Elisabeth Raasholm Larby, etter 20 års kamp for feilbehandling av endometriose, vant en rettssak mot staten. Dommen slo fast at hun hadde rett til erstatning for forsinket og mangelfull behandling.
Staten anket imidlertid dommen, og argumenterer for at knapp journalføring skal vektlegges mer enn pasientens forklaring. Larby mener dette er en trussel mot pasienters rettssikkerhet, og at det legger et urimelig ansvar på pasientene.
Pasientombudet understreker at det er helsepersonellets ansvar å føre korrekte journaler. En jussprofessor mener statens anke kan belønne helsepersonell som ikke følger journalføringsplikten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Staten har valgt å anke dommen i en sak der Elisabeth Raasholm Larby saksøkte Pasientskadenemnda for mangelfull diagnostisering og behandling av endometriose. Larby, som har fått livsvarige skader av sykdommen, fikk tidligere medhold i tingretten. Staten begrunner anken med at de mener tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feilaktig. Larby uttrykker skuffelse over å måtte kjempe videre, mens hennes advokat, Thomas Roander, mener tingrettens vurdering var i tråd med gjeldende rett. Saken har fått oppmerksomhet gjennom Endometrioseforeningen, som Larby er en del av.
4 måneder siden
Staten har besluttet å anke tingrettsdommen i saken til Elisabeth Raasholm Larby, som vant frem i retten for en måned siden. Larby saksøkte staten for forsinket og mangelfull diagnostisering og behandling av alvorlig endometriose, noe hun mener har ført til varige helseproblemer. Staten, representert ved Pasientskadenemnda, hevder at tingrettens bevisvurdering og rettsanvendelse er feil. Larby, som også er daglig leder i Endometrioseforeningen, har bestemt seg for å fortsette kampen, til tross for at anken er en belastning. Foreningen har startet en innsamlingsaksjon for å dekke saksomkostningene, og styreleder Marte Øien kritiserer staten for å gjøre det vanskelig for kvinner å få rettferdig behandling.
4 måneder siden
Overlege Dag Sollesnes Holsen har i ni år kjempet mot staten etter at han ble syk av en influensavaksine i 2015. Holsen ble 60 prosent ufør etter vaksinasjonen, og har siden kjempet for erstatning. Etter avslag fra både Norsk pasientskadeerstatning og pasientskadenemnda, saksøkte han staten. Like før rettssaken skulle starte, trakk staten seg og erkjente erstatningsansvar. Staten erkjenner likevel ikke at vaksinen forårsaket Holsens leddgikt. Holsen mener det er kritikkverdig at saken har tatt så lang tid. Saken går nå videre til erstatningsutmåling, men det er uklart når denne er klar.
3 måneder siden
Siv-Anita Sundal ble feilaktig diagnostisert som lett psykisk utviklingshemmet i 2005, en diagnose hun bar frem til 2018. Hun saksøkte staten for medisinsk uaktsomhet og sviktende helsehjelp, men tapte i det norske rettssystemet. Deretter tok hun saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), som avviste saken uten å finne brudd på menneskerettighetene. Sundal uttrykker stor skuffelse over utfallet, da hun ønsket en beklagelse og oppreisning. Saken har kostet henne betydelige summer, og hun har opprettet en Spleis for å håndtere den økonomiske belastningen. Advokaten hennes kritiserer mangelen på gode overvåkingsorganer for medisinske feilvurderinger og mener Sundal burde fått beklagelse og erstatning.
1 måned siden
Elisa (63) saksøker den danske staten etter å ha blitt tvangsflyttet fra Grønland som seksåring og senere utsatt for overgrep i et beredskapshjem i Danmark. Hun forteller at hun som 13-åring fikk innsatt en spiral uten samtykke, med den begrunnelse at dette var vanlig praksis for grønlandske jenter. TV2 Danmark har avslørt at opptil 4500 grønlandske kvinner kan ha blitt utsatt for lignende behandling. Elisa og 142 andre kvinner har nå saksøkt den danske staten for brudd på menneskerettighetene. Saken har skapt debatt i forbindelse med valget på Grønland, der spørsmålet om selvstendighet er sentralt, men grønlendere bosatt i Danmark får ikke stemme.
3 måneder siden
Karen Rafteseh Dokken (78) tapte i tingretten mot staten og Herøy kommune i den såkalte «barnebyttesaken», der hennes biologiske datter og datteren hun oppdro ble byttet om på fødestuen i 1965. Dokken mener dette er et brudd på menneskerettighetene, spesielt siden myndighetene ble klar over feilen på 80-tallet uten å informere de berørte. Hun anker nå dommen og tømmer sparekontoen for å finansiere en ny runde i lagmannsretten. Kostnadene har allerede nærmet seg en million kroner, og familien har startet en innsamlingsaksjon for å få økonomisk hjelp. De kritiserer staten og kommunen for manglende ansvar og arroganse, og mener de blir overkjørt. Advokatene mener tingretten har gjort feil og har tro på å vinne frem i ankerunden.
7 timer siden
Frikjente Viggo Kristiansen må vitne igjen i Baneheia-saken. Advokat Brynjar Meling mener dette styrker kravet om høyere erstatning fra staten.
3 måneder siden
En kvinne i rettssaken mot Arne Bye fortalte at hun i flere år oppsøkte ham for smerter, men uten å få en diagnose. Bye skal ha forklart plagene med mangel på samleie, noe han bekrefter. Kvinnen fikk senere påvist tilstanden hos en spesialist og fant diagnosen notert i journalen hos Bye, noe som gjorde henne rasende. Bye hevder han tilviste kvinnen til spesialist, men erkjenner mangler i kommunikasjon. Kvinnen ble også sjokkert over å se videoopptak fra undersøkelsene, og over hvor rutinert legen virket. Hun uttalte at hun ikke visste at han var så rutinert på å valdta folk. Bistandsadvokaten er ikke overbevist av Byes forklaringer. Gjennom rettssaken har Bye erkjent 21 valdtekter og 44 tilfeller av misbruk av stilling.
4 måneder siden
Oljepionerene, som jobbet i oljeindustrien på 60-, 70- og 80-tallet, får endelig kompensasjon for helseskader de pådro seg på jobb. Etter en over 20 år lang kamp, har Stortinget vedtatt en særskilt kompensasjonsordning. Mange av pionerene har fått alvorlige helseplager som nerveskader og kreft på grunn av manglende verneutstyr. Til tross for vedtaket, er det ingen klar dato for når pengene vil utbetales, noe som skaper frustrasjon. To oljepionerer døde sist uke, og totalt 37 har gått bort de siste to årene. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) lover å jobbe raskt, men vil ikke gi en konkret dato. Flere partier krever at kompensasjonen kommer raskt, og Frp mener det er en skam at oljepionerene ikke får et konkret svar.
1 måned siden
Statens helsetilsyn har opphevet Herøy kommunes vedtak om å flytte Marita Hjelmeseth, en 32 år gammel kvinne, for tredje gang på fire år. Vedtaket ble opphevet fordi kommunen ikke hadde undersøkt godt nok om Marita kunne bo på hjemstedet sitt, nær sin familie. Helsetilsynet kritiserer kommunen for manglende utredning og vektlegger Maritas ønske om å bo i Herøy, i tråd med FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helsetilsynet mener også at feil lovparagraf er brukt i saken. Avgjørelsen er viktig for lignende saker i hele landet, og Anita-saken fra Siljan venter fortsatt på avklaring.