I 2004 rammet en tsunami Indonesia og tok livet av over 230 000 mennesker. 20 år senere leter Saudah fortsatt etter sin sønn Siddiq, som forsvant i bølgene da han var seks år gammel.
Saudah og familien har ikke mistet håpet om å finne ham, da han dukker opp i drømmene deres og sier at han er i live. En annen datter som var savnet ble funnet i en drøm, som ledet familien til en massegrav.
Familien ber for Siddiq og leter aktivt etter ham. Morens største ønske er å se ham igjen før hun dør.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
20 år etter tsunamikatastrofen i Asia, som krevde over 225 000 liv, inkludert 84 nordmenn, sliter mange fortsatt med traumer. Det blir ingen offisielle minnemarkeringer i år, men Sjømannskirken holder en gudstjeneste. Psykologer understreker at det ikke er for sent å søke hjelp for de som fortsatt sliter. Forskning viser at barn generelt hentet seg raskere enn voksne etter katastrofen. Etter tsunamien i 2004 er varslingssystemene forbedret, noe som kan redde liv i fremtidige katastrofer. En overlevende fra Banda Aceh forteller om de forferdelige forholdene og hvordan han hjalp til.
4 måneder siden
Jayarasa Abilash, kjent som «baby 81», ble funnet i live etter tsunamien i 2004. Han var da to måneder gammel. Historien om hans overlevelse og familiegjenforening ble et symbol på håp. Flere familier hevdet å være hans foreldre, men DNA-test bekreftet at Murugupillai og hans kone var de rette foreldrene. Saken fikk internasjonal oppmerksomhet, og familien ble invitert til USA. Til tross for den positive oppmerksomheten, har familien opplevd utfordringer, inkludert ekskludering fra hjelpeprogrammer og utfrysing i nabolaget. I dag studerer Abilash og drømmer om en fremtid innen informasjonsteknologi.
4 måneder siden
Caroline Thevanathan mistet sin mor i tsunamien i 2004. Moren hadde flyttet tilbake til Sri Lanka for å jobbe med foreldreløse barn. 20 år senere reiser Caroline og familien tilbake til Sri Lanka for å minnes moren. De besøker gravstedet, tenner lys og ber, og deltar i en minnegudstjeneste i en kirke bygget til hennes ære. Caroline forteller om sorgen og savnet, men også om morens ønske om å hjelpe barn i hjemlandet. Hun deler et videoopptak av moren fra før tsunamien, som kun hun og broren har sett tidligere.
1 måned siden
Den 20 år gamle studenten Sudiksha Konanki forsvant 6. mars i Den dominikanske republikk. Kvelden før var hun sammen med venner og møtte Joshua Steven Riibe (22). Sammen dro de på stranden, men et overvåkningskamera viser at reisefølget forlot stranden uten Riibe og Konanki. Riibe forklarer at de ble tatt av en bølge, og at han forsøkte å redde henne. Han skal ha sett henne stående i knedypt vann før han selv kastet opp saltvann og hun forsvant. Riibe ble midlertidig holdt under politioppsyn, men er nå løslatt. Konankis foreldre har nå bedt dominikanske myndigheter om å erklære datteren død.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler 20-årsmarkeringen for tsunamien i 2004, som rammet Sørøst-Asia og krevde mange liv, inkludert 84 nordmenn. Den understreker at en lignende hendelse vil skje igjen, men tidspunktet er ukjent. Forskere påpeker at varslingssystemer er forbedret, men lokal beredskap er essensielt. Klimaendringer kan forverre konsekvensene, spesielt i lavtliggende områder. I Norge er fjellskred en større trussel, og overvåkning av utsatte fjellsider er iverksatt.
4 måneder siden
Tsunamien i 2004, forårsaket av et jordskjelv utenfor Sumatra, var en av de kraftigste i historien og krevde over 225 000 menneskeliv. Ekspert Finn Løvholt forklarer at manglende kunnskap og fravær av varslingssystemer var avgjørende for de store tapene. I etterkant har forskningsmiljøet utviklet varslingssystemer i alle verdenshav og etablert programmer som Tsunami Ready for å informere befolkningen om evakuering. Selv om det er umulig å forutse når en ny tsunami vil inntreffe, er samfunnet nå langt bedre forberedt. Tsunamier kan oppstå i Stillehavet, Det indiske hav og også ved skred.
4 måneder siden
Walid Alhussein i Bergen leter etter svar om sin familie som forsvant i Syria for elleve år siden. Familien ble tatt av regimet mens de forberedte middag under ramadan. Alhussein flyktet fra Syria i 2013 etter å ha opplevd regimets terrorbombing av sivile. Han har siden lett etter sin bror og foreldre. Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty anslår at tusenvis ble drept i Sednaya-fengselet, kjent for tortur og henrettelser. Alhussein fikk et nytt håp da opprørere frigjorde fanger, men broren var ikke blant dem. Han nekter likevel å gi opp håpet om å finne familien i live.
2 måneder siden
En far fra Larvik leter desperat etter sin fem år gamle datter i Indonesia, etter at moren tok henne med på ferie og ikke returnerte. Faren, som har full foreldrerett, frykter det verste for datterens liv, da hun har en alvorlig diagnose som krever kontinuerlig medisinsk oppfølging. Moren er etterlyst via Interpol, og norsk politi etterforsker saken som en barnebortføring. Faren har reist til Indonesia for å lete etter datteren, men møter store utfordringer i et land bestående av tusenvis av øyer. Han føler seg maktesløs overfor manglende samarbeid mellom norske og indonesiske myndigheter. Venner og familie har startet en støttegruppe for å hjelpe ham økonomisk i den vanskelige situasjonen.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler fire år gamle Joud Alaara fra Gaza, som mistet sin far og en bror i israelske angrep. Han mistet også et bein under et angrep mot Al-Shifa sykehuset. Joud og moren ble evakuert til Egypt, og senere til USA for medisinsk behandling. I USA fikk Joud en spesialtilpasset protese og bodde hos en vertsfamilie. Moren mistet tærne i samme angrep som Joud mistet beinet. Til tross for den traumatiske opplevelsen, uttrykker moren et ønske om å gjenoppbygge Gaza. Familien må returnere til Gaza etter endt behandling i USA.
1 måned siden
Ragnhild Berg Hagen mistet sin fem år gamle sønn, Marcus, i en tragisk ulykke i 2014. I sorgen tok hun og mannen den vanskelige, men livreddende beslutningen om å donere sønnens organer. Dette reddet livet til fire andre mennesker. Ragnhild deltar nå i en kampanje i regi av Posten og Stiftelsen Organdonasjon, der takknemlige organmottakere sender personlige takkekort til donorfamilier. Hun forteller at selv om savnet er enormt, finner hun trøst i å vite at Marcus lever videre i andre. Ragnhild oppfordrer alle til å ta stilling til organdonasjon og snakke om det med sine nærmeste, da nesten 600 nordmenn venter på livreddende organer.