Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg roser Donald Trump for å ha hatt rett i flere sentrale sikkerhetspolitiske spørsmål. Under NHOs årskonferanse trakk Stoltenberg frem fire punkter der Trump hadde «fulltreff»: europeiske forsvarsinvesteringer, fare ved russisk gassavhengighet, Kinas sikkerhetspolitiske utfordring, og våpenhjelp til Ukraina.
Stoltenberg understreket viktigheten av å engasjere USA, selv om det er uenigheter. Han innrømmet også at han tok feil om Sveriges og Finlands Nato-medlemskap, og uttrykte glede over at Norden nå er samlet i én allianse.
Stoltenberg påpekte at Trump-administrasjonen var først med å gi våpen til Ukraina, mens andre Nato-land nølte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Jens Stoltenberg skal delta i Donald Trumps innsettelsesseremoni og planlegger å bruke tiden til å snakke med den nye administrasjonen. Han understreker viktigheten av dialog, også med de man er uenig med. Stoltenberg fremhever fire områder der Trump hadde rett under sin forrige periode, inkludert behovet for økte europeiske forsvarsinvesteringer, faren ved avhengighet av russisk gass, Kinas sikkerhetspolitiske utfordring, og militær støtte til Ukraina. Han mener også at Russlands økonomiske problemer og store tap i Ukraina vil føre til at de avslutter krigen, og understreker viktigheten av å opprettholde presset mot Russland og støtten til Ukraina.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere Nato-sjef, mener europeiske land må øke sine forsvarsutgifter betydelig, og bruke vesentlig mer enn 2 prosent av BNP. Han påpeker at krigen i Ukraina har avslørt en svak forsvarsindustriell base i Europa, og at det er nødvendig å styrke denne gjennom teknologi og innovasjon. Stoltenberg anerkjenner også flere av Donald Trumps tidligere poenger om europeisk forsvarsinvestering, russisk gassavhengighet og Kinas sikkerhetspolitiske rolle. Han fremhever at Norden nå er samlet i Nato, og at han skal møte den nye amerikanske administrasjonen for å diskutere sikkerhetspolitikk.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg, tidligere generalsekretær i Nato, er i Washington D.C. for innsettelsen av Donald Trump som USAs president. Han møtte Trump og andre republikanere og understreker viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen. Stoltenberg oppfordrer nordmenn til å være forberedt på overraskelser og støy, slik det var under Trumps forrige periode. Han påpeker at han og Trump er uenige i flere saker, men at de hadde et godt samarbeid sist. Stoltenberg er til stede som tidligere Nato-sjef og påtroppende leder for sikkerhetskonferansen i München, ikke på oppdrag fra Norge.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg har gratulert Donald Trump med innsettelsen som USAs president. Stoltenberg, som var personlig invitert til seremonien, uttrykker at han ser frem til et nært samarbeid med Trump i sin rolle som påtroppende leder for Münchens sikkerhetskonferanse. Han bemerker at Trumps innsettelsestale var i tråd med forventningene, men med en hardere retorikk. Til tross for politiske uenigheter, understreker Stoltenberg viktigheten av å jobbe konstruktivt med den valgte presidenten, og anerkjenner at demokratiet har talt.
3 måneder siden
Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg fremhever samarbeidet mellom Joe Biden og Donald Trump som avgjørende for våpenhvilen mellom Israel og Hamas. Han understreker at en samordnet amerikansk holdning var viktig i forhandlingene. Stoltenberg møtte også Trump for å diskutere fred i Ukraina, og advarte mot å tro at fred oppnås ved å tape krigen. Han påpeker at det er viktig å sette Ukraina i stand til å forhandle fra en sterk posisjon. Stoltenberg deltar på Trumps innsettelse som president, og understreker at han nå møter Trump i en ny rolle, som konferansesjef. Innsettelsen vil foregå innendørs på grunn av kaldt vær.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg deltok på NHOs årskonferanse og ble spurt om Jonas Gahr Støres lederskap i Arbeiderpartiet. Stoltenberg understreket at Støre er en god venn og kollega, men avsto fra å kommentere hans politiske lederskap. Han roste Støres innsats som statsminister, men ville ikke blande seg inn i norsk politisk debatt. Stoltenberg ble også spurt om Donald Trumps uttalelser om Grønland, og uttrykte tillit til at Danmark og USA vil håndtere situasjonen. Han fremhevet viktigheten av nordområdene for NATO.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg uttrykte bekymring etter Donald Trumps tale, der Europa og Nato ikke ble nevnt. Han beskrev talen som lite samlende og hovedsakelig fokusert på amerikansk innenrikspolitikk. Stoltenberg understreket viktigheten av å engasjere den nye administrasjonen, og påpekte at Trumps tidligere politikk har ført til økt militær tilstedeværelse i Europa. Han bemerket også Trumps kritikk av USAs støtte til Ukraina, og understreket at det er usikkerhet rundt hva dette kan bety for allierte. Stoltenberg mener europeiske allierte må være forberedt på overraskelser og sterke meldinger, og at dialog er viktig.
6 dager siden
Donald Trump tar imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg i Det hvite hus tidlig i sin presidentperiode. Tidligere ambassadør Kåre R. Aas omtaler møtet som en diplomatisk bragd og fremhever Norges betydning for USA, særlig innen sikkerhetspolitikk og etterretning. Møtet skal blant annet omhandle sikkerhetssituasjonen, Nato, krigen i Ukraina, samt handel og næringsliv. Eksperter peker på at Stoltenbergs personlige forhold til Trump og det tette samarbeidet mellom landene har vært avgjørende for at møtet ble mulig. Det er også uvanlig at finansministeren deltar, noe som understreker Norges taktiske tilnærming. Aas anbefaler at Norge er spissformulert og godt forberedt for å sikre et substansielt og effektivt møte.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møtte president Donald Trump i Det hvite hus. Trump uttrykte stor begeistring for Norge og kalte Stoltenberg en god venn. Han understreket at Norge bare bør fortsette som før for å være en god alliert til USA. Støre la fram fire hovedtemaer for møtet: sikkerhets- og forsvarspolitikk, situasjonen i Ukraina, toll og handel, samt Norges betydning for USA. Selv om toll ikke er hovedtema, vil det trolig bli diskutert, og Stoltenberg deltar for å styrke samtalen på dette området. Støre understreket viktigheten av tydelig kommunikasjon for å bli hørt og respektert, og viste til at Trump ønsker å styrke de personlige båndene mellom landene. Han hyllet også Trumps fredsinitiativ for Ukraina, men ville ikke kommentere spørsmålet om Trump burde få Nobels fredspris.