Høytstående amerikanske diplomater er i Damaskus for å møte representanter fra opprørsgruppen HTS, som nå leder Syria etter at Assad-regimet ble styrtet. Dette er det første offisielle besøket siden 2012.
Samtalene dreier seg om minoriteters rettigheter og inkludering i den politiske overgangen. USA er skeptiske til HTS-leders offentlige uttalelser om å beskytte rettigheter, og vil undersøke forsvinningen til den amerikanske journalisten Austin Tice, som forsvant i Syria i 2012.
Flere vestlige land har begynt å dialog med HTS, og vurderer å fjerne gruppens terrorstempel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Den amerikanske frilansjournalisten Austin Tice ble kidnappet i Syria i 2012. Etter Bashar Assads fall fra makten, har amerikanske myndigheter fornyet håpet om å få ham hjem. De er i kontakt med opprørsgruppen som nå styrer Syria, som også leter etter Tice. Tices mor samarbeider med organisasjonen Hostage Aid Worldwide, som er til stede i Syria. Hun har ikke vært i kontakt med amerikanske myndigheter. Tice forsvant ved en kontrollpost vest for Damaskus, og en video viste ham bortført av bevæpnede menn. FBI har utlovet en dusør for informasjon som kan føre til at han blir funnet, men har også fått kritikk for sin etterforskning.
4 måneder siden
Etter at Assad-regimet i Syria falt, pågår det en diplomatisk kamp om russisk tilstedeværelse i landet. EU vurderer å inngå en byttehandel med opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), der HTS fjernes fra EUs terrorliste i bytte mot at russiske styrker trekker seg ut. EUs toppdiplomat Kaja Kallas bekrefter at de følger nøye med på HTS. Satellittbilder viser at Russland flytter militært utstyr ut av Khmeimim-basen, og amerikanske kilder bekrefter at en tilbaketrekning er i gang. Kreml sier at ingen endelige beslutninger er tatt om basene, men bekrefter kontakt med de nye makthaverne.
3 måneder siden
Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er i Syrias hovedstad Damaskus for å møte landets nye leder Ahmed al-Sharaa. Dette er det første offisielle besøket til Syria av en høytstående representant for den norske regjeringen på mange år. Utenriksministeren skal diskutere utfordringene det krigsherjede landet står overfor etter Assad-regimets fall i desember.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon har møtt representanter for den nye syriske ledelsen, Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Norge signaliserer økt bistand, heving av sanksjoner og gjenoppretting av diplomatiske relasjoner dersom de nye syriske myndighetene følger opp positive signaler i praksis. Norge gir 55 millioner ekstra til humanitær hjelp, totalt 530 millioner i år, og understreker viktigheten av tidlig gjenoppbygging av infrastruktur. Utenriksministeren beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og fremhever behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess i Syria.
4 måneder siden
Norges ambassadør til Libanon, Hilde Haraldstad, har møtt representanter for den syriske islamistgruppen Hayat Tahrir El-Sham (HTS). Utenriksminister Espen Barth Eide understreker viktigheten av at positive signaler fra de nye myndighetene følges opp i praksis for å øke bistand og gjenopprette diplomatiske relasjoner. Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim sier Norge vil bidra med 55 millioner kroner ekstra til Syria, og totalt 530 millioner i år. Pengene skal gå til humanitær hjelp og tidlig gjenoppbygging via Røde Kors og FN. Eide beskriver situasjonen som lovende, men skjør, og understreker behovet for en fredelig og inkluderende overgangsprosess.
4 måneder siden
Syriske opprørsgrupper har inngått en avtale om å samle seg under landets forsvarsdepartement. Dette bekreftes av HTS-leder Ahmed al-Sharaa. Opprørerne, inkludert Hayat Tahrir al-Sham (HTS), inntok nylig Damaskus og avsatte president Bashar al-Assad. Syrias nye utdanningsminister har uttalt at jenters rett til utdanning skal opprettholdes. Det har vært fryktet at HTS ville innføre et strengt islamistisk styre, men de har signalisert en mer moderat tilnærming til gjenoppbyggingen av landet.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria og møtt landets nye leder, Ahmed al-Sharaa. Eide vurderer nå å fjerne eller suspendere sanksjonene mot landet for å legge til rette for økonomisk utvikling. Han uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at utviklingen kan gå begge veier. Dette er det første offisielle besøket av en norsk regjeringsrepresentant siden Assad-regimets fall. Under besøket diskuterte Eide utfordringene Syria står overfor etter regimets fall, og han møtte også representanter for sivilsamfunnet og kvinneorganisasjoner, samt besøkte en flyktningleir. Eide mener det internasjonale samfunnet må bidra til en positiv utvikling i Syria.
4 måneder siden
Syriske opprørere har styrtet Bashar al-Assads regime etter 13 år med borgerkrig, noe som har skapt både håp og usikkerhet om landets fremtid. Islamistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet offensiven, har tatt en sentral rolle, men mange frykter deres tidligere tilknytning til Al Qaida. FN og internasjonale aktører ser en mulighet for en inkluderende politisk prosess, men understreker behovet for ansvarliggjøring av overgrep under Assad-regimet. Eksperter peker på risiko for maktvakuum og ustabilitet, mens minoriteter frykter hevnaksjoner. Samtidig har overgangen hittil vært relativt fredelig, med fokus på forhandlinger fremfor vold.
3 måneder siden
Utenriksminister Espen Barth Eide har besøkt Syria, som første offisielle representant etter at Assad-regimet falt. Han møtte lederen for overgangsregjeringen, Ahmed al-Sharaa, og uttrykte forsiktig optimisme for landets fremtid. Eide åpner for å revurdere sanksjonene mot Syria for å bidra til økonomisk utvikling, og understreker at Norge er villig til å bistå med hjelp for å gjenoppbygge landet. Han påpeker at det nye styret ønsker en inkluderende prosess mot ny grunnlov og valg. Samtidig kritiserer Eide Israels bombing i Syria, og mener det hindrer den nye statsdannelsen.
4 måneder siden
Etter at Bashar al-Assads regime har falt, vender tusenvis av syrere hjem etter å ha flyktet fra borgerkrigen. Den islamistiske opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har tatt kontroll og lover amnesti, beskyttelse av minoriteter og frihet for kvinner til å kle seg som de vil. Mange syrere er glade for regimets fall, men uttrykker også bekymring for HTS' styre og om de vil inkludere landets minoriteter. HTS har utplassert politi, innsatt en midlertidig regjering og møtt utenlandske diplomater. Det er usikkerhet rundt hvorvidt HTS vil oppfylle sine løfter.