Et regjeringsoppnevnt utvalg har foreslått å fjerne kundeutbytte fra sparebanker, en ordning der kunder får tilbakebetalt deler av bankens overskudd. Forslaget møter motstand fra flere hold.
Bulder Bank opplever stort engasjement fra kunder som ønsker å beholde ordningen, mens DNB mener den reduserer konkurransen. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer forslaget og mener det vil svekke bankkundenes stilling.
Utredningen er nå på høring, og det er opp til politikerne å avgjøre om forslaget skal gjennomføres.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Sparebankutvalget har foreslått å fjerne kundeutbytte fra norske banker, noe som har ført til sterke reaksjoner fra kunder. Mange kunder ser på utbyttet som et viktig bidrag i en dyrtid, og mener det er mer rettferdig enn høye bonuser til toppledere. Samtidig hevder noen at kundeutbytte er konkurransevridende og gjør lån dyrere. Boliglånstjenesten Clinsj påpeker at bankene som gir utbytte ofte har dårligere priser enn de som ikke gjør det. Bulder har mottatt et stort antall tilbakemeldinger fra kunder som ønsker å beholde ordningen. DNB mener på sin side at kundeutbytte reduserer konkurransen. Utredningen er nå sendt på høring, og Finansdepartementet skal ta en endelig avgjørelse.
3 måneder siden
Det er uenighet om kundeutbytteordningen i sparebanker, en ordning som potensielt berører 1,3 millioner norske bankkunder. Sparebankutvalget har foreslått å fjerne kundeutbytte, noe som har ført til debatt. Simen Munter, direktør i Clinsj, hevder at bankene som tilbyr kundeutbytte, ikke har de mest fordelaktige lånebetingelsene. Simen Eilertsen, konserndirektør i Bulder, tilbakeviser dette og får støtte fra Renteradar, som mener kundene får gode betingelser i tillegg til utbytte. Munter står fast ved at kundeutbytte skaper forvirring og hindrer konkurranse, mens Renteradar mener bankene bør få fortsette med utbytteordningen, da de ikke finner signifikante renteforskjeller mellom banker med og uten kundeutbytte.
3 dager siden
Arbeidarpartiregjeringa foreslår å redusere postlevering til éin gong i veka. Dette møter motstand frå pensjonistar som fryktar konsekvensane.
1 måned siden
Opposisjonen er kritisk til regjeringens forslag om norgespris på strøm. De mener at ordningen ikke ivaretar bedriftenes interesser godt nok. MDG mener at forslaget fjerner insentiver til å spare strøm, noe som vil gå hardt utover kommuner og bedrifter. Rødt mener at kraftbransjen kan gni seg i hendene, da de mener ordningen skjermer kraftselskapene på bekostning av annet næringsliv. SV er derimot positive til forslaget, og mener at det vil gi tryggere og mer forutsigbare strømpriser for folk.
4 måneder siden
Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår å endre postleveringen i Norge. Flertallet i utvalget går inn for at folk som hovedregel må hente brev på postkontor eller andre hentesteder, og ikke lenger får posten levert i postkassen. De som trenger det, skal fortsatt kunne få posten hjem. Et mindretall i utvalget mener derimot at post som hovedregel må leveres i postkassen. Utvalget ble nedsatt av samferdselsministeren for å vurdere fremtidens postsystem. Fagforbundet kritiserer forslaget og mener det vil ramme eldre og andre med lav digital kompetanse.
2 måneder siden
Regjeringens forslag om Norgespris, en fastpris på 50 øre/kWh, vil komme i tillegg til eksisterende påslag og månedsavgifter fra strømsalgselskapene. Elisabeth Sæther i Energidepartementet presiserer at Norgespris er en finansieringsordning, og at konkurransen mellom strømselskaper vil fortsette. SV ønsker et statlig strømsalgsselskap for å fjerne mellomledd, mens FrP kritiserer forslaget for å være forhastet og ikke adressere prissmitte fra Europa. Fornybar Norge påpeker at Norgespris kan redusere lønnsomheten av energisparetiltak og solkraft.
6 dager siden
Regjeringens forslag om å innføre en fast Norgespris på strøm har møtt omfattende kritikk fra både norske og svenske aktører. Forslaget, som ble lansert etter at Senterpartiet forlot regjeringen, har fått 223 høringssvar som peker på manglende utredning, juridiske uklarheter og potensielt negative konsekvenser for kraftmarkedet. Norske bransjeorganisasjoner, advokater, Konkurransetilsynet og industrien mener ordningen kan svekke insentivene til strømsparing, energieffektivisering og fleksibel forbrukstilpasning. Svenske myndigheter og organisasjoner advarer om at forslaget kan føre til redusert overføringskapasitet og utfordringer for det nordiske kraftmarkedet, og oppfordrer til utsettelse eller endringer. Flere aktører påpeker at dagens strømstøtteordning allerede er god, og at alternative tiltak bør vurderes. Det reises også bekymring for økt nettbelastning, særlig i hytteområder, og at forslaget kan hemme investeringer i fornybar energi og skape utfordringer for industrien.
1 måned siden
LO ønsker en gjennomgang av Norges Banks mandat, noe som tolkes som et ønske om sterkere politisk styring. Dette begrunnes med et behov for å endre rentepolitikken. Forslaget møter motstand fra blant annet Arbeiderpartiet og Unio, som frykter svekket uavhengighet for Norges Bank. Sentralbanksjefen er åpen for regelmessige evalueringer av mandatet, men understreker at tidspunkt for evaluering må være forutsigbare for å sikre tillit til bankens uavhengighet. Det advares mot at politisk innblanding kan føre til høyere inflasjon og finansiell ustabilitet.
20 dager siden
Regjeringen foreslår en klausul som gir dem rett til å endre eller oppheve Norgespris og dagens strømstøtteordning ved anstrengt kraftsituasjon og høye strømpriser. Begrunnelsen er at høye priser skal motivere til redusert strømforbruk. Høyres Bård Ludvig Thorheim kritiserer forslaget og mener det fjerner tryggheten Norgespris skulle gi. Regjeringen gir uklare svar på hva som konkret skal til for at ordningene kan stoppes, og viser til ulike nivåer av energiknapphet. Forslaget er nå sendt ut på høring.
4 måneder siden
Rødt mener bankene opererer med 'reklamerenter' som gjør det vanskelig for forbrukere å sammenligne boliglånsrenter. Partileder Marie Sneve Martinussen hevder at Finansportalen kun viser eksempelrenter, ikke de faktiske rentene bankene tilbyr. Dette fører ifølge Rødt til svekket konkurranse og at folk betaler for mye for lånene sine. Finans Norge på sin side mener det er vanskelig å lage en oversikt som passer alle, og oppfordrer folk til å kontakte bankene direkte for å få et konkret tilbud. Rødt etterlyser tiltak for å styrke konkurransen i bankmarkedet.