Nyhetssaker

Kinesisk interesse for Stad skipstunnel skaper tryggleiksutfordringar

NRK logo
Kinesiske selskap ønsker å bygge verdas største skipstunnel

Kort oppsummert

  • Kinesiske selskap ønsker å bygge Stad skipstunnel, noe som skaper bekymring for sikkerheten.

To kinesiske selskap har vist interesse for å bygge Stad skipstunnel, noe som har ført til bekymringer rundt sikkerhet og potensiell etterretning. Eksperter peker på Kinas tidligere forsøk på å etablere seg i norsk infrastruktur og viser til PSTs vurdering av økende etterretningstrussel fra Kina.

Kystverket understreker at de følger gjeldende anbudsregler og har rådført seg med sikkerhetsmyndigheter. Det legges vekt på å sikre kontroll over tekniske installasjoner i tunnelen for å unngå potensiell manipulering eller nedstengning.

Kystverket vurderer å skille ut deler av prosjektet for å beholde kontroll over kritisk teknologi og navigasjonssystemer.

Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!

Nyhetsoppsummering

11. mai

Equinors havvindprosjekt Empire Wind 1 utenfor New York er uventet satt på vent av amerikanske myndigheter, en stans Equinor anser som rettsstridig. Selskapet oppgir å tape 50 millioner dollar i uken og vurderer rettslige skritt eller å skrote prosjektet, som har en bokført verdi på rundt 2,5 milliarder dollar, dersom en rask avklaring uteblir. Equinor-sjef Anders Opedal har møtt Trumps økonomiske rådgiver uten å få full klarhet i begrunnelsen for stoppordren.

Russlands president Vladimir Putin har invitert Ukraina til direkte forhandlinger uten betingelser, foreslått avholdt i Istanbul. Eksperter er skeptiske og ser invitasjonen som et mulig forsøk på å fremstå konstruktiv for å unngå sanksjoner og blidgjøre USA, som har truet med sanksjoner ved manglende våpenhvile. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller invitasjonen et positivt tegn, men krever en full, varig og pålitelig våpenhvile som første skritt.

Et angrep på turister i Pahalgam, indisk-kontrollerte Kashmir, 22. april, der 26 ble drept, har ført til en farlig eskalering mellom India og Pakistan. India anklaget Pakistan for å støtte terrorister og svarte med å bombe mål i Pakistan, som Pakistan gjengjeldte med egne bombeangrep i India. Denne militære opptrappingen, inkludert angrep over landegrensene, vekker ifølge eksperter frykt for storkrig mellom de to atommaktene.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring over at tusenvis av potensielt giftige produkter fra den kinesiske plattformen Temu daglig mottas i Norge. En nordisk kontroll avdekket at 71 prosent av testede Temu-varer inneholdt ulovlig høye nivåer av skadelige stoffer. Ministeren mener distributører som Posten må ta større ansvar og har kalt dem inn til møte. Regjeringen varsler strengere regelverk hvis distributørene ikke viser vilje til å bidra.

Antallet utkastelser og hjemløse i USA har nådd rekordhøye nivåer. I Maricopa County, Arizona, ble over 87 000 leietakere kastet ut i fjor, det høyeste antallet noensinne. Nasjonalt ble over 770 000 hjemløse registrert på én natt i 2024. Årsakene inkluderer kraftig prisvekst på bolig som lønningene ikke har holdt tritt med, mangel på rimelige boliger og raske utkastelsesprosesser. Organisasjoner rapporterer om dramatisk økte henvendelser og forventer en ytterligere forverring.

Spekulasjoner om helsen til Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov og hans politiske fremtid skaper uro. Kadyrov ba nylig president Putin om å få fratre, men presiserte senere at han er en lagspiller som følger Putins ordre. Russland-eksperter tolker dette som et mulig spill for å teste Putins lojalitet. Rykter indikerer at Kadyrov er alvorlig syk. Et potensielt maktskifte anses som destabiliserende, og Kadyrov har plassert slektninger, inkludert sin 17 år gamle sønn, i nøkkelroller.

Liknende artikler

Eksperter og PST advarer mot kinesiske nettverk i NorgeNRK logo

16 dager siden

Eksperter og PST advarer mot kinesiske nettverk i Norge

Eksperter og PST advarer mot kinesiske nettverk som kan true norsk sikkerhet. Nettverkene er knyttet til det kinesiske Enhetsfrontdepartementet og opererer ofte skjult for å samle informasjon og fremme kommunistpartiets interesser. To kinesiske forretningsmenn har vært sentrale i å knytte kinesiske statlige selskaper til aktører i Kirkenes, men det er ikke funnet ulovligheter i deres virksomhet. PST innrømmer at de ikke har full oversikt over kinesiske mellommenn i Norge, som kan fungere som bindeledd for politisk og økonomisk påvirkning. Tidligere PST-leder og advokat Hedvig Moe påpeker at norsk lovverk ikke er tilpasset denne typen trusler, da mye av Kinas etterretning ikke er straffbar etter dagens regler. Regjeringen har igangsatt en sikkerhetsgjennomgang av Kirkenes havn, samtidig som lokalpolitikere får motstridende råd om kinesiske investeringer og samarbeid.

Etterretningstjenesten advarer om økt russisk og kinesisk spionasje på SvalbardNRK logo

3 måneder siden

Etterretningstjenesten advarer om økt russisk og kinesisk spionasje på Svalbard

Etterretningstjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sine trusselvurderinger for 2025 om økt spionasje fra Russland og Kina på Svalbard. De mener at øygruppens militærstrategiske verdi har økt i takt med spenningen mellom Nato og Russland. Russland er sterkt til stede i Barentsburg og ønsker å hindre Nato i å bruke Svalbard militært, samtidig som de søker samarbeid med Kina og andre BRICS-land om forskning. PST påpeker at russiske etterretningstjenester anser nordområdene som særlig interessante, og at politikere og andre premissleverandører for norsk nordområdepolitikk er utsatte mål. Regjeringen har tidligere stoppet salg av eiendom på Svalbard for å redusere risikoen for trusler mot nasjonale sikkerhetsinteresser.

NSM advarer mot DeepSeek: Anbefaler norske ledere å vurdere forbudDagbladet logo

3 måneder siden

NSM advarer mot DeepSeek: Anbefaler norske ledere å vurdere forbud

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har innført forbud mot den kinesiske KI-appen DeepSeek på sine ansattes tjenesteenheter, og NSM-sjef Arne Christian Haugstøyl råder norske virksomheter til å vurdere det samme. Begrunnelsen er usikkerhet rundt hvordan informasjonen lagres og brukes. Haugstøyl advarer mot å dele sensitive opplysninger via språkmodeller generelt, men anser DeepSeek som mer risikabel på grunn av kinesisk lovgivning som krever at selskaper samarbeider med etterretningstjenester. Han understreker behovet for regulering av ny teknologi og oppfordrer ledere til å vurdere et forbud mot DeepSeek på enheter som behandler virksomhetens verdier, på grunn av personvernrisiko og uklarhet rundt datahåndtering.

Kinesisk interesse for Stad skipstunnel skaper tryggleiksutfordringar