Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er i Syrias hovedstad Damaskus for å møte landets nye leder Ahmed al-Sharaa.
Dette er det første offisielle besøket til Syria av en høytstående representant for den norske regjeringen på mange år.
Utenriksministeren skal diskutere utfordringene det krigsherjede landet står overfor etter Assad-regimets fall i desember.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria og møtt landets nye leder, Ahmed al-Sharaa. Eide vurderer nå å fjerne eller suspendere sanksjonene mot landet for å legge til rette for økonomisk utvikling. Han uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at utviklingen kan gå begge veier. Dette er det første offisielle besøket av en norsk regjeringsrepresentant siden Assad-regimets fall. Under besøket diskuterte Eide utfordringene Syria står overfor etter regimets fall, og han møtte også representanter for sivilsamfunnet og kvinneorganisasjoner, samt besøkte en flyktningleir. Eide mener det internasjonale samfunnet må bidra til en positiv utvikling i Syria.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
4 måneder siden
Syrias leder Ahmed al-Sharaa møtte mandag en ukrainsk delegasjon ledet av utenriksminister Andrij Sybiha i Damaskus. Møtet finner sted i en tid der Ukraina forsøker å bedre forholdet til Syria, som tidligere var en nær alliert av Russland. Ukraina har nylig annonsert at de sender 500 tonn hvetemel til Syria som en del av det humanitære programmet «Korn fra Ukraina», et samarbeid med FN. Historisk sett har Syria importert hvete fra Russland, men disse leveransene er nå stanset. Det er ikke offentliggjort hvilke temaer som ble diskutert under møtet.
1 måned siden
Utenriksminister Espen Barth Eide og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har ankommet Kyiv for et solidaritetsbesøk. De skal møte ukrainske kolleger og inspisere resultatene av Norges støtte til landet. Brenna fremhever viktigheten av å støtte ukrainere i Norge og gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Eide understreker at fredsforhandlinger må sikre en varig fred, og at Russland har nøkkelen til å avslutte krigen. Besøket følger etter Volodymyr Zelenskyjs nylige besøk i Norge, hvor norsk støtte ble diskutert.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
4 måneder siden
Høytstående amerikanske diplomater er i Damaskus for å møte representanter fra opprørsgruppen HTS, som nå leder Syria etter at Assad-regimet ble styrtet. Dette er det første offisielle besøket siden 2012. Samtalene dreier seg om minoriteters rettigheter og inkludering i den politiske overgangen. USA er skeptiske til HTS-leders offentlige uttalelser om å beskytte rettigheter, og vil undersøke forsvinningen til den amerikanske journalisten Austin Tice, som forsvant i Syria i 2012. Flere vestlige land har begynt å dialog med HTS, og vurderer å fjerne gruppens terrorstempel.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
3 måneder siden
Palestinas statsminister Mohammad Mustafa besøker Norge denne uken for samtaler med norske myndigheter. Dette er det første offisielle besøket etter at Norge anerkjente Palestina som stat i fjor. Under besøket skal Mustafa møte statsminister Jonas Gahr Støre, stortingspresident Masud Gharahkhani og kronprins Haakon. Hovedtema for besøket er Norges støtte til realiseringen av en palestinsk stat innenfor rammen av en tostatsløsning. Onsdag leder utenriksminister Espen Barth Eide et internasjonalt møte i Oslo om tostatsløsningen, der over 80 land og organisasjoner deltar. Møtet følger opp et initiativ fra Norge, EU og Saudi-Arabia for å identifisere konkrete skritt for å oppnå en tostatsløsning.
3 måneder siden
Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock ble ikke håndhilst på av Syrias leder Ahmed al-Sharaa under et møte i Damaskus, noe som har skapt reaksjoner i Tyskland. Al-Sharaa hilste på den franske utenriksministeren, men unnlot å hilse på Baerbock, angivelig på grunn av religiøse tolkninger som forbyr fysisk kontakt mellom menn og kvinner. Baerbock var forberedt på dette, og den franske utenriksministeren unnlot også å håndhilse på al-Sharaa i protest. Tyske medier omtaler hendelsen som en «håndhilse-skandale». Under møtet advarte Baerbock de nye makthaverne mot hevnangrep og islamisering av rettsvesenet. Besøket var det første fra EU-ministre etter regimeskiftet i Syria.
2 måneder siden
Syrias utenriksminister, Asaad al-Shaibani, kunngjør at en ny regjering vil bli innsatt 1. mars. Kunngjøringen kommer etter at opprørsstyrker tok kontroll over Damaskus i desember 2024, noe som førte til at Bashar al-Assad flyktet til Moskva hvor han fikk asyl. Mohammed al-Bashir ble utnevnt til midlertidig statsminister for en periode på tre måneder. Utenriksministeren understreker at den nye regjeringen skal representere det syriske folk og gjenspeile landets mangfold.