Eksperter diskuterte Ukraina-krigen og Trumps innflytelse på en panelsamtale. De mener Putin ikke angrer på invasjonen, spesielt med tanke på Trumps mulige tilbakekomst.
Trump anklages for å gi Putin seire og svekke Ukrainas posisjon.
Ekspertene uttrykker bekymring for at Russland vil utnytte Vestens svakhet og planlegger for fremtidige konflikter, og at Europa kan bli avhengig av Ukrainas kamperfaring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Eksperter ser dystert på fremtiden til Ukraina tre år etter Russlands invasjon, og peker på Russlands militære overtak og USAs politiske manøvrer som avgjørende faktorer. Russland har et overtak på slagmarken, samtidig som signaler fra USA om normalisering av forholdet gir Russland håp. Krigstrøtthet øker i begge land, og en potensiell fredsløsning kan innebære at Ukraina må avstå territorium. Hvorvidt Trump vil legge press på Russland eller trekke støtten til Ukraina, vil ifølge ekspertene være avgjørende for krigens videre forløp og utfall.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
1 måned siden
Eksperter mener Vladimir Putin utmanøvrerte Donald Trump i en telefonsamtale om Ukraina-konflikten. Samtalen resulterte i enighet om å stanse angrep på ukrainsk infrastruktur og potensiell fangeutveksling, men ingen våpenhvile ble oppnådd. Analytikere som Eirik Løkke og Ståle Ulriksen hevder at avtalene favoriserer Russland uten at Putin gir store innrømmelser. Det påpekes at Russlands tilsynelatende ettergivenhet kan skyldes Ukrainas angrep på russiske oljeraffinerier. Kommentator Eirik Bergesen understreker viktigheten av at Europa og Ukraina involveres i videre forhandlinger for å sikre en varig løsning.
1 måned siden
Et toppmøte i London ble avholdt for å diskutere Europas støtte til Ukraina etter Trumps kritikk av Zelenskyj. Møtet fokuserte på å opprettholde et godt forhold mellom Europa, Ukraina og USA. Trumps kritiske uttalelser om Zelenskyjs syn på konflikten har ført til bekymring for at USA er i ferd med å ta Russlands side. Eksperter understreker at Europa må styrke sin militære kapasitet, men mener at USA fortsatt er nødvendig for å gi troverdige sikkerhetsgarantier mot Russland. Europeiske ledere skal møtes i Brussel for å diskutere en plan for gjenopprustning av Europa.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Vladimir Putins forsøk på å vinne Donald Trumps gunst samtidig som han sverter Volodymyr Zelenskyj. Putin har uttalt at Zelenskyj er illegitim og ikke har rett til å signere avtaler, noe eksperter mener brukes som påskudd for å bryte fremtidige avtaler. Både Russland og Ukraina prøver å innynde seg hos Trump. Trump har kritisert Putin for ikke å forhandle, mens Putin har hyllet Trump. Russland ønsker et møte med Trump for å diskutere Europas fremtid, noe Ukraina advarer mot. Kreml ser Natos utvidelse som en grunnleggende årsak til krigen.
2 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» ble situasjonen i Ukraina diskutert etter et møte mellom USA og Russland, der Ukraina ikke var representert. Partene ble enige om å forhandle om fred, gjenoppta ambassadevirksomhet og vurdere økonomisk samarbeid. Eksperter fremhevet Europas svekkede stilling grunnet manglende militærmakt. Samtidig ble det påpekt at Russland har økonomiske utfordringer og lider store tap av soldater. Flere tok til orde for økt økonomisk støtte til Ukraina for å styrke landets forhandlingsposisjon og avverge en potensiell russisk seier. Mot slutten av debatten stilte spaltist Jørn Sund-Henriksen et provoserende spørsmål til programlederen om å feire en mulig kapitulasjonsdato, noe som skapte en spent stillhet i studio.
1 måned siden
Europeiske ledere møtes for å diskutere Ukraina og EUs forsvarsevne i lys av Donald Trumps uttalelser. Analytiker Jette F. Christensen understreker at Europa må ta ansvar og forberede seg på at etterkrigstiden er over, og mener man må forhandle med Trump som en autokrat, og minne USA om viktigheten av allianser med demokratiske land. Christensen påpeker også at Russland og USA indirekte støtter ytre høyre i Tyskland, og at Trumps syn på «fred» innebærer at Ukraina må gi opp NATO-medlemskap og tapte landområder. Hun forteller også om en episode der hun ble fortalt at innvandrere var skyld i at hun brakk armen i Tyskland.
2 måneder siden
En telefonsamtale mellom Donald Trump og Vladimir Putin, hvor de ble enige om å samarbeide for å avslutte krigen i Ukraina, vekker internasjonal bekymring. Sikkerhetsforsker Karen-Anna Eggen mener dette signaliserer redusert amerikansk tilstedeværelse i Europa, noe som gir Putin mulighet til å oppfylle sine stormaktsdrømmer. Samtalen kommer samtidig som dansk etterretning advarer om at Russland kan være klar for en storkrig i Europa innen få år, gitt manglende amerikansk involvering. Eggen understreker behovet for at Europa ruster opp raskt, men usikkerhet rundt USAs fremtidige støtte skaper utfordringer. Til tross for press på Russlands økonomi, gir Trumps initiativ Putin et viktig pusterom.