Andreas Agasøster (28) er jordmorstudent og aktuell i NRK-programmet «Barnesykehuset». Han vil bli en av svært få mannlige jordmødre i Norge.
Agasøster ønsker å bidra positivt i familienes liv, inspirert av erfaringer fra da hans lillesøster ble født. Statistikker viser at kun en svært liten andel av jordmødre i Norge er menn, men Den norske jordmorforeningen oppfordrer flere menn til å søke seg til yrket.
Agasøster selv deltok i TV-serien for å inspirere andre menn til å vurdere jordmoryrket. Han mener tittelen 'jordmor' bør beholdes, da den beskriver yrkets rolle uavhengig av kjønn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen handlar om Andreas Agasøster, ein mannleg jordmorstudent, i eit yrke der kvinner dominerer. Statistikken viser ein nedgang i talet på mannlege jordmødrer dei siste åra. Samtidig har endring av yrkestittelen «helsesøster» til «helsesjukepleiar» ført til ein auke i talet på menn i det yrket. Jordmorforeininga vil likevel behalde tittelen «jordmor». Manglande erfaring frå fødeavdelingar blant sjukepleiarstudentar kan påverke rekrutteringa negativt.
1 dag siden
Fastlegeyrket i Norge har lenge vært mannsdominert, men nå nærmer kjønnsbalansen seg likhet, og kvinner er i ferd med å bli i flertall. Ifølge lederen i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Kleiv, vil kvinner snart utgjøre flertallet blant fastlegene, støttet av at 7 av 10 medisinstudenter nå er kvinner. Helsedirektoratets tall viser at kvinnelege fastleger har færre pasienter på venteliste enn mannlige, noe som kan henge sammen med at mange kvinner foretrekker lege av samme kjønn, særlig ved sensitive undersøkelser som celleprøver. Flere tiltak, som mulighet for kvinneleg helsepersonell til stede og egne celleprøvekvelder, bidrar til å trygge kvinnelige pasienter. Selv om kjønnsbalansen bedres, er det fortsatt for få fastleger i Norge, og rundt 136 000 innbyggere mangler fastlege. Det er viktig at pasientene har reelt valg av fastlege, både med tanke på kjønn og personlighet, for å sikre god kommunikasjon og trygghet i legebesøkene.
2 måneder siden
Victoria Rummelhoff (27) er prosesstekniker for Equinor med en årslønn på rundt én million kroner. Hun ønsker å inspirere flere kvinner til å velge en karriere i oljebransjen, en bransje hun selv valgte som 15-åring. Hun jobber offshore i en turnus som gir god balanse mellom jobb og fritid. For å oppmuntre andre jenter til å satse på tekniske fag, bruker hun sin Instagram-konto og besøker ungdomsskoler for å dele sine erfaringer. Hun har også blitt nominert til Jenteprisen for sitt engasjement for likestilling.
3 måneder siden
NRK-programleder Fredrik Solvang var i utgangspunktet skeptisk til å delta i «A-laget», men opplevde det som en positiv erfaring etter å ha møtt de 30 reporterne med funksjonsvariasjoner. Han oppfordrer seere til å se hele episoden for å forstå programmets budskap om inkludering og mangfold. Influenser Andrea Badendyck deler sin erfaring med periodisk faste, der hun gikk ned 12 kilo ved å faste i 16 timer daglig. Hun fokuserer på et balansert kosthold og inspirerer andre til en sunn livsstil uten å telle kalorier. Eksperter anbefaler en gradvis tilnærming til faste og understreker at det ikke passer for alle, spesielt ikke barn, gravide, ammende, undervektige, de med spiseforstyrrelser eller diabetikere.
15 dager siden
Artikkelen omhandler den økende trenden med planlagte uassisterte hjemmefødsler i Norge, hvor 21 slike fødsler ble registrert i fjor. Helsedirektoratet advarer sterkt mot denne praksisen på grunn av risikoen for komplikasjoner for både mor og barn. Samtidig forteller en kvinne om sin positive erfaring med en uassistert hjemmefødsel. En undersøkelse viser at en betydelig andel av unge voksne tror det er trygt å føde hjemme uten medisinsk assistanse. Folkehelseinstituttet har startet et prosjekt for å kartlegge omfanget av hjemmefødsler som ender med overføring til sykehus.
3 måneder siden
Aftur Nerdrum, kjent fra NRK-serien «Familien Nerdrum», mener at morsrollen ikke får den anerkjennelsen den fortjener i samfunnet. Hun kritiserer dagens feminister for å være for maskuline og for å nedvurdere det å være mor. Nerdrum, som selv er tobarnsmor, ønsker å fremme en ny forståelse av femininitet der kvinner omfavner sin kvinnelighet og verdsetter familielivet. Hun mener at morsrollen er en stor oppgave som burde verdsettes like høyt som en doktorgrad. Interessen for familien Nerdrum har økt betraktelig etter NRK-serien, noe som har ført til stor pågang på Nerdrum-museet.
1 dag siden
Fødselsutvalget, opprettet for å undersøke årsakene til lavere fødselstall i Norge, leverer torsdag en delrapport med forslag for å få flere til å få barn tidligere. Utvalgsleder Rannveig Kaldager Hart foreslår blant annet ekstra barnetrygd til foreldre under 30 år, økt støtte til studenter som får barn, bedre informasjon om fertilitet og bedre tilrettelegging for foreldre under utdanning. Utvalget ble opprettet i fjor av tidligere barne- og familieminister Kjersti Toppe, som ønsker å øke fødselstallet ved å få flere til å få flere enn to barn.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg mangelen på mangfold i norske TV-produksjoner, der innvandrere ofte får begrenset tid på skjermen. Forfatteren uttrykker bekymring for at dette speiler en manglende vilje til å satse på mangfold, og trekker paralleller til situasjonen i USA. Han etterlyser flere positive og varierte representasjoner av innvandrere, og savner forbilder for innvandrerungdom. Ved å vise til eksempler fra musikkbransjen og kultursektoren, argumenterer han for at det er mulig å skape et mer inkluderende medielandskap. Han oppfordrer norske TV-kanaler til å fortelle historier som viser mangfoldet av innvandreres liv og bidrag til samfunnet.
21 dager siden
Artikkelen belyser debatten om uassisterte hjemmefødsler, sett fra jordmødrenes perspektiv ved sykehuset på Lillehammer. De deler sine erfaringer og etiske refleksjoner rundt temaet. Jordmødrene anerkjenner kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, men understreker samtidig barnets rettigheter under fødselen. De fremhever viktigheten av medisinsk overvåking under fødselen og behovet for å balansere kvinnens ønsker med barnets sikkerhet. Jordmødrene ønsker mer informasjon og medbestemmelse for kvinner under fødselen, og de ser positivt på kombinerte stillinger for jordmødre som en måte å sikre bedre og mer helhetlig oppfølging av gravide og fødende.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler betydningen av NRK-programmet A-laget, der komiker Herman Flesvig deltar og fremhever verdien av annerledeshet. Programmet gir en plattform til reportere med ulike funksjonsvariasjoner, og presenterer et ærlig bilde av deres hverdag. A-laget utfordrer fordommer og viser at historiene til mennesker med funksjonsnedsettelser er verdifulle og inspirerende. Artikkelforfatteren, som selv er svaksynt, savner flere rollemodeller som Flesvig og A-lagets reportere, og understreker behovet for å fjerne barrierer som hindrer mangfold i samfunnet.