Venstre-leder Guri Melby ønsker å delta i en borgerlig regjering ledet av Erna Solberg, og lover å presse på for mer EU-tilpasning. Hun understreker at Norge trenger en regjering som ikke bremser, men heller setter fart på innføringen av EU-direktiver, og mener mer europeisk integrasjon er viktig for Norges sikkerhet og fremtid.
Melby ser også klimapolitikk som en viktig del av sikkerhetspolitikken og vil ikke akseptere kutt her.
Hun er motivert for å ta de nødvendige kampene for å sikre Venstres prioriteringer i regjering.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Erna Solberg og Guri Melby ønsker å samle de borgerlige partiene i en ny regjering. Solberg vil inkludere Høyre, Frp, Venstre og KrF, og understreker viktigheten av langsiktig samarbeid. Melby er åpen for samtaler med alle partiene og er villig til å kompromisse på enkelte politiske saker, som alkoholpolitikk, for å sikre et borgerlig flertall. Hun fremhever også Solbergs lederegenskaper under koronakrisen som en viktig grunn til å støtte henne som statsminister. Begge partilederne understreker at det viktigste er å få et flertall som er internasjonalt orientert og setter sikkerhet og norske interesser øverst.
1 måned siden
Venstre-leder Guri Melby åpner for å snakke med Frp om regjeringssamarbeid, men foretrekker Erna Solberg som statsminister. Hun understreker at Venstre vil prioritere europeisk integrasjon og støtte til Ukraina. Melby utelukker ikke Sylvi Listhaug som statsminister, men sier det viktigste er at regjeringen fører politikken Venstre ønsker. Partiet har tidligere snudd i synet på Frp, og er nå åpne for samtaler for å bygge en ny regjering.
2 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby retter kritikk mot Senterpartiet for deres EU-skepsis, som hun mener førte til regjeringens fall, og understreker EØS-avtalens betydning for distriktene. Hun anklager Arbeiderpartiet for å ha blitt et «Senterpartiet-light» og oppfordrer statsminister Støre til å handle tydeligere i spørsmål om klima, skole, skatt og Europa. Melby mener det ikke er tilstrekkelig å bare ekskludere Senterpartiet, og argumenterer for tettere samarbeid med EU.
1 måned siden
Venstre lover å holde en folkeavstemning om norsk EU-medlemskap i neste stortingsperiode, innen 2029. Partileder Guri Melby mener den nye sikkerhetspolitiske situasjonen gjør det nødvendig å vurdere Norges tilknytning til Europa. Hun understreker at EU er den eneste som kan bli en stormakt ved siden av USA, Russland og Kina, og at Norge bør være en del av fellesskapet. Melby oppfordrer de andre partiene til å ta debatten om EU. Venstre vil også prioritere opprustning av Forsvaret og støtte til Ukraina.
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby er bekymret for Norges omdømme i EU på grunn av et stort etterslep i EØS-saker. Hun mener utenriksministeren ikke klarer å håndtere situasjonen alene og foreslår at statsministeren oppretter en egen ministerpost for EU-forhold. Melby påpeker at 624 saker fra EU venter på behandling, noe som skaper usikkerhet om Norges forpliktelser i EØS-avtalen. Hun advarer om at manglende oppfølging av EU-saker kan få store konsekvenser for norske arbeidsplasser og sikkerhet. Melby understreker at Norge må ta et større ansvar i samarbeidet med EU og ikke bare velge de sakene som passer best.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø signaliserer at partiet kan være villig til å gå inn i regjering dersom Senterpartiet trekker seg fra det nåværende regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet. Hun understreker at SV er opptatt av å få gjennomslag for sin politikk, spesielt knyttet til å redusere forskjeller, trygge velferden og fremme en grønn omstilling. Bergstø er åpen for samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre, men understreker at politikken må være i fokus. Hun avviser ikke et regjeringssamarbeid selv om Arbeiderpartiet går videre med EU-direktiver som SV er skeptiske til. Bergstø mener det er for tidlig å diskutere posisjoner, og håper at de nåværende regjeringspartiene finner en løsning for å fortsette samarbeidet.
3 måneder siden
SV-leder Kirsti Bergstø foreslår at Norge melder seg ut av EUs energibyrå Acer for å løse den fastlåste striden i regjeringen om EUs energipakke. Hun mener en utmelding vil imøtekomme Senterpartiets bekymringer om suverenitetstap, samtidig som Arbeiderpartiets mål om å innføre direktivene kan oppnås. Bergstø argumenterer for at Norge kan implementere direktivene selv utenfor Acer og tilpasse dem til norske forhold. Hun understreker viktigheten av samarbeid med Europa, men mener det er mulig å beholde kontroll over egen energipolitikk. SV mener forslaget er en løsning hvis Arbeiderpartiet prioriterer praktiske grep for næringsliv og fornybar energi fremfor å avgi suverenitet.
1 måned siden
Venstre og MDG retter kritikk mot Arbeiderpartiet og Høyre for deres manglende vilje til å åpne for en ny EU-debatt i Norge. De argumenterer for at den nåværende situasjonen i Europa krever en grundig vurdering av Norges forhold til EU, spesielt med tanke på sikkerhetspolitiske og økonomiske utfordringer. Venstre-leder Guri Melby understreker at Norge ikke lenger kan tillate seg å stå utenfor, mens MDG tar til orde for en offentlig utredning for å kartlegge fordeler og ulemper ved et eventuelt EU-medlemskap. Kritikken kommer i kjølvannet av økende krav fra eksperter om en ny debatt, men både statsminister Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har vist tilbakeholdenhet i spørsmålet.
1 måned siden
Høyre-leder Erna Solberg mener Norge må produsere mer gass for å sikre energileveranser til Europa, og advarer om et ventet fall i norsk gassproduksjon frem mot 2029. Hun sammenligner dette fallet med nedleggelsen av all tysk kjernekraft. Solberg ønsker å iverksette 26. konsesjonsrunde for å stimulere leteaktiviteten, men møter motstand fra flere partier, deriblant SV, Venstre og KrF. Senterpartiet er i utgangspunktet positiv til konsesjonsrunden, men har ikke tatt stilling til Høyres konkrete forslag. Frp og Høyre er uenige om elektrifisering av sokkelen.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, til tross for skepsis fra partileder Erna Solberg. Vedtaket åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk og utelukker støtte fra Frp, da hun mener en EU-debatt vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer om at dette kan føre til en ny folkeavstemning om EU. Venstre-leder Guri Melby er derimot svært positiv og ønsker tettere europeisk integrasjon.