Berit Hallan, 76, kjemper mot boligutbygger Skanska som planlegger å bygge fire blokker rett ved hennes hus på Røa. Hun har bodd i huset siden 1953 og nekter å selge, til tross for at de fleste naboene har flyttet.
Utbyggingen vil mure huset hennes inne og gjøre det vanskelig å bo der. Berit har fått støtte fra flere organisasjoner og naboer, men føler seg sliten etter syv år med konflikt.
Hun ønsker at hagen hennes skal bevares som en park for lokalbefolkningen, og stiller spørsmål ved om hensynet til fortetting går foran menneskers liv og historie.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Berit Hallan, en pensjonist på Røa, har takket nei til et tilbud på 40 millioner kroner fra utbyggeren Skanska for sitt barndomshjem. Skanska bygger nå boligblokker rundt huset hennes, noe som har ført til en vanskelig situasjon for Berit. Hun opplever byggeprosessen som svært belastende og sier den har ødelagt livskvaliteten hennes. Berit er kritisk til at Skanska har tatt over hennes tinglyste oppkjørsel. Hun er mest opptatt av å bo i huset sitt sammen med hunden sin, og hun ønsker ikke å flytte. Skanska bekrefter å ha tilbudt et godt tilbud, men sier de har planlagt prosjektet ut fra de eiendommene de fikk kjøpe. De har forståelse for at situasjonen er slitsom for Berit, men sier at hennes adkomst til huset opprettholdes.
8 dager siden
Målfrid Vartdal (95) har fått buplikt på småbruket hun vokste opp på i Volda kommune, til tross for at kommunen tidligere vurderte huset som ubeboelig. Etter at broren hennes døde og testamenterte gården til en annen, fikk den nye eieren fritak fra buplikten. Da Målfrid kjøpte ut denne eieren og søkte om fritak, snudde kommunen og krevde at hun eller noen andre må bo på eiendommen i flere år. Kommunen har strammet inn på buplikten for å hindre at hus står tomme eller brukes som ferieboliger. Familien mener huset er i så dårlig stand at det bør rives, og at det vil bli dyrere å renovere enn å bygge nytt. Ordføreren i Volda understreker viktigheten av at folk bor i bygdene, og kommunen har gitt Målfrid tre år på å sette i stand huset før tvangssalg kan vurderes. Nå skal statsforvaltaren avgjøre om huset kan beboes eller må rives.
2 måneder siden
Ein huseigar i Sunnfjord står i ein vanskeleg situasjon der huset hans er omringa av ein europaveg og eit sandtak. Huseigaren har forsøkt å få kommunen til å overta eigedommen, men kommunen avviser dette og peikar på Firda Billag som ansvarleg. Firda Billag meiner på si side at det er kommunen som må løyse saka. Huseigaren er bekymra for støy og ulemper frå anleggsarbeidet med Hafstadtunnelen. Juridiske ekspertar meiner at huseigaren kan ha rett til innløysing av eigedommen etter oreigningslova eller grannelova.
1 måned siden
Et ektepar på Snarøya i Bærum risikerer å måtte rive deler av boligen og garasjen sin etter en nabokonflikt. Naboen oppdaget ulovlige påbygg fra 1980-tallet, noe som førte til at kommunen avslo ekteparets søknad om ettergodkjenning. Ekteparet hevder å ha fått muntlige tillatelser fra kommunen, men dette blir avvist. Kommunen understreker at det er tiltakshavers ansvar å følge regelverket. Planutvalget støttet kommunedirektørens innstilling om å opprettholde avslaget. Saken skal nå behandles av Statsforvalteren.
2 måneder siden
Et gammelt almetre på Petter Stordalens eiendom på Frogner i Oslo felles etter en seks år lang konflikt. Treet sto mellom Stordalens hovedkvarter og Magnus Reitans bolig. Stordalen har argumentert for at treet måtte fjernes for å hindre at et murhjørne raser sammen, mens Naturvernforbundet mente muren kunne repareres uten å felle treet. Saken har vært gjenstand for flere klager til statsforvalteren.
3 måneder siden
Beboere i Storetveitvegen i Bergen er bekymret for å miste hjemmene sine på grunn av planer om en sykkelvei og et leilighetskompleks. Flere hus står i fare for å bli revet, og beboerne føler seg overkjørt av både private utbyggere og offentlige myndigheter. Et tidligere forslag om å redde husene ble skrinlagt, og saken er utsatt i bystyret. Samarbeidspartiene i byrådet har nå snudd og vil kjempe mot riving. Utbygger avviser å ha presset beboere til å selge, men er opptatt av at sykkelveien blir realisert. Beboerne mener det finnes alternativer til å rive hus for å bygge sykkelvei, og at det er mulig å flytte husene.
2 måneder siden
En eldre kvinne i Hamar har arvet et hus der en vannlekkasje har ført til en regning på over tre millioner kroner. Lekkasjen oppstod etter at en stoppekran frøs i stykker, noe som resulterte i et enormt vannforbruk registrert av husets vannmåler. Kvinnens advokat kritiserer Hamar kommune for å kreve full betaling for det unormalt høye forbruket og mener kommunen bør vurdere rimelighetshensyn. Forsikringsselskapet JBF får også kritikk for manglende kommunikasjon og oppfølging etter en tidligere vannlekkasje i huset. Hamar kommune har satt saken i bero og ønsker dialog med kvinnen, men opprettholder kravet inntil videre, noe som truer kvinnen med inkasso og tvangssalg.
2 måneder siden
En gruppe demonstranter fra «Leve Lågendeltaet» har okkupert et hus i Vingromvegen på Lillehammer, som skal rives for å gi plass til tunnelinngangen for den nye E6. De protesterer mot motorveiprosjektet gjennom Lågendeltaet naturreservat, og mener det er et eksempel på politikernes manglende respekt for naturen. Demonstrantene sier de vil bli i huset så lenge som nødvendig for å hindre byggingen. Politiet er informert om aksjonen og forsøker å løse situasjonen gjennom dialog.
1 måned siden
Hanne Bjerknes og hennes familie i Oslo ble på 90-tallet pålagt av kommunen å opparbeide parkeringsplasser på egen tomt for å få byggetillatelse. Nå har de mottatt parkeringsbøter for å bruke disse plassene. Bjerknes klaget på bøtene, og tingretten ga henne medhold. Bymiljøetaten har anket saken til lagmannsretten, da de mener kjennelsen er feilaktig og kan skape presedens. Bymiljøetaten begrunner anken med at parkeringsplassene er å anse som en del av offentlig vei. Bjerknes reagerer på at kommunen bruker ressurser på en slik sak, og mener det handler om å stå opp mot systemet.
24 dager siden
Naturvernere har klaget Stord kommunes avgjørelse om å tillate bygging av 250 boliger på Hystadgardane inn til Sivilombudet. De mener utbyggingen bryter med naturmangfoldloven, da området har flere rødlistede arter og truede treslag, uten at det er gjort tilstrekkelige biologiske undersøkelser. Kommunalsjefen stiller seg uforstående til kritikken og mener kommunen har et godt nok kunnskapsgrunnlag. Utbyggingsselskapet planlegger likevel byggestart etter sommeren, og melder om stor interesse for boligene. Naturvernforbundet på Stord føler ikke de blir hørt i prosessen, og kjemper for at naturen skal få en stemme.