En svensk rapport avslørte 203 varsler om seksuelle overgrep i ungdomshjem, hovedsakelig begått av ansatte. Som respons har Sverige innført konkrete tiltak som mindre alenearbeid, glassdører, direkte spørsmål til ungdommer og umiddelbar suspensjon ved varsel.
Barne- og familieminister Kjersti Toppe er interessert i å kartlegge omfanget av overgrep i norske barnevernsinstitusjoner og vurdere de svenske tiltakene. Svenske institusjoner har også fokus på å identifisere tidlige tegn på utilbørlige relasjoner og har tilført ressurser for å unngå alenearbeid.
En svensk studie viser at få overgrepssaker går gjennom formelle kanaler, noe som reiser spørsmål om alvorlighetsgrad og håndtering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Sivilombudet kritiserer manglende bevissthet rundt overgrep i barnevernsinstitusjoner, og påpeker at ansatte ofte ikke er kjent med gjeldende rutiner. En rapport basert på intervjuer med barn og ansatte avdekker at overgrep er et ikke-tema, og at barn ikke vet hvor de skal varsle. Saken har aktualisert seg etter at en svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter. Barne- og familieministeren har varslet hastetiltak, og justisministeren ser på regelverket for politiattester for utenlandske ansatte. Stortinget debatterer også saken, og etterlyser bedre varslingskanaler for barn.
3 måneder siden
En kartlegging fra VG viser at ni ansatte ved barnevernsinstitusjoner er dømt for overgrep mot barn de siste syv årene. Flere av overgrepene, inkludert voldtekt, har skjedd inne på institusjonene. Barneminister Kjersti Toppe har reagert med hastetiltak og understreker behovet for et tryggere system. Bufdir jobber med tiltak for å forebygge overgrep, inkludert gjennomgang av rutiner og krav til ansatte. Justisminister Emilie Enger Mehl ser på regelverket for politiattester, spesielt for utenlandske statsborgere, for å styrke sikkerheten.
4 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe har varslet en rekke strakstiltak etter avsløringer om overgrep på barnevernsinstitusjoner, inkludert saken om 14 år gamle Madelen som tok sitt eget liv etter overgrep. Bufdir får i oppdrag å kartlegge omfanget av overgrep, gjennomgå rutiner og foreslå tiltak for å forebygge grenseoverskridende adferd fra ansatte. Tiltakene inkluderer risikovurdering, bedre opplæring, og skjerpede krav til politiattester, også for utenlandske ansatte. Statens helsetilsyn skal også vurdere hvordan kunnskap om forebygging kan styrkes. Toppe understreker at barn på institusjoner må være trygge og kjenne sine rettigheter.
1 måned siden
UNICEF slår alarm etter VG-avsløringer om manglende krav og mangelfulle ansettelsesprosesser i barnevernsinstitusjoner. Flere saker om overgrep mot barn, begått av ansatte, har blitt avdekket, og UNICEF understreker at politiattest alene ikke er tilstrekkelig. De etterlyser umiddelbare tiltak for å sikre barns trygghet. Bufdir opplyser at de vil gjennomgå kontrakter med private leverandører og styrke vurderingen av kandidaters egnethet. Barne- og familieministeren viser til en ny rapport og dialog med Bufdir om aktuelle grep, men gir ingen konkrete svar på VGs spørsmål om tiltak.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl har tatt initiativ til å vurdere endringer i lovverket etter VGs avsløring om en svensk vikar tiltalt for overgrep mot fem jenter på en norsk barnevernsinstitusjon. I dag kreves politiattest for ansatte i barnevernet, men dette gjelder ikke utenlandske statsborgere. Mehl har diskutert saken med sine svenske og danske kollegaer for å finne løsninger, og åpner for å innføre krav om politiattest også for utenlandske arbeidere. Saken har fått oppmerksomhet etter at 14 år gamle Madelen, en av de fornærmede, tok sitt eget liv i februar.
3 måneder siden
Stine Sofies Stiftelse har i en ny rapport tatt til orde for strengere straffer for digitale seksuelle overgrep mot barn. De mener dagens strafferamme på tre år er for lav og viser til at Danmark og Sverige har en strafferamme på seks år. Stiftelsen understreker at digitale overgrep kan ha like alvorlige konsekvenser for barn som fysiske overgrep, og at mange barn opplever skam, angst og depresjon som følge av dette. Kripos støtter stiftelsens krav om økt strafferamme og mener dagens straff ikke reflekterer alvorlighetsgraden i de mest alvorlige sakene. Stiftelsen mener også at norske teknologiselskaper og banker må ta et større ansvar for å forebygge nettovergrep.
1 måned siden
Etter avsløringer om seksuell trakassering og overgrep i travmiljøet, har styrelederen i Det Norske Travselskap (DNT) fratrådt sin stilling. Bakgrunnen er flere titalls varsler mottatt av travtrener Heidi Moen, styremedlem Hedda Edvardsen og NRK. DNT iverksetter nå tiltak som en ny, anonym varslingskanal og kursing av utøvere. En privatetterforsker er engasjert for å granske varslene. Heidi Moen uttrykker manglende tillit til organisasjonen, mens Hedda Edvardsen mener tiltakene kommer for sent, men er positiv til at en ekstern part gransker varslene. Generalsekretær Svein Morten Buer understreker at DNT vil prioritere sakene og anbefaler politianmeldelse ved straffbare forhold.
2 måneder siden
NRK har mottatt en rekke historier om seksuelle overgrep og sjikane i travsporten, der flere kvinner beskriver en ukultur preget av press, utnyttelse og manglende varslingsrutiner. Enkelte forteller om konkrete tilfeller av seksuell trakassering og overgrep, inkludert tilbud om å favorisere hester mot seksuelle tjenester. Travselskapet varsler nå en full oppvask og iverksetter tiltak for å styrke varslingssystemet og bedre holdninger. Samtidig er det kvinnelige aktører som ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene, men understreker at de tar avstand fra alle former for overgrep.
2 måneder siden
Etter avsløringer om overgrep i travsporten har 19 personer varslet om 36 tilfeller av seksuell trakassering. Det Norske Travselskap (DNT) vil behandle sakene, uavhengig av foreldelsesfrist. Rikstoto-direktøren reagerer sterkt og forventer en kulturendring, mens Kulturdepartementet understreker at seksuell trakassering er ulovlig. Forus Travbane signaliserer at de kun vil samarbeide med aktører med høy moral.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer manglende åpenhet rundt en rapport om æresrelatert vold i Norge, der funn gradvis presenteres i media. Den påpeker en økning i antall saker, særlig blant jenter og barn, samtidig som viktige tiltak som Kripos’ spesialgruppe for æresrelatert vold avvikles. Artikkelen understreker behovet for tidlig innsats i barnehager og skoler, kompetanseheving hos nøkkelpersonell, og bedre samarbeid mellom ulike sektorer for å beskytte barn og unge mot undertrykkelse, vold og frykt, og etterlyser en nasjonal strategi for politiet.