Eksperter ser dystert på fremtiden til Ukraina tre år etter Russlands invasjon, og peker på Russlands militære overtak og USAs politiske manøvrer som avgjørende faktorer. Russland har et overtak på slagmarken, samtidig som signaler fra USA om normalisering av forholdet gir Russland håp.
Krigstrøtthet øker i begge land, og en potensiell fredsløsning kan innebære at Ukraina må avstå territorium.
Hvorvidt Trump vil legge press på Russland eller trekke støtten til Ukraina, vil ifølge ekspertene være avgjørende for krigens videre forløp og utfall.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
2 måneder siden
Artikkelen markerer treårsdagen for Russlands fullskala invasjon av Ukraina, og beskriver den krevende situasjonen landet befinner seg i militært og diplomatisk. Russland avviser våpenhvile uten en langsiktig løsning, mens usikkerhet rundt USAs støtte øker etter uttalelser fra Donald Trump. Krigen har hatt enorme menneskelige og økonomiske konsekvenser for begge sider, med tusenvis av drepte og sårede, samt millioner av flyktninger. Russland har gjort fremskritt på østfronten og okkuperer nå betydelig ukrainsk territorium. Diplomatiske samtaler foregår, men uten full involvering av Ukraina. FNs generalsekretær oppfordrer til umiddelbar nedtrapping.
2 måneder siden
USA og Russland har hatt samtaler i Saudi-Arabia om krigen i Ukraina, men uten at Ukraina selv deltok. Møtet har blitt møtt med skepsis fra flere eksperter, som påpeker at det er vanskelig å se for seg en fredsløsning uten at Ukraina er involvert. Russland ønsker politisk kontroll over Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre sine okkuperte områder. Selv om USA og Russland er enige om en mulig vei videre, er det uklart hva dette innebærer i praksis. Enkelte eksperter mener også at møtet signaliserer en endring i USAs utenrikspolitikk, der Russland prioriteres på bekostning av tradisjonelle allierte.
3 måneder siden
Ukrainas president Zelenskyj uttrykker sterk motvilje mot Putin og sier det er umulig å tilgi ham. Han snakker også om hevn. Donald Trump ønsker å tvinge partene til forhandlingsbordet ved å legge press på begge sider. Eksperter skisserer tre mulige utfall for krigen i 2025: fortsatt konflikt, forhandlinger eller russisk seier. Russland har et taktisk overtak, men Ukraina yter fortsatt motstand. Russland har hatt en begrenset fremgang i 2024, men med store tap. Det er usikkert hvordan Trump vil håndtere situasjonen, men eksperter tror ikke han vil forlate Ukraina uten videre.
5 dager siden
Krigen mellom Russland og Ukraina har medført store tap på begge sider, og en klar militær seier virker usannsynlig. Tor Bukkvoll, sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener Russland for øyeblikket ikke har kapasitet til å angripe andre land enn Ukraina. Han tror krigen vil fortsette i et langsommere tempo eller ende i en våpenhvile uten en fredsavtale. Putin ønsker å bevare Russlands status som stormakt og sikre sin politiske overlevelse, men krigen har svekket regimet. En russisk seier kan føre til økt nasjonalisme i Ukraina og en mer selvhevdende russisk stat som bruker hybridkrigføring. Eksperter peker på at Putin ikke kan framstå som en taper, og at en fredsavtale som gir Russland for stor fordel, vil være problematisk for Vesten. En langvarig konflikt uten klar løsning, lik en Korea-løsning, anses som mest sannsynlig.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.
1 måned siden
Eksperter diskuterte Ukraina-krigen og Trumps innflytelse på en panelsamtale. De mener Putin ikke angrer på invasjonen, spesielt med tanke på Trumps mulige tilbakekomst. Trump anklages for å gi Putin seire og svekke Ukrainas posisjon. Ekspertene uttrykker bekymring for at Russland vil utnytte Vestens svakhet og planlegger for fremtidige konflikter, og at Europa kan bli avhengig av Ukrainas kamperfaring.
2 måneder siden
USA og Russland stemte overraskende likt i FN for å få en rask avslutning på krigen i Ukraina, tre år etter invasjonen. Resolusjonen, kalt «Veien mot fred», unnlater å nevne Russland som aggressor, noe professor Tormod Heier påpeker er et kompromiss basert på nasjonalkonservative verdier. Flere europeiske land avsto fra å stemme, da de ikke anså resolusjonen som optimal. Heier ser likevel positivt på utviklingen og mener det er et steg nærmere en fredsløsning, selv om det innebærer innrømmelser. Han antyder at USA kan komme til å presse Ukraina for å oppnå enighet, men at full russisk kontroll er lite sannsynlig.
4 dager siden
USA har presentert et nytt fredsforslag for Ukraina, omtalt som «Trumps siste tilbud», som i stor grad tar hensyn til russiske interesser. Forslaget innebærer blant annet at USA anerkjenner Russlands kontroll over Krim og andre ukrainske områder, lover at Ukraina aldri blir Nato-medlem, og foreslår en gradvis oppheving av sanksjonene mot Russland. Nupi-forsker Karsten Friis advarer om at oppheving av sanksjonene kan styrke Russlands økonomi og militære kapasitet, noe som kan forlenge krigen og øke presset på Ukraina og Europa. Han mener Europa må trå til for å kompensere for redusert amerikansk støtte. Forsker Friis tror dette kan være USAs siste forsøk på mekling, og at engasjementet kan avta, til tross for tidligere løfter om rask fred. Samtidig pågår forhandlinger om en mineralavtale mellom Ukraina og USA, som forventes å bli signert snart, men Ukraina vil trolig forsøke å unngå å gi for mye fra seg.
2 måneder siden
Ukrainsk etterretning melder at Russland planlegger å erklære seier i krigen mot Ukraina på treårsdagen for invasjonen, og instruerer sine propagandamedarbeidere om å fremstille dette som en seier over både NATO og Ukraina. Samtidig øker presset fra USA på Zelenskyj for å signere en avtale som gir tilgang til ukrainske mineralressurser, noe Trump støtter. Trump har uttalt seg om konflikten og gitt inntrykk av å skylde på Biden og Zelenskyj for krigen, noe som aktivt brukes i russisk propaganda. Det er usikkert om Russlands seiersplaner realiseres, men russiske medier arbeider for å overbevise om at seieren er nær.