Nikolaj Patrusjev, en nær alliert av Vladimir Putin, hevder i et intervju at Ukraina og Moldova kan opphøre å eksistere som selvstendige stater innen 2025. Han begrunner dette med påstått nynazisme og russofobi i Ukraina, og en aggressiv anti-russisk politikk i Moldova.
Patrusjev mener også at Donald Trump vil prioritere Kina fremfor Ukraina, i motsetning til Biden-administrasjonen. Han kritiserer de baltiske statene og Moldova for diskriminering av russisk befolkning og hevder de følger ordre fra Brussel for å redusere gassavhengigheten fra Russland.
Patrusjev var tidligere leder for Russlands sikkerhetsråd og har nære bånd til Putin siden 1970-tallet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nikolaj Patrusjev, en nær rådgiver til Putin, har uttalt at Ukraina kan slutte å eksistere i 2025. Han mener også at forhandlinger om Ukraina bør foregå mellom Russland og USA, og at Donald Trump ikke vil prioritere landet. Eksperter som Natalia Moen-Larsen og Yevgeniy Golovchenko anser dette som typisk russisk propaganda, et narrativ om at Ukraina snart vil kollapse. Uttalelsene kommer samtidig som Ukraina er presset på slagmarken og det er usikkerhet rundt Trumps støtte. Russisk etterretning hevder også at vestlige politikere frykter et ukrainsk militært sammenbrudd.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige karakterisering av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som en «diktator» har vakt bekymring blant eksperter angående Natos fremtid og USAs engasjement i Europa. Forsker Iver B. Neumann antyder at dette kan signalisere begynnelsen på slutten for forsvarsalliansen. Andre eksperter, som Jan Arild Snoen, avviser Trumps påstander som grunnløse. Uttalelsene har ført til spekulasjoner om at USA vil redusere sitt nærvær i Europa til fordel for Kina, noe som presser europeiske nasjoner til å styrke sin egen sikkerhet. Flere eksperter anser Trumps uttalelser som skadelige for det transatlantiske samarbeidet og mener han gjentar russisk retorikk.
2 måneder siden
Donald Trumps uttalelse om at Volodymyr Zelenskyj er en diktator har utløst kraftige reaksjoner fra forskere og eksperter, som frykter at dette kan markere begynnelsen på slutten for Nato. Uttalelsen reiser tvil om USAs vilje til å støtte sine allierte, og flere eksperter understreker at Europa ikke lenger kan stole fullt ut på amerikanske sikkerhetsgarantier. Det er bred enighet om at USA prioriterer andre områder, som Kina og Øst-Asia, og at Trump er villig til å tilsidesette internasjonalt samarbeid for å oppnå sine mål. Kritikere beskylder Trump for å gjenta russisk retorikk og forberede grunnen for russiske fordeler i Ukraina, noe som undergraver Natos troverdighet og samhold.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Vladimir Putins forsøk på å vinne Donald Trumps gunst samtidig som han sverter Volodymyr Zelenskyj. Putin har uttalt at Zelenskyj er illegitim og ikke har rett til å signere avtaler, noe eksperter mener brukes som påskudd for å bryte fremtidige avtaler. Både Russland og Ukraina prøver å innynde seg hos Trump. Trump har kritisert Putin for ikke å forhandle, mens Putin har hyllet Trump. Russland ønsker et møte med Trump for å diskutere Europas fremtid, noe Ukraina advarer mot. Kreml ser Natos utvidelse som en grunnleggende årsak til krigen.
2 måneder siden
Tidligere MI6-sjef Alex Younger hevder at Donald Trump ikke forstår Vladimir Putins mål i Ukraina, og advarer mot å gjenta feilgrepene fra Afghanistan. Younger understreker at internasjonal politikk er i endring, hvor sterke ledere og avtaler overtar for internasjonale institusjoner. Forsker Marianne Riddervold påpeker at USA prioriterer Kina som sin største utfordring, og at Europa må ruste opp for å være en relevant partner. Friedrich Merz, potensiell tysk statsminister, mener Europa må forberede seg på at Trump kan avslutte NATO-samarbeidet. Younger fremhever at Putin vil hindre Ukrainas suverenitet og Natos utvidelse, men at Trump kan være en joker i forhandlingene.
1 måned siden
Donald Trump har uttalt seg om krigen i Ukraina, og uttrykker forståelse for Russlands handlinger, og mener Putin gjør det «enhver ville gjort». Han hevder å ha et godt forhold til Putin, men er mer skeptisk til Zelenskyj. Samtidig intensiveres Russlands angrep mot Ukraina, og Zelenskyj bekrefter at Ukraina arbeider intenst med USA for å oppnå fred. Britisk etterretning melder om betydelig økning i russiske tapstall siden 2022, selv om tallene er synkende i 2025.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.