Artikkelen utforsker Grønlands forhold til Danmark og den pågående debatten om uavhengighet, særlig i lys av spiralsaken der danske myndigheter tvangssteriliserte grønlandske kvinner. Qupanuk Olsen, en kandidat for uavhengighetspartiet Naleraq, deler sin families erfaringer med spiralsaken og forklarer sin motivasjon for å søke uavhengighet.
Artikkelen tar også for seg alternative allianser, som med USA, og økonomiske strategier som turisme og mineralutvinning for å kompensere for bortfallet av dansk økonomisk støtte.
Uenighet om tempoet i uavhengighetsprosessen og spørsmål knyttet til sikkerhetspolitikk er sentrale temaer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
16 dager siden
Artikkelen utforsker Grønlands komplekse forhold til omverdenen og egen identitet. Gjennom et besøk i Nuuk skildres hverdagen og de politiske spenningene. Grønlenderne er opptatt av å bevare sin kultur og språk, samtidig som de konfronterer sosiale utfordringer. USAs interesse for Grønland kontrasteres med ønsket om selvstendighet og frykten for å lide samme skjebne som Alaska, der den opprinnelige kulturen er svekket. Forholdet til Danmark er preget av både historisk urett og et ønske om fortsatt samarbeid på veien mot full selvstendighet.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg Grønlands forhold til Danmark og USA, spesielt etter Donald Trumps interesse for å kjøpe øya. Grønland har et sterkt ønske om selvstendighet, men er samtidig økonomisk avhengig av Danmark. Historiske hendelser som kolonialisering og spiralsaken har skapt mistillit og en følelse av ulikhet mellom Grønland og Danmark. Grønland sliter også med omfattende sosiale problemer. Trumps utspill har ført til økt oppmerksomhet rundt Grønlands strategiske betydning, og selv om et kjøp neppe er aktuelt, ønsker USA økt tilstedeværelse. Danmark frykter å miste innflytelse og sin utenrikspolitiske status i Arktis, og spørsmålet er om det er for sent å endre dynamikken før valget på Grønland.
24 dager siden
Artikkelen undersøker forholdet mellom Danmark og USA med fokus på Grønland. Spenningen økte da en amerikansk visepresident kritiserte Danmarks engasjement på Grønland, noe som utløste et svar fra den danske statsministeren som forsvarte Grønlands suverenitet. En forsker har påpekt likheter mellom USAs handlinger og hybridkrigføring, spesielt med tanke på påvirkning av Grønland. USA er interessert i Grønlands mineralressurser, men Grønland ønsker selv å kontrollere disse ressursene for å sikre sin uavhengighet.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Grønlands reaksjon på Donald Trumps ønske om å kjøpe landet, der grønlandske ungdommer avviser ideen om at landet er til salgs og kritiserer Trumps politikk. Samtidig diskuteres Grønlands forhold til Danmark og ønsket om selvstendighet. Mange grønlendere ønsker å løsrive seg fra Danmark, men er uenige om hvordan dette skal skje. Økonomisk avhengighet av Danmark er en stor utfordring, og det er også uenighet om hvorvidt Grønland er klare for full uavhengighet. Tidligere overgrepssaker mot grønlendere er også en del av bakteppet for diskusjonen om landets fremtid. Grønlendere ønsker selv å bestemme sin fremtid, uten innblanding fra andre land. Det er også delte meninger om hvorvidt Grønland bør være en del av det danske riksfellesskapet eller bli selvstendig.
1 måned siden
Artikkelen belyser ulike perspektiver blant grønlendere angående USAs økende interesse for Grønland. Mens noen ser muligheter i samarbeid med USA for å oppnå større uavhengighet fra Danmark, understreker andre viktigheten av den danske støtten, spesielt innen utdanning. Felles for de fleste er et ønske om å bevare grønlandsk selvstendighet og identitet, og en motstand mot å bli underlagt amerikansk styre. Besøket fra den amerikanske delegasjonen har skapt oppmerksomhet, men også misnøye på grunn av tidspunktet og omstendighetene rundt besøket.
14 dager siden
Artikkelen utforsker Grønlands potensial som en betydelig leverandør av sjeldne mineraler, essensielle for moderne teknologi og det grønne skiftet. Med økende global etterspørsel og interesse fra stormakter som USA, Kina og Russland, står Grønland overfor muligheten til å oppnå økonomisk selvstendighet gjennom mineralutvinning. Samtidig reises spørsmål om kontroll over ressursene, miljømessige konsekvenser og bevaring av grønlandsk suverenitet. Geolog Bjarne Ljungdahl fremhever viktigheten av mineralforekomstene for Grønlands fremtid, mens arktisk ingeniør Emilie Skjelsager understreker behovet for å balansere økonomisk utvikling med respekt for lokalbefolkning og miljø.
3 måneder siden
Grønlands statsminister har signalisert et ønske om økt selvstendighet fra Danmark, noe som har ført til politiske diskusjoner. Flere kontroverser, som spiralskandalen og tvangsflytting av barn, har skapt spenning mellom de to landene. Danmark kritiseres for å ha ignorert Grønlands ønske om selvstendighet og for å ha behandlet Grønland som en koloni. Samtidig har USA vist interesse for Grønland, noe som kan brukes som pressmiddel mot Danmark. Grønland er økonomisk avhengig av Danmark, noe som kan komplisere en eventuell selvstendighet.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Grønlands økende betydning i internasjonal politikk, drevet av strategisk beliggenhet og rike mineralressurser. Trumps interesse for å kjøpe Grønland har satt søkelys på øyas potensiale. Klimaendringer åpner for Nordvestpassasjen, noe som ytterligere øker Grønlands verdi for internasjonal handel og militærstrategi. Grønlands kommende valg ventes å fokusere på spørsmålet om økt selvstendighet fra Danmark, samtidig som stormakter som USA og Kina konkurrerer om innflytelse i Arktis. Utvinning av sjeldne jordmineraler er sentralt, men miljøhensyn og økonomisk gjennomførbarhet er betydelige utfordringer.
1 måned siden
Grønland avholder valg der spørsmålet om uavhengighet fra Danmark dominerer. Diskusjonen dreier seg om hvordan og når Grønland skal løsrive seg, og selvstyreloven åpner for dette. Et stridstema er hvem som skal ha stemmerett ved en eventuell folkeavstemning, med forslag om et inuittregister. USAs tidligere president Donald Trump har vist interesse for Grønland og tilbudt innlemmelse i USA, noe som har blitt avvist. Grønlandsk regjering har nedsatt en komité for å utrede uavhengighetsprosessen, men ingen partier planlegger å starte den før 2026. En meningsmåling viser at et flertall av grønlenderne ønsker uavhengighet, men ikke på bekostning av levestandarden.
1 måned siden
Elisa (63) saksøker den danske staten etter å ha blitt tvangsflyttet fra Grønland som seksåring og senere utsatt for overgrep i et beredskapshjem i Danmark. Hun forteller at hun som 13-åring fikk innsatt en spiral uten samtykke, med den begrunnelse at dette var vanlig praksis for grønlandske jenter. TV2 Danmark har avslørt at opptil 4500 grønlandske kvinner kan ha blitt utsatt for lignende behandling. Elisa og 142 andre kvinner har nå saksøkt den danske staten for brudd på menneskerettighetene. Saken har skapt debatt i forbindelse med valget på Grønland, der spørsmålet om selvstendighet er sentralt, men grønlendere bosatt i Danmark får ikke stemme.