Etter at Assad-regimet i Syria falt, pågår det en diplomatisk kamp om russisk tilstedeværelse i landet. EU vurderer å inngå en byttehandel med opprørsgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), der HTS fjernes fra EUs terrorliste i bytte mot at russiske styrker trekker seg ut.
EUs toppdiplomat Kaja Kallas bekrefter at de følger nøye med på HTS. Satellittbilder viser at Russland flytter militært utstyr ut av Khmeimim-basen, og amerikanske kilder bekrefter at en tilbaketrekning er i gang.
Kreml sier at ingen endelige beslutninger er tatt om basene, men bekrefter kontakt med de nye makthaverne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Amerikanske etterretningskilder hevder at Russland trekker tilbake militært utstyr og tropper fra Syria etter diktator Bashar al-Assads fall. Tilbaketrekningen beskrives som omfattende og skal ha startet forrige uke. Samtidig skal Russland forsøke å forhandle med opprørsgruppen Hayat Tahrir al Sham (HTS) for å beholde noen av sine viktigste baser. Amerikanske kilder hevder også at Russland flytter marinefartøy til Libya og øker presset på den libyske hærlederen Khalifa Haftar for å sikre seg en havn i Benghazi. Uten en libysk havn vil Russland stå uten en middelhavshavn for å projisere makt mot NATOs sørlige flanke. USAs forsvarsminister Patrick Ryder sier at USA nå kan operere friere i Syria mot IS.
4 måneder siden
EUs utenriksministre har stilt betingelser for å oppheve sanksjonene mot Syria, inkludert krav om at Russland gir opp sine militærbaser. EUs utenrikssjef understreker at Syria må vise handling, ikke bare gi løfter. EU krever garantier for en fredelig politisk fremtid, inkludering av alle minoriteter og respekt for menneskerettigheter. EU er bekymret for Russlands og Irans innflytelse og følger nøye med på den nye ledelsens behandling av kvinner. Den midlertidige regjeringen ledes av opprørsgruppen HTS, som tidligere har vært knyttet til al-Qaida, og EU vil i første omgang ha kontakt på et lavere nivå.
4 måneder siden
Russland trekker tilbake styrker og militært utstyr fra frontlinjene i Nord-Syria, men beholder sine to hovedbaser i landet, ifølge syriske tjenestepersoner. Satellittbilder viser at Russland pakker sammen utstyr på Khmeimim-flybasen, og minst ett lastefly har forlatt basen med kurs mot Libya. Tilbaketrekkingen skjer etter at Bashar al-Assad ble styrtet og flyktet til Moskva. Russland er i samtaler med Syrias nye ledere om basenes fremtid. Det russiske forsvarsdepartementet har ikke kommentert saken. Det er uklart hva opprørslederen Abu Mohammed al-Jolani planlegger med Russland.
4 måneder siden
Russland trekker tilbake sine militære styrker fra frontlinjene i Nord-Syria og Alawitte-fjellene etter at Assad-regimet falt. Tilbaketrekningen kommer etter at Russland i 2011 sendte styrker for å støtte Assad under borgerkrigen. Selv om de beholder sine to hovedbaser, er fremtiden for disse usikker. Satellittbilder viser at Russland sender utstyr fra Syria med store lastefly, men de har ikke planer om å trekke seg helt ut. En eventuell stenging av de russiske basene vil kunne få store konsekvenser for Russlands tilgang og makt i Middelhavet.
4 måneder siden
Flere kilder melder at Russland trekker sine militære styrker ut av Syria etter at Bashar al-Assads regime kollapset. Amerikansk etterretning og satellittbilder viser forflytning av russisk forsvarsmateriell. En tidligere forsvarstopp mener dette er et strategisk nederlag for Russland, og at landets militære evner og internasjonale rolle svekkes. Russland flytter deler av sin marine til Libya for å opprette en ny havn, men det er usikkert om dette vil lykkes. Eksperter peker på stor usikkerhet rundt Syrias fremtid grunnet mange ulike interessegrupper.
4 måneder siden
Satellittbilder fra selskapet Maxar viser tilsynelatende russisk militær aktivitet ved flybasen Hmeimim i Syria. Lastefly og helikoptre står klare for å laste militært utstyr, inkludert et kamphelikopter og luftvernsystemer som demonteres. Samtidig har en britisk TV-stasjon rapportert om en kolonne med russiske militærkjøretøyer på vei i Syria, noe som kan tyde på en mulig tilbaketrekning. Disse opplysningene er ikke bekreftet av russiske myndigheter. En russisk viseforsvarsminister har tidligere uttalt at Russland forventer å beholde sine militærbaser i Syria etter maktskiftet.
4 måneder siden
Satellittbilder fra Maxar viser at Russland tilsynelatende pakker sammen militært utstyr på flybasen Hmeimim i Syria. Lastefly og helikoptre står klare for å frakte materiell, inkludert et kamphelikopter og luftvernsystemer. Samtidig rapporteres det om en militærkolonne på vei i Syria, noe som kan tyde på en ordnet tilbaketrekning, men dette er ikke bekreftet. Den russiske marinebasen ved Tartus viser ingen tegn til endring. Russland har tidligere uttalt at de forventer å beholde sine baser i Syria, selv etter at Bashar al-Assad ble styrtet.
4 måneder siden
Russland har bekreftet at de er i kontakt med Syrias nye ledelse angående sine militærbaser, Tartus og Khmeimim, som er avgjørende for russiske operasjoner i regionen. Kremls talsmann Dmitrij Peskov uttrykte håp om stabilisering i Syria, samtidig som han kritiserte Israels militære handlinger i området. Rykter om at russiske soldater har flyktet fra Syria og at marinefartøy er evakuert fra Tartus, basert på satellittbilder, har skapt spekulasjoner. Eksperter peker på at Russlands tidligere støtte til Assad-regimet kan påvirke forholdet til de nye makthaverne i Syria.
4 måneder siden
Etter at HTS tok makten i Syria, er det usikkert hvordan Norge skal forholde seg til gruppen. HTS, tidligere kjent som Nusrafronten, er ansett som en terrororganisasjon av FN, EU og USA, men har nå overtatt styret i Syria. Norske myndigheter, inkludert Nast og PST, sier det er for tidlig å avgjøre om de vil straffeforfølge personer som har kjempet for HTS. Det er også uklart hvor mange fremmedkrigere som fortsatt er tilknyttet gruppen, da mange skal ha forlatt HTS på grunn av en mer moderat linje. En forsker mener det kan være riktig å fjerne HTS fra terrorlistene for å fremme en mer moderat utvikling, men understreker viktigheten av å følge nøye med på deres handlinger.
4 måneder siden
Høytstående amerikanske diplomater er i Damaskus for å møte representanter fra opprørsgruppen HTS, som nå leder Syria etter at Assad-regimet ble styrtet. Dette er det første offisielle besøket siden 2012. Samtalene dreier seg om minoriteters rettigheter og inkludering i den politiske overgangen. USA er skeptiske til HTS-leders offentlige uttalelser om å beskytte rettigheter, og vil undersøke forsvinningen til den amerikanske journalisten Austin Tice, som forsvant i Syria i 2012. Flere vestlige land har begynt å dialog med HTS, og vurderer å fjerne gruppens terrorstempel.