En kartlegging fra VG viser at ni ansatte ved barnevernsinstitusjoner er dømt for overgrep mot barn de siste syv årene. Flere av overgrepene, inkludert voldtekt, har skjedd inne på institusjonene.
Barneminister Kjersti Toppe har reagert med hastetiltak og understreker behovet for et tryggere system. Bufdir jobber med tiltak for å forebygge overgrep, inkludert gjennomgang av rutiner og krav til ansatte.
Justisminister Emilie Enger Mehl ser på regelverket for politiattester, spesielt for utenlandske statsborgere, for å styrke sikkerheten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Barneminister Kjersti Toppe har varslet en rekke strakstiltak etter avsløringer om overgrep på barnevernsinstitusjoner, inkludert saken om 14 år gamle Madelen som tok sitt eget liv etter overgrep. Bufdir får i oppdrag å kartlegge omfanget av overgrep, gjennomgå rutiner og foreslå tiltak for å forebygge grenseoverskridende adferd fra ansatte. Tiltakene inkluderer risikovurdering, bedre opplæring, og skjerpede krav til politiattester, også for utenlandske ansatte. Statens helsetilsyn skal også vurdere hvordan kunnskap om forebygging kan styrkes. Toppe understreker at barn på institusjoner må være trygge og kjenne sine rettigheter.
4 måneder siden
Sivilombudet kritiserer manglende bevissthet rundt overgrep i barnevernsinstitusjoner, og påpeker at ansatte ofte ikke er kjent med gjeldende rutiner. En rapport basert på intervjuer med barn og ansatte avdekker at overgrep er et ikke-tema, og at barn ikke vet hvor de skal varsle. Saken har aktualisert seg etter at en svensk vikar er tiltalt for overgrep mot flere jenter. Barne- og familieministeren har varslet hastetiltak, og justisministeren ser på regelverket for politiattester for utenlandske ansatte. Stortinget debatterer også saken, og etterlyser bedre varslingskanaler for barn.
1 måned siden
UNICEF slår alarm etter VG-avsløringer om manglende krav og mangelfulle ansettelsesprosesser i barnevernsinstitusjoner. Flere saker om overgrep mot barn, begått av ansatte, har blitt avdekket, og UNICEF understreker at politiattest alene ikke er tilstrekkelig. De etterlyser umiddelbare tiltak for å sikre barns trygghet. Bufdir opplyser at de vil gjennomgå kontrakter med private leverandører og styrke vurderingen av kandidaters egnethet. Barne- og familieministeren viser til en ny rapport og dialog med Bufdir om aktuelle grep, men gir ingen konkrete svar på VGs spørsmål om tiltak.
4 måneder siden
En svensk rapport avslørte 203 varsler om seksuelle overgrep i ungdomshjem, hovedsakelig begått av ansatte. Som respons har Sverige innført konkrete tiltak som mindre alenearbeid, glassdører, direkte spørsmål til ungdommer og umiddelbar suspensjon ved varsel. Barne- og familieminister Kjersti Toppe er interessert i å kartlegge omfanget av overgrep i norske barnevernsinstitusjoner og vurdere de svenske tiltakene. Svenske institusjoner har også fokus på å identifisere tidlige tegn på utilbørlige relasjoner og har tilført ressurser for å unngå alenearbeid. En svensk studie viser at få overgrepssaker går gjennom formelle kanaler, noe som reiser spørsmål om alvorlighetsgrad og håndtering.
3 måneder siden
Statens barnehus har for første gang varslet Statsforvalteren om sin bekymring for barnevernstjenesten i Sandefjord. De mener at barn har lidd unødvendig over lang tid på grunn av manglende inngripen fra barnevernet i flere saker med vold og omsorgssvikt. Barnehuset har sett flere tilfeller der barn har levd under uverdige forhold over år, og mener at barnevernet burde ha grepet inn tidligere. Statsforvalteren har åpnet tilsyn for å granske barnevernstjenestens praksis. Barnevernslederen i Sandefjord tar varselet til etterretning, men understreker at de ansatte gjør grundige vurderinger i alle saker. Tilsynssvaret fra Statsforvalteren vil vise om det har vært svikt i barnevernstjenesten.
4 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl har tatt initiativ til å vurdere endringer i lovverket etter VGs avsløring om en svensk vikar tiltalt for overgrep mot fem jenter på en norsk barnevernsinstitusjon. I dag kreves politiattest for ansatte i barnevernet, men dette gjelder ikke utenlandske statsborgere. Mehl har diskutert saken med sine svenske og danske kollegaer for å finne løsninger, og åpner for å innføre krav om politiattest også for utenlandske arbeidere. Saken har fått oppmerksomhet etter at 14 år gamle Madelen, en av de fornærmede, tok sitt eget liv i februar.
3 måneder siden
Stine Sofies Stiftelse har i en ny rapport tatt til orde for strengere straffer for digitale seksuelle overgrep mot barn. De mener dagens strafferamme på tre år er for lav og viser til at Danmark og Sverige har en strafferamme på seks år. Stiftelsen understreker at digitale overgrep kan ha like alvorlige konsekvenser for barn som fysiske overgrep, og at mange barn opplever skam, angst og depresjon som følge av dette. Kripos støtter stiftelsens krav om økt strafferamme og mener dagens straff ikke reflekterer alvorlighetsgraden i de mest alvorlige sakene. Stiftelsen mener også at norske teknologiselskaper og banker må ta et større ansvar for å forebygge nettovergrep.
1 måned siden
Etter flere overgrep i Oslo-taxier, der ni kvinner ble rammet, iverksetter taxibransjen tiltak for å bedre sikkerheten. Overgrepene ble begått av sjåfører uten tilknytning til etablerte selskaper. Norges Taxiforbund innfører krav om sentraltilknytning fra april for å sikre opplæring og tryggere reiser. Oslo Taxi fremhever sine egne tiltak, inkludert grundige intervjuer og kurs, for å garantere passasjerenes sikkerhet.
1 måned siden
En vikar, tiltalt for overgrep mot flere jenter på Fossumkollektivet, jobbet ulovlig der i halvannet år uten nødvendig tillatelse. VG avslører at Bufetat anser dette som et lovbrudd, mens Fossumkollektivet beskriver det som en «formell feil» knyttet til manglende skriftlig dispensasjon. Vikaren var en av 45 vikarer Fossumkollektivet søkte dispensasjon for etter en kontroll fra Bufetat høsten 2023. Barneminister Lene Vågslid har uttalt seg om saken og forventer at Bufetat følger opp lovbruddet. Fossumkollektivet hevder at feilen ikke hadde innvirkning på ungdommenes sikkerhet, og at de følger sine rutiner.
2 måneder siden
Abid Raja (V) reagerer på VGs avsløringer om dårlig skolemiljø i Oslos videregående skoler, preget av vold, press og utestengelse. Han mener flere skolemiljøarbeidere er nødvendig for å løse elevenes utfordringer. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) svarer med å tredoble satsingen på skolemiljøteam og etablere beredskapsteam mot ungdomskriminalitet. Hun er bekymret for grupperinger og utestengelser, særlig i forbindelse med russetiden, og understreker at skolen skal være et trygt sted. Helsesykepleieres rapporter om overgrep blir tatt svært alvorlig og fulgt opp.