Ungdomspartiledere kommenterer Donald Trumps innsettelsestale. KrFU-lederen støtter Trumps syn på at det kun finnes to kjønn, og mener enkelte KrF-velgere er positive til Trumps tydelighet i familieverdier.
Frp har flest velgere som ser positivt på Trumps innvirkning, men FpU-lederen er uenig i mange av Trumps synspunkter. Senterungdommen ser likheter med Trump i ønsket om nasjonal kontroll og mener det er positivt at Trump står fast ved sine valgløfter.
De ønsker også et styrket samarbeid med USA og oppfordrer forsvarsministeren til å invitere USAs forsvarsminister til Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En meningsmåling viser at et stort flertall av nordmenn tror Donald Trumps tilbakekomst som president vil påvirke verdenssituasjonen negativt. Det er betydelige forskjeller mellom kjønnene, der yngre menn er mer positive til Trump enn kvinner. Dette knyttes til en bredere trend der unge menn trekker mot høyre, og er mer opptatt av økonomi og innvandring. Kvinner, spesielt unge, er mer opptatt av likestilling og toleranse, og føler seg ikke representert av Trump. Det er svært få nordmenn som ikke har en mening om Trump, noe som er uvanlig. En forsker forventer økt polarisering mellom kjønnene og at verdidebatter fra USA kan komme til Norge.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg kommenterer Donald Trumps innsettelsestale og sier at den var som forventet, med en uforsonlig stil og hard retorikk. Han mener talen minner om Trumps tidligere uttalelser og valgkamper. Selv om Stoltenberg som sosialdemokrat er uenig med mye av det Trump står for, understreker han viktigheten av å samarbeide med den valgte presidenten. Stoltenberg var til stede under innsettelsen, som eneste nordmann med personlig invitasjon fra Trump.
1 måned siden
Kristenkonservative mobiliserer for en borgerlig seier etter valget, men ser helst at Venstre ikke er en del av regjeringen. Under Oslo Symposium oppfordres KrF til å distansere seg fra Venstre og heller fokusere på verdikonservative saker som abort, familieverdier og støtte til Israel. Venstre på sin side aksepterer rollen som forsvarer av liberale rettigheter og ser seg som en motvekt til konservative krefter. Samtidig diskuteres Donald Trumps innflytelse, der noen gir ham anerkjennelse for å fremme kristne symbolsaker, mens andre advarer mot personkult.
1 måned siden
Politikerne er uenige om Norge bør kjøpe nye fregatter fra USA etter at Donald Trump ble president. SV og Rødt ønsker å redusere avhengigheten av USA, mens Høyre, Frp og KrF mener felles sikkerhetsinteresser tilsier at USA bør vurderes. MDG og Senterpartiet mener man bør stole på den fagmilitære prosessen, og Venstre ønsker en grundig vurdering av alle kandidater. Investeringen i nye fregatter er den største i norsk forsvarshistorie, og det er viktig å danne partnerskap med en nær alliert.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre gratulerer Donald Trump med innsettelsen som USAs president og ser frem til samarbeid. Støre bemerker at Trumps tale fokuserte på innenrikspolitikk og amerikanske muligheter, men forventer utfordringer knyttet til handelspolitikken. Han understreker USAs betydning for Norge innen kultur, vitenskap, forskning og økonomi, og at regjeringen har forberedt seg på den nye administrasjonen. Støre bekrefter at USA er Norges viktigste allierte, og at samarbeidet er basert på felles verdier og interesser.
3 måneder siden
Jens Stoltenberg reagerer på Donald Trumps innsettingstale og beskriver den som mer uforsonlig og hardere enn forventet. Han bemerker også at Trump ikke nevnte NATO i talen. Statsminister Jonas Gahr Støre er bekymret for Trumps planer om å innføre tolltariffer. SV og MDG kritiserer Trump og ønsker tettere bånd til EU. Russland signaliserer dialogvilje med USA, mens Kina forbereder mottiltak. Ukraina håper Trump vil bidra til fred. Flere europeiske ledere uttrykker bekymring, mens andre stormakter inntar en mer avventende holdning.
1 måned siden
Stortinget debatterte Norges forhold til USA etter Donald Trumps tale, der han blant annet snakket om Ukraina og handelskriger. Utenriksminister Espen Barth Eide forsikret at Norge har en omfattende dialog med amerikanske myndigheter og at de blir hørt, spesielt i synet på Ukraina. Sylvi Listhaug (FrP) kritiserte Anniken Huitfeldts rolle som ambassadør og spurte om tiltak mot Trumps tollpolitikk. Trump varslet også opptrapping av handelskrigen med nye tollsatser. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) oppfordret regjeringen til å tydelig støtte Danmark i spørsmålet om Grønland, noe Eide bekreftet at Norge gjør.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre sier det er for tidlig å si om Norge vil invitere Donald Trump på offisielt besøk, men åpner for muligheten senere. Han påpeker at Norge vil ha nær kontakt med Trumps administrasjon og at et besøk vil vurderes. Støre er ikke invitert til Trumps innsettelse. Han kommenterte også situasjonen rundt kongefamilien og Marius Borg Høiby, og uttrykte støtte og sympati, men uten å gå inn på detaljer. Støre understreket at kongefamilien trenger ro i en krevende tid.
6 dager siden
Donald Trump har ved flere anledninger omtalt Norge positivt, og USA-eksperten Hilmar Mjelde mener Trump beundrer landet for dets rikdom og suksess. Trump har tidligere rost Norges rolle som alliert, spesielt under Erna Solbergs besøk i Det hvite hus i 2018, og han har også hatt et godt forhold til Jens Stoltenberg som Nato-generalsekretær. Under koronapandemien kommenterte Trump Norges håndtering positivt sammenlignet med Sverige. I 2024, under valgkampen, sammenlignet han enkelte amerikanske delstater med Norge i utdanningspolitikken. Nå skal statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg møte Trump i Det hvite hus, et møte som vurderes som viktig fordi Trump legger stor vekt på personlige relasjoner i utenrikspolitikken.
5 dager siden
Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg møtte Donald Trump i Det hvite hus for å diskutere handel, toll, Ukraina og sikkerhetspolitikk. Møtet ble preget av god stemning, men venstresiden, representert ved Bjørnar Moxnes (Rødt) og Ingrid Fiskaa (SV), mener at Støre og Stoltenberg ikke var tydelige nok i å forsvare folkeretten, Palestina og Grønland. De etterlyser en klarere kritikk av USAs utenrikspolitikk, spesielt knyttet til trusler om annektering av Grønland og situasjonen i Ukraina og Gaza. Støre forsvarer møtet og sier Norge var tydelig på Ukrainas territorielle integritet og Grønlands status som del av Danmark. Høyre uttrykker tilfredshet med møtets tone og støtter regjeringens prioriteringer, særlig Norges støtte til Ukraina i konflikten med Russland.