget behandler endringer i Sivilbeskyttelsesloven som gir regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller ved trussel mot landets sikkerhet. Fremskrittspartiet krever utsettelse av behandlingen og truer med å stemme mot hele loven, med henvisning til uklare forhold til Grunnloven. Også Rødt og KrF er kritiske og ønsker avklaring før vedtak, da de mener lovforslaget svekker Stortingets parlamentariske kontroll. Kritikere som tidligere forsvarstopp Robert Mood og professor Benedikte Moltumyr Høgberg har også uttrykt bekymring. Regjeringen avviser kritikken og understreker at fullmaktene vil være underlagt vanlig parlamentarisk kontroll, og at lovendringene er nødvendige for å ha et balansert regelverk i beredskapssituasjoner. Votering over lovendringene er planlagt torsdag.
18 dager siden
Regjeringens forslag om en ny samtykkelov, der «bare ja betyr ja», møter motbør fra flere jurister og advokater som frykter vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Advokat Mette Yvonne Larsen kaller loven et aktivistforslag. Jurist Eirin Eikefjord tror loven kan føre til økt bruk av filming for å sikre bevis. Bistandsadvokat Kristin F. Hammervik mener den vil beskytte sårbare personer. Samtidig er det enighet om at fjerning av minstestraffen for voldtekt er positivt, da det gir domstolene større fleksibilitet.
25 dager siden
Arbeiderpartiet vurderer å tillate alkohol i avgrensede områder i parker, noe som kan sikre flertall på Stortinget for en slik endring. Høyre er positiv, men mener «partysoner» kan føre til unødvendig byråkrati. Rusforebyggende organisasjoner som IOGT frykter økt fyll og utrygghet. Forslaget gir kommunene myndighet til å definere områder der alkohol er tillatt, men det er delte meninger om konsekvensene for fyll og allmenn trivsel.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bekymringen rundt utbygging av gondolbaner i norsk natur, spesielt i lys av en pågående naturkrise. Flere kommuner har foreslått gondolbaner i verdifulle naturområder, noe som har ført til protester. En konkret sak i Sula, der statsforvalteren har fremmet innsigelse, skal nå vurderes av kommunal- og distriktsminister Erling Sande. Denne saken blir sett på som en test for regjeringens forpliktelse til å stanse naturtapet innen 2030. Artikkelen understreker at nedbygging av natur skjer i et alarmerende tempo, og at det er behov for prioriteringer som setter naturvern foran fornøyelsesformål. Befolkningen støtter også sterkere tiltak for å bevare naturen.
3 måneder siden
Naturmeldingen, regjeringens plan for å stoppe tap av natur, har møtt kritikk fra flere hold. Rødt mener meldingen gir tillatelse til mer utbygging, mens Høyre savner konkrete tiltak og foreslår et kart over grå arealer for å styre utbygging dit. NRK har avslørt et stort antall naturinngrep de siste årene, ofte vedtatt uten tilstrekkelig oversikt. Regjeringen har som mål å bevare 30 prosent av landarealet innen 2030, men det er uenighet om meldingen er tilstrekkelig for å nå dette målet. Naturmeldingen skal behandles i Stortinget 30. januar.