Senterpartiet (Sp) er i en vanskelig situasjon med dårlige meningsmålinger og økende frustrasjon, noe som skaper større problemer enn for Arbeiderpartiet (Ap). Uenighet om EUs energimarkedspakke nr.
4 har ført til mistillit mellom regjeringspartnerne, der Sp frykter at Ap vil innføre flere EU-direktiver etter valget i samarbeid med Høyre. Sp opplever at Ap ikke tar deres bekymringer på alvor, og leter etter en 'nødutgang' fra regjeringssamarbeidet.
Interne konflikter i Sp skaper også irritasjon i deler av Ap, og svekker regjeringssamarbeidet ytterligere. Situasjonen beskrives som at 'brødet i ektesenga har blitt tørre smuler', og det er vanskelig å se hvordan partene skal finne tilbake til et godt samarbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) ser EU-saken som en eksistensiell utfordring, og uenighet om tre EU-direktiver om energi kan føre til at de forlater regjeringen. Sp er sterkt imot EU og ser EØS-avtalen som en trussel mot norsk suverenitet, mens Arbeiderpartiet (Ap) ser det som en nødvendig del av europeisk samarbeid. Denne fundamentale uenigheten mellom de to partiene kan føre til en 'Sprexit', der Sp trekker seg fra regjeringen. Sp mener Ap forsøker å lirke Norge nærmere EU gjennom 'salamitaktikk', mens Ap mener EØS tjener Norge godt. Regjeringen er sliten, og et brudd kan være nært forestående.
3 måneder siden
Sentrale Ap-politikere har uttrykt bekymring til partileder Jonas Gahr Støre om konsekvensene av et mulig brudd i regjeringssamarbeidet med Senterpartiet. Bekymringen er at Sp kan søke mot høyrefløyen og at Ap mister flertallet i Stortinget. Samtidig jobber et lite team fra begge partier med å finne en løsning på striden rundt EUs fjerde energimarkedspakke. Ap ønsker å innføre direktivene for å sikre norske arbeidsplasser og opprettholde et godt forhold til EU, mens Sp er sterkt imot. Det er uttrykt en forventning om reelle forhandlinger for å unngå en regjeringskrise.
1 måned siden
Senterpartiet sliter med dårlige meningsmålinger og risikerer å miste profilerte politikere. Partiet ser en mulighet i den økende EU-debatten, etter Høyres landsmøtevedtak om å jobbe for EU-medlemskap. På landsmøtet i Haugesund understreket Trygve Slagsvold Vedum partiets motstand mot EU og fremhevet Senterpartiet som en garantist for norsk selvbestemmelse. Vedum hyllet Anne Enger som et ideal og bekreftet partiets ambisjon om å kjempe for sine saker i regjering. Han kritiserte også høyresiden og understreket partiets engasjement for velferdsstaten og nasjonal kontroll.
3 måneder siden
En sentral kilde i Senterpartiet sier de opplever å bli presset ut av regjeringen på grunn av uenighet om EUs energidirektiver. Arbeiderpartiets stortingsgruppe har vedtatt å støtte de tre omstridte direktivene, noe Senterpartiet er sterkt imot. Dersom Arbeiderpartiets sentralstyre støtter stortingsgruppens vedtak, har Senterpartiet en plan for å forlate regjeringen. Partilederne har avlyst møter for å fortsette samtalene, men situasjonen beskrives som vanskelig. LO-ledere i Arbeiderpartiets sentralstyre ønsker at Sp skal fortsette i regjering, da de mener det er viktigere enn å vedta direktivene før valget.
3 måneder siden
Regjeringen opplever en alvorlig krise etter at Senterpartiet har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet insisterer på å vedta tre EU-direktiver om energi. Uenigheten har bygget seg opp over tid, men har nå eskalert til en åpen konflikt. Statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket mange med sin tydelige støtte til direktivene, noe som har skapt reaksjoner både i eget parti og hos samarbeidspartneren. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har unngått å kommentere selve direktivene, men har fokusert på høye strømpriser og behovet for mer nasjonal kontroll. Det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor viktig det er å beholde Senterpartiet i regjering, og utfallet av konflikten kan påvirke Støres stilling som partileder. Situasjonen er uavklart, og det er vanskelig å se en løsning uten at en av partene gir etter.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet (Ap) befinner seg i en alvorlig krise, preget av fallende meningsmålinger og intern uro. Partileder Jonas Gahr Støre avviser å bruke ordet 'krise', noe som forverrer situasjonen. Det spekuleres i et lederskifte, med nestleder Tonje Brenna som en potensiell kandidat. Interne kilder bekrefter at mange i partiet ser på Støres tid som over, men det er uenighet om tidspunktet for et eventuelt skifte. Aps problemer tilskrives dårlig kommunikasjon, interne konflikter og manglende evne til å håndtere kriser. Partiet ser nå etter en ny ledelse gjennom en demokratisk prosess, med fokus på fornyelse.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet står overfor en dyp krise med en oppslutning på 18,9 % i VGs desembermåling, noe som likevel er en forbedring fra tidligere målinger på rundt 14 %. Partiet mister velgere til både Frp og Høyre, og interne konflikter skaper ytterligere utfordringer for statsminister Jonas Gahr Støre. Regjeringspartner Senterpartiet opplever også en kraftig tilbakegang, med kun 30 % av tidligere velgere som fortsatt støtter partiet. Samtidig har Frp stabilisert seg som landets største parti, med høy lojalitet blant sine velgere. Høyre, derimot, har hatt en svak nedgang gjennom året, men er fortsatt marginalt større enn Arbeiderpartiet.
2 måneder siden
Senterpartiet (Sp) går til valg med fokus på ny kraftpolitikk og mindre EU-makt, etter bruddet med Arbeiderpartiet (Ap) grunnet uenighet om EUs fjerde energipakke. Partileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer Ap for å være for ettergivende overfor EU, men avviser samtidig at EU er en irrasjonell aktør. Han understreker at Sp er åpen for samarbeid på tvers av politiske skillelinjer, men ser det som vanskelig å danne regjering med Høyre og Frp. Vedum avslører også at Aps forslag om en «Norgespris» på strøm ble presentert som et forhandlingskort i forkant av regjeringsbruddet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den vanskelige situasjonen Støre-regjeringen står i vedrørende EUs regelverk for ren energi. Regelverket berører flere områder, som energisparing, kommunenes handlingsrom og nasjonal energipolitikk. Arbeiderpartiet ønsker en rask tilslutning, mens Senterpartiet truer med å forlate regjeringen. EU presser på for en avklaring, spesielt med tanke på potensiell handelskrig med USA. Saken har også skapt intern splid i Arbeiderpartiet og utfordrer Støres lederposisjon. Energipolitikken er en risikabel sak for regjeringen, og det er en frykt for å tape valg på dette. Regjeringen jobber også med å redusere etterslepet av EU-regler som skal inn i norsk lovverk.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.