Nikolaj Patrusjev, en nær rådgiver til Putin, har uttalt at Ukraina kan slutte å eksistere i 2025. Han mener også at forhandlinger om Ukraina bør foregå mellom Russland og USA, og at Donald Trump ikke vil prioritere landet.
Eksperter som Natalia Moen-Larsen og Yevgeniy Golovchenko anser dette som typisk russisk propaganda, et narrativ om at Ukraina snart vil kollapse. Uttalelsene kommer samtidig som Ukraina er presset på slagmarken og det er usikkerhet rundt Trumps støtte.
Russisk etterretning hevder også at vestlige politikere frykter et ukrainsk militært sammenbrudd.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nikolaj Patrusjev, en nær alliert av Vladimir Putin, hevder i et intervju at Ukraina og Moldova kan opphøre å eksistere som selvstendige stater innen 2025. Han begrunner dette med påstått nynazisme og russofobi i Ukraina, og en aggressiv anti-russisk politikk i Moldova. Patrusjev mener også at Donald Trump vil prioritere Kina fremfor Ukraina, i motsetning til Biden-administrasjonen. Han kritiserer de baltiske statene og Moldova for diskriminering av russisk befolkning og hevder de følger ordre fra Brussel for å redusere gassavhengigheten fra Russland. Patrusjev var tidligere leder for Russlands sikkerhetsråd og har nære bånd til Putin siden 1970-tallet.
4 måneder siden
En tidligere oberstløytnant, Joakim Paasikivi, spår at krigen i Ukraina kan ta slutt mot slutten av 2025 eller begynnelsen av 2026, grunnet økonomiske og industrielle utfordringer for begge parter. Han mener Russlands situasjon vil forverres i 2025. Ukrainas president Zelenskyj har uttrykt ønske om at Donald Trump skal støtte Ukraina, og er skeptisk til Putins intensjoner om fred. Putin har på sin side uttalt at han er klar for samtaler med Trump. Europeiske ledere er bekymret for at Trump kan trekke støtten til Ukraina dersom Zelenskyj ikke forhandler.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
3 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj uttrykker sterk motvilje mot Putin og sier det er umulig å tilgi ham. Han snakker også om hevn. Donald Trump ønsker å tvinge partene til forhandlingsbordet ved å legge press på begge sider. Eksperter skisserer tre mulige utfall for krigen i 2025: fortsatt konflikt, forhandlinger eller russisk seier. Russland har et taktisk overtak, men Ukraina yter fortsatt motstand. Russland har hatt en begrenset fremgang i 2024, men med store tap. Det er usikkert hvordan Trump vil håndtere situasjonen, men eksperter tror ikke han vil forlate Ukraina uten videre.
2 måneder siden
Eksperter ser dystert på fremtiden til Ukraina tre år etter Russlands invasjon, og peker på Russlands militære overtak og USAs politiske manøvrer som avgjørende faktorer. Russland har et overtak på slagmarken, samtidig som signaler fra USA om normalisering av forholdet gir Russland håp. Krigstrøtthet øker i begge land, og en potensiell fredsløsning kan innebære at Ukraina må avstå territorium. Hvorvidt Trump vil legge press på Russland eller trekke støtten til Ukraina, vil ifølge ekspertene være avgjørende for krigens videre forløp og utfall.
1 måned siden
Donald Trump har uttalt seg om krigen i Ukraina, og uttrykker forståelse for Russlands handlinger, og mener Putin gjør det «enhver ville gjort». Han hevder å ha et godt forhold til Putin, men er mer skeptisk til Zelenskyj. Samtidig intensiveres Russlands angrep mot Ukraina, og Zelenskyj bekrefter at Ukraina arbeider intenst med USA for å oppnå fred. Britisk etterretning melder om betydelig økning i russiske tapstall siden 2022, selv om tallene er synkende i 2025.
6 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.