Kinesisk interesse for Stad skipstunnel skaper tryggleiksutfordringar

Kort oppsummert
- Kinesiske selskap ønsker å bygge Stad skipstunnel, noe som skaper bekymring for sikkerheten.
To kinesiske selskap har vist interesse for å bygge Stad skipstunnel, noe som har ført til bekymringer rundt sikkerhet og potensiell etterretning. Eksperter peker på Kinas tidligere forsøk på å etablere seg i norsk infrastruktur og viser til PSTs vurdering av økende etterretningstrussel fra Kina.
Kystverket understreker at de følger gjeldende anbudsregler og har rådført seg med sikkerhetsmyndigheter. Det legges vekt på å sikre kontroll over tekniske installasjoner i tunnelen for å unngå potensiell manipulering eller nedstengning.
Kystverket vurderer å skille ut deler av prosjektet for å beholde kontroll over kritisk teknologi og navigasjonssystemer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Nyhetsoppsummering
Equinors havvindprosjekt Empire Wind 1 utenfor New York er uventet satt på vent av amerikanske myndigheter, en stans Equinor anser som rettsstridig. Selskapet oppgir å tape 50 millioner dollar i uken og vurderer rettslige skritt eller å skrote prosjektet, som har en bokført verdi på rundt 2,5 milliarder dollar, dersom en rask avklaring uteblir. Equinor-sjef Anders Opedal har møtt Trumps økonomiske rådgiver uten å få full klarhet i begrunnelsen for stoppordren.
Russlands president Vladimir Putin har invitert Ukraina til direkte forhandlinger uten betingelser, foreslått avholdt i Istanbul. Eksperter er skeptiske og ser invitasjonen som et mulig forsøk på å fremstå konstruktiv for å unngå sanksjoner og blidgjøre USA, som har truet med sanksjoner ved manglende våpenhvile. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kaller invitasjonen et positivt tegn, men krever en full, varig og pålitelig våpenhvile som første skritt.
Et angrep på turister i Pahalgam, indisk-kontrollerte Kashmir, 22. april, der 26 ble drept, har ført til en farlig eskalering mellom India og Pakistan. India anklaget Pakistan for å støtte terrorister og svarte med å bombe mål i Pakistan, som Pakistan gjengjeldte med egne bombeangrep i India. Denne militære opptrappingen, inkludert angrep over landegrensene, vekker ifølge eksperter frykt for storkrig mellom de to atommaktene.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring over at tusenvis av potensielt giftige produkter fra den kinesiske plattformen Temu daglig mottas i Norge. En nordisk kontroll avdekket at 71 prosent av testede Temu-varer inneholdt ulovlig høye nivåer av skadelige stoffer. Ministeren mener distributører som Posten må ta større ansvar og har kalt dem inn til møte. Regjeringen varsler strengere regelverk hvis distributørene ikke viser vilje til å bidra.
Antallet utkastelser og hjemløse i USA har nådd rekordhøye nivåer. I Maricopa County, Arizona, ble over 87 000 leietakere kastet ut i fjor, det høyeste antallet noensinne. Nasjonalt ble over 770 000 hjemløse registrert på én natt i 2024. Årsakene inkluderer kraftig prisvekst på bolig som lønningene ikke har holdt tritt med, mangel på rimelige boliger og raske utkastelsesprosesser. Organisasjoner rapporterer om dramatisk økte henvendelser og forventer en ytterligere forverring.
Spekulasjoner om helsen til Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov og hans politiske fremtid skaper uro. Kadyrov ba nylig president Putin om å få fratre, men presiserte senere at han er en lagspiller som følger Putins ordre. Russland-eksperter tolker dette som et mulig spill for å teste Putins lojalitet. Rykter indikerer at Kadyrov er alvorlig syk. Et potensielt maktskifte anses som destabiliserende, og Kadyrov har plassert slektninger, inkludert sin 17 år gamle sønn, i nøkkelroller.