Elisa (63) saksøker den danske staten etter å ha blitt tvangsflyttet fra Grønland som seksåring og senere utsatt for overgrep i et beredskapshjem i Danmark. Hun forteller at hun som 13-åring fikk innsatt en spiral uten samtykke, med den begrunnelse at dette var vanlig praksis for grønlandske jenter.
TV2 Danmark har avslørt at opptil 4500 grønlandske kvinner kan ha blitt utsatt for lignende behandling. Elisa og 142 andre kvinner har nå saksøkt den danske staten for brudd på menneskerettighetene.
Saken har skapt debatt i forbindelse med valget på Grønland, der spørsmålet om selvstendighet er sentralt, men grønlendere bosatt i Danmark får ikke stemme.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen utforsker Grønlands forhold til Danmark og den pågående debatten om uavhengighet, særlig i lys av spiralsaken der danske myndigheter tvangssteriliserte grønlandske kvinner. Qupanuk Olsen, en kandidat for uavhengighetspartiet Naleraq, deler sin families erfaringer med spiralsaken og forklarer sin motivasjon for å søke uavhengighet. Artikkelen tar også for seg alternative allianser, som med USA, og økonomiske strategier som turisme og mineralutvinning for å kompensere for bortfallet av dansk økonomisk støtte. Uenighet om tempoet i uavhengighetsprosessen og spørsmål knyttet til sikkerhetspolitikk er sentrale temaer.
2 måneder siden
En ny meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere mener at Danmark ikke behandler Grønland likestilt. Bare 13 prosent av de spurte mener at Danmark behandler Grønland likeverdig, mens 82 prosent er uenige. Undersøkelsen viser også at et stort flertall av grønlenderne krever en unnskyldning fra den danske stat for tvangssterilisering av 143 grønlandske kvinner på 60- og 70-tallet. Den danske statsministeren har erkjent at Danmark må konfrontere sin egen historie, men har ikke gitt en formell unnskyldning. Resultatene av meningsmålingen indikerer en betydelig misnøye med Danmarks behandling av Grønland.
3 måneder siden
Flere danske politikere krever at regjeringen starter en forsoningsprosess etter overgrep mot Grønlands urbefolkning, inspirert av Norge. Kritikken kommer etter at Danmark tidligere har avvist forsoning. Politikere mener en forsoningsprosess er nødvendig for å avslutte et vanskelig kapittel og gi oppreisning til de som er diskriminert. USA sin interesse for Grønland skaper momentum for en dansk forsoningsprosess. Fra 1966 til tidlig på 1990-tallet ble mange grønlandske kvinner tvangssterilisert.
3 måneder siden
En professor ved Universitetet i Tromsø spår at Grønland vil stemme for uavhengighet i en kommende folkeavstemning. Debatten om Grønland handler for grønlenderne om å kvitte seg med det de opplever som koloniherren Danmark. Danskene anklages for å oppføre seg som koloniherrer, med ulik behandling i arbeidsliv og boligmarked. Grønland har opplevd flere kollektive traumer under dansk styre, inkludert tvangsflytting, ufrivillig spiralinnsetting og omsorgssvikt. Dette har ført til skyhøye selvmordstall. Flere grønlendere ser positivt på at Trumps uttalelser har satt fokus på Grønland, selv om de fordømmer hans trusler om våpenbruk.
3 måneder siden
Grønlands statsminister har signalisert et ønske om økt selvstendighet fra Danmark, noe som har ført til politiske diskusjoner. Flere kontroverser, som spiralskandalen og tvangsflytting av barn, har skapt spenning mellom de to landene. Danmark kritiseres for å ha ignorert Grønlands ønske om selvstendighet og for å ha behandlet Grønland som en koloni. Samtidig har USA vist interesse for Grønland, noe som kan brukes som pressmiddel mot Danmark. Grønland er økonomisk avhengig av Danmark, noe som kan komplisere en eventuell selvstendighet.
3 måneder siden
Donald Trumps interesse for Grønland har aktualisert debatten om løsrivelse fra Danmark. Grønlands statsminister har tatt til orde for uavhengighet, og mange grønlendere er positive til Trumps frieri. Trump har uttalt at han ikke utelukker bruk av makt for å oppnå en tilknytning til USA, noe som har ført til krisemøter i Danmark. Trump Jr. har anklaget danske myndigheter for å behandle grønlendere som annenrangs borgere og for å hindre dem i å utnytte egne ressurser. Historiske traumer som tvangsflytting og fordanskning har skapt dype sår i befolkningen og bidratt til misnøye med Danmark.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Grønlands reaksjon på Donald Trumps ønske om å kjøpe landet, der grønlandske ungdommer avviser ideen om at landet er til salgs og kritiserer Trumps politikk. Samtidig diskuteres Grønlands forhold til Danmark og ønsket om selvstendighet. Mange grønlendere ønsker å løsrive seg fra Danmark, men er uenige om hvordan dette skal skje. Økonomisk avhengighet av Danmark er en stor utfordring, og det er også uenighet om hvorvidt Grønland er klare for full uavhengighet. Tidligere overgrepssaker mot grønlendere er også en del av bakteppet for diskusjonen om landets fremtid. Grønlendere ønsker selv å bestemme sin fremtid, uten innblanding fra andre land. Det er også delte meninger om hvorvidt Grønland bør være en del av det danske riksfellesskapet eller bli selvstendig.
4 måneder siden
Staten har valgt å anke dommen i en sak der Elisabeth Raasholm Larby saksøkte Pasientskadenemnda for mangelfull diagnostisering og behandling av endometriose. Larby, som har fått livsvarige skader av sykdommen, fikk tidligere medhold i tingretten. Staten begrunner anken med at de mener tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feilaktig. Larby uttrykker skuffelse over å måtte kjempe videre, mens hennes advokat, Thomas Roander, mener tingrettens vurdering var i tråd med gjeldende rett. Saken har fått oppmerksomhet gjennom Endometrioseforeningen, som Larby er en del av.
4 måneder siden
Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling. Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene. Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
3 måneder siden
Donald Trump jr. anklager Danmark for rasisme mot grønlendere etter et besøk på Grønland. Han hevder at unge grønlendere opplever diskriminering i Danmark og kritiserer danske medier for å fremstille USA negativt. Besøket skjer etter at Donald Trump igjen har lansert ideen om at Grønland bør bli en del av USA. Ifølge Institutt for menneskerettigheter i København opplever mange grønlendere i Danmark fordommer og diskriminering. Trumps interesse for Grønland knyttes til øyas strategiske betydning og ressurser, samt USAs konkurranse med Kina. Trump har også uttalt at han ikke utelukker bruk av militærmakt for å sikre seg Grønland.