Regjeringen er i en alvorlig krise på grunn av en konflikt mellom Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap) angående EUs energidirektiver. Sp har inntatt en kompromissløs holdning mot direktivene, mens Ap insisterer på at de må vedtas. Denne uenigheten har skapt en fastlåst situasjon som truer regjeringens eksistens.
Sp er i en vanskelig situasjon med dårlige meningsmålinger og økende frustrasjon, og frykter at Ap vil innføre flere EU-direktiver etter valget i samarbeid med Høyre. De opplever at Ap ikke tar deres bekymringer på alvor, og leter etter en 'nødutgang' fra regjeringssamarbeidet. Interne maktkamper i Ap og interne konflikter i Sp bidrar til å komplisere situasjonen ytterligere, og svekker regjeringssamarbeidet.
Situasjonen beskrives som at 'brødet i ektesenga har blitt tørre smuler', og det er vanskelig å se hvordan partene skal finne tilbake til et godt samarbeid. Den kommende uken er avgjørende for regjeringens fremtid.
3 måneder siden
Regjeringen står overfor en alvorlig krise på grunn av en konflikt mellom Senterpartiet (Sp) og Arbeiderpartiet (Ap) angående EUs energidirektiver. Sp har inntatt en kompromissløs holdning mot direktivene, mens Ap insisterer på at de må vedtas. Denne uenigheten har skapt en fastlåst situasjon som truer regjeringens eksistens. Interne maktkamper i Ap bidrar til å komplisere situasjonen, da noen ser statsminister Jonas Gahr Støres harde linje som et forsøk på å styrke sin egen posisjon. Selv om de aktuelle direktivene ikke direkte påvirker strømprisene, er strømsaken en sentral del av konflikten. Den kommende uken er avgjørende for regjeringens fremtid og for de politiske alliansene i Norge.
3 måneder siden
Senterpartiet (Sp) er i en vanskelig situasjon med dårlige meningsmålinger og økende frustrasjon, noe som skaper større problemer enn for Arbeiderpartiet (Ap). Uenighet om EUs energimarkedspakke nr. 4 har ført til mistillit mellom regjeringspartnerne, der Sp frykter at Ap vil innføre flere EU-direktiver etter valget i samarbeid med Høyre. Sp opplever at Ap ikke tar deres bekymringer på alvor, og leter etter en 'nødutgang' fra regjeringssamarbeidet. Interne konflikter i Sp skaper også irritasjon i deler av Ap, og svekker regjeringssamarbeidet ytterligere. Situasjonen beskrives som at 'brødet i ektesenga har blitt tørre smuler', og det er vanskelig å se hvordan partene skal finne tilbake til et godt samarbeid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Regjeringen opplever en alvorlig krise etter at Senterpartiet har truet med å trekke seg fra regjeringen dersom Arbeiderpartiet insisterer på å vedta tre EU-direktiver om energi. Uenigheten har bygget seg opp over tid, men har nå eskalert til en åpen konflikt. Statsminister Jonas Gahr Støre har overrasket mange med sin tydelige støtte til direktivene, noe som har skapt reaksjoner både i eget parti og hos samarbeidspartneren. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har unngått å kommentere selve direktivene, men har fokusert på høye strømpriser og behovet for mer nasjonal kontroll. Det er delte meninger i Arbeiderpartiet om hvor viktig det er å beholde Senterpartiet i regjering, og utfallet av konflikten kan påvirke Støres stilling som partileder. Situasjonen er uavklart, og det er vanskelig å se en løsning uten at en av partene gir etter.
3 måneder siden
Striden om EUs energidirektiver har ført til steile fronter mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og regjeringssamarbeidet er i fare. Senterpartiet frykter at direktivene vil svekke nasjonal kontroll over strømmarkedet, mens Arbeiderpartiet mener de er nødvendige for landets sikkerhet. Partilederne har forsøkt å forhandle, men ingen av partene ser ut til å ville gi etter. En forsker mener situasjonen er kritisk og at det kan være vanskelig å finne et kompromiss som begge partiene kan akseptere. Onsdag skal partilederne møte sine stortingsgrupper for å diskutere saken, og utfallet kan avgjøre regjeringens fremtid.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet holder i dag krisemøter på Stortinget på grunn av uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, mens Senterpartiet nekter, da de mener det knytter Norge for tett til EU. Dette har ført til en alvorlig regjeringskrise, og det er tre mulige utfall: Senterpartiet går ut av regjeringen, partiene blir enige, eller konflikten fortsetter. Arbeiderpartiet vurderer å tilby Senterpartiet bedre strømordninger for å unngå regjeringskollaps. Dagens møter vil avgjøre regjeringens fremtid.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet er i konflikt angående EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet ønsker å vedta deler av pakken, mens Senterpartiet nekter og truer med å forlate regjeringen dersom den blir presset gjennom. Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer situasjonen, men gir ingen klare svar. Energiminister Terje Aasland vil ikke kommentere interne prosesser. Senterpartiet mener Norge trenger mer nasjonal kontroll over energipolitikken og er imot å knytte seg tettere til EUs energimarked. Fellesforbundet er også imot energipakken. Det er usikkert om det vil komme en avklaring i regjeringen med det første.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.
3 måneder siden
Senterpartiets stortingsgruppe står fast på sitt krav om å ikke innføre EUs fjerde energimarkedspakke, noe som skaper stor spenning i regjeringssamarbeidet. Arbeiderpartiet forsøker å finne en løsning ved å gi Senterpartiet gjennomslag i andre energipolitiske saker, men Senterpartiet er tydelige på at de ikke vil godta direktivene uansett hvordan de pakkes inn. Flere kilder beskriver situasjonen som spent, og det er usikkert om regjeringen vil overleve krisen. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har kalt inn til viktige gruppemøter for å diskutere situasjonen, og flere statsråder har avlyst sine planer for å delta.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer den pågående striden med Senterpartiet (Sp) angående EUs fjerde energimarkedspakke. Striden har oppstått etter at Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å innføre tre direktiver fra pakken, som omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi. Sp er sterkt imot dette, og deler av partiet vurderer å forlate regjeringen som følge av uenigheten. EU-kommisjonen har over tid presset Norge til å innføre deler av energimarkedspakken, og saken har skapt stor intern uro i regjeringen. Det har vært intens møtevirksomhet i begge partiene for å finne en løsning.
3 måneder siden
Regjeringen er i en intern konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet truer med å forlate regjeringen fordi de mener at Arbeiderpartiet legger opp til en for sterk tilknytning til EUs kraftmarked. Arbeiderpartiet ønsker å innføre EU-regler for å unngå konflikt med EU, spesielt i en tid med geopolitisk usikkerhet, og for å sikre handelsavtaler. Senterpartiet frykter at de nye reglene bare er begynnelsen på en rekke EU-direktiver som vil svekke norsk suverenitet over kraftmarkedet. Det er flere mulige utfall av striden, inkludert at Senterpartiet forlater regjeringen, at Arbeiderpartiet utsetter behandlingen av reglene, eller at partene inngår et kompromiss. De første direktivene som skal behandles omhandler fornybar energi, energieffektivisering og bygningsenergi.
3 måneder siden
Det er full uenighet mellom regjeringspartiene Ap og Sp om EUs strømpakke. Ap ønsker å innføre tre av fire direktiver, mens Sp frykter at dette vil gi EU for mye innflytelse over norsk energipolitikk. Sp har truet med å forlate regjeringen dersom deler av pakken innføres. Energiminister Terje Aasland (Ap) avviser at saken vil føre til regjeringskrise. Venstre mener direktivene er uproblematiske og beskylder Sp for å sette arbeidsplasser i fare. Begge partiene har hatt hastemøter for å diskutere saken.