Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg fremhever samarbeidet mellom Joe Biden og Donald Trump som avgjørende for våpenhvilen mellom Israel og Hamas. Han understreker at en samordnet amerikansk holdning var viktig i forhandlingene.
Stoltenberg møtte også Trump for å diskutere fred i Ukraina, og advarte mot å tro at fred oppnås ved å tape krigen. Han påpeker at det er viktig å sette Ukraina i stand til å forhandle fra en sterk posisjon.
Stoltenberg deltar på Trumps innsettelse som president, og understreker at han nå møter Trump i en ny rolle, som konferansesjef. Innsettelsen vil foregå innendørs på grunn av kaldt vær.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere generalsekretær i Nato, er i Washington D.C. for innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han møtte Trump og andre republikanere og understreker viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen. Stoltenberg oppfordrer nordmenn til å være forberedt på overraskelser og støy, slik det var under Trumps forrige periode. Han påpeker at han og Trump er uenige i flere saker, men at de hadde et godt samarbeid sist. Stoltenberg er til stede som tidligere Nato-sjef og påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München, ikke på oppdrag fra Norge.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg skal delta i Donald Trumps innsettelsesseremoni og planlegger å bruke tiden til å snakke med den nye administrasjonen. Han understreker viktigheten av dialog, også med de man er uenig med. Stoltenberg fremhever fire områder der Trump hadde rett under sin forrige periode, inkludert behovet for økte europeiske forsvarsinvesteringer, faren ved avhengighet av russisk gass, Kinas sikkerhetspolitiske utfordring, og militær støtte til Ukraina. Han mener også at Russlands økonomiske problemer og store tap i Ukraina vil føre til at de avslutter krigen, og understreker viktigheten av å opprettholde presset mot Russland og støtten til Ukraina.
6 dager siden
Donald Trump tar imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg i Det hvite hus tidlig i sin presidentperiode. Tidligere ambassadør Kåre R. Aas omtaler møtet som en diplomatisk bragd og fremhever Norges betydning for USA, særlig innen sikkerhetspolitikk og etterretning. Møtet skal blant annet omhandle sikkerhetssituasjonen, Nato, krigen i Ukraina, samt handel og næringsliv. Eksperter peker på at Stoltenbergs personlige forhold til Trump og det tette samarbeidet mellom landene har vært avgjørende for at møtet ble mulig. Det er også uvanlig at finansministeren deltar, noe som understreker Norges taktiske tilnærming. Aas anbefaler at Norge er spissformulert og godt forberedt for å sikre et substansielt og effektivt møte.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps valgseier samarbeidet Joe Biden og Trump for å få i stand en våpenhvileavtale i Gaza. Israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde ventet med å godkjenne en avtale til etter valget. Biden inviterte Trump til et møte i Det hvite hus, der de ble enige om å samarbeide for å få frigitt gisler før presidentinnsettelsen. Forhandlinger ble ført i Doha, der representanter for Biden og Trump jobbet sammen med meglere fra Qatar og Egypt. Både Biden og Trump tok æren for avtalen, men eksperter mener begge fortjener anerkjennelse for å ha bidratt til våpenhvilen.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef og statsminister Jens Stoltenberg skal delta på Donald Trumps presidentinnsettelse i Washington D.C. den 20. januar. Stoltenberg er invitert av Trump selv, og de to har hatt et tett samarbeid over flere år og har opprettholdt kontakten. Stoltenbergs stabssjef, Sissel Kruse Larsen, uttaler at Stoltenberg ser frem til å delta på innsettelsen. Som påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München vil Stoltenberg fortsette å arbeide for å styrke forholdet mellom USA og Europa.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg er invitert til Donald Trumps innsettelsesseremoni som president. Stoltenberg og Trump samarbeidet tett under Trumps første periode, og de to har fortsatt kontakt. Professor Hilmar Mjelde mener Stoltenbergs relasjon til Trump ikke vil ha stor betydning for forholdet mellom USA og Norge, da de to landene har et selvgående forhold. Mjelde påpeker at Trump ikke er opptatt av Europa og vil helst unngå å forholde seg til europeiske ledere. Stoltenberg vil være en av mange gjester ved innsettelsen, og ikke den mest prominente.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg roser Donald Trump for å ha hatt rett i flere sentrale sikkerhetspolitiske spørsmål. Under NHOs årskonferanse trakk Stoltenberg frem fire punkter der Trump hadde «fulltreff»: europeiske forsvarsinvesteringer, fare ved russisk gassavhengighet, Kinas sikkerhetspolitiske utfordring, og våpenhjelp til Ukraina. Stoltenberg understreket viktigheten av å engasjere USA, selv om det er uenigheter. Han innrømmet også at han tok feil om Sveriges og Finlands Nato-medlemskap, og uttrykte glede over at Norden nå er samlet i én allianse. Stoltenberg påpekte at Trump-administrasjonen var først med å gi våpen til Ukraina, mens andre Nato-land nølte.
5 dager siden
Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg deltok i et møte med Donald Trump i Det hvite hus, preget av en vennlig og jovial stemning uten utskjelling eller konflikt. Møtet fulgte et tidligere kontroversielt møte med Ukrainas president Zelenskyj, og det var stor spenning knyttet til hvordan Trump ville møte den norske delegasjonen. Trump roste Stoltenberg for hans innsats i NATO og uttrykte positivt syn på Norges handelsbalanse med USA. Ukraina var et sentralt tema, hvor Støre anerkjente Trumps engasjement og viktigheten av våpenhvile, selv om artikkelen stiller spørsmål ved dette. Trump opprettholdt sitt perspektiv på krigen og understreket sitt mål om å redde liv, uten å endre syn etter møtet. Møtet varte lenger enn planlagt, og det ble antydet at det ble diskutert mer inngående temaer uten medieopptreden. Til tross for spenningen på forhånd, endte møtet uten dramatikk, og den norske delegasjonen ble ikke møtt med fiendtlighet.
8 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere NATO-sjef Jens Stoltenberg møter Donald Trump for å diskutere handelskonflikten mellom Norge og USA. Eksperter fremhever Stoltenbergs gode forhold til Trump, Norges strategiske beliggenhet nær Russland og muligheten for å kjøpe amerikanske fregatter som viktige forhandlingskort. Toll på norske varer ble nylig satt til 15 prosent, men Trump har midlertidig redusert den til 10 prosent i en 90-dagers periode. Norge ønsker å dokumentere at handelsbalansen ikke er i USAs disfavør, og at gjengjeldelse med toll ikke vil være effektivt. Møtet anses som avgjørende for å sikre en bedre handelsavtale og opprettholde det militære samarbeidet med USA, som verdsetter Norges geografiske posisjon og bidrag til sikkerheten i Arktis.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg er i Washington D.C. i forbindelse med innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han deltok på en eksklusiv samling med Trump og hans støttespillere, hvor han diskuterte viktige politiske saker. Stoltenberg understreker at han er uenig med Trump i flere spørsmål, spesielt knyttet til klima og handel. Han mener likevel at det er viktig å ha dialog med den nye administrasjonen. Stoltenberg forventer at det kan komme overraskelser og uro fra Trump, slik det var under hans forrige periode som president. Han understreker viktigheten av samarbeid mellom Europa og USA for å sikre stabilitet. Han har også diskutert Ukraina og Grønland med Trump og hans medarbeidere.