EU-parlamentariker Mika Aaltola hevder at USA har gitt Europa tre uker på å bli enige om vilkårene for en ukrainsk overgivelse, og at Trump vil prioritere Russlands sikkerhetsbekymringer. Aaltola sier at USA vil revurdere sin militære tilstedeværelse i Europa, spesielt i nord- og østeuropeiske NATO-land, dersom Europa ikke kommer til enighet.
Han beskriver situasjonen som den mest alvorlige sikkerhetssituasjonen siden andre verdenskrig. Utenriksminister Espen Barth Eide kommenterer at erfaringen viser at USA ikke nødvendigvis reduserer sin tilstedeværelse, og understreker viktigheten av en tydelig amerikansk sikkerhetsgaranti.
Trump omtaler Ukrainas president som en diktator.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at USA under Trump ikke lenger er en pålitelig alliert og støtter Russland fremfor Ukraina, noe som krever en umiddelbar endring i Norges sikkerhetspolitikk. Det haster med å øke støtten til Ukraina og utarbeide en plan for å styrke Forsvaret raskt, inkludert å vurdere å beholde F-16 flyene. Faren for en krig i Europa øker, og Norge må handle nå for å sikre fred og stabilitet. Trump har sikret seg total kontroll og har knust all form for opposisjon og demokratiske institusjoner.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
2 måneder siden
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, mener Europa må ruste opp for å møte trusselen fra Russland, etter et møte om Ukraina-krigen og europeisk sikkerhet. Forskere støtter dette, og peker på behovet for å forberede seg på at USA trekker seg tilbake. Samtidig advarer Danmarks Etterretningstjeneste om økt fare for storkrig i Europa, spesielt hvis Russland tror USA ikke vil støtte NATO-land. Donald Trump har signalisert at han vil utelukke Europa fra forhandlinger om Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Forskere og eksperter reagerer kraftig på Donald Trumps uttalelser om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, der han omtales som en diktator. Uttalelsene sår tvil om USAs vilje til å støtte Ukraina og Nato, og flere mener dette kan være begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Ekspertene påpeker at Trump gjentar russisk retorikk, og at USA synes å prioritere egne interesser fremfor europeisk sikkerhet. De mener også at Europa må forberede seg på å klare seg selv, da USAs sikkerhetsgaranti ikke lenger er en selvfølge under Trump.
1 måned siden
Den finske EU-parlamentarikeren Mika Aaltola oppfordrer Norden til å forberede seg på en potensiell konflikt og øke forsvarsbudsjettene. Han fremhever at de nordiske og baltiske landene utgjør en viktig bastion, og at Norge spiller en sentral rolle i nordområdene. Aaltola understreker behovet for at EU tar et større ansvar for egen sikkerhet, særlig gitt usikkerheten rundt USAs forpliktelser. Han peker på Tyskland som et eksempel til etterfølgelse og fremhever EUs bruk av en nødmekanisme for å støtte felles anskaffelser, inkludert muligheten for å inkludere Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Donald Trump kan prioritere å svekke alliansen mellom Kina og Russland. Dette kan han gjøre ved å gi Putin innrømmelser i Ukraina og trekke USA ut av Europa. Forfatteren mener at et dårligere forhold til Europa ikke vil føre til krise, fordi Europa har tilstrekkelige ressurser til å bygge et forsvar som kan avskrekke Russland. Et fremtidig NATO uten USA, men med Canada og et forsterket Europa, kan fortsatt være en garantist for Ukraina. Trumps handlinger kan tvinge Europa til raskere og bedre samarbeid.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.