I NRK-programmet «Debatten» ble situasjonen i Ukraina diskutert etter et møte mellom USA og Russland, der Ukraina ikke var representert. Partene ble enige om å forhandle om fred, gjenoppta ambassadevirksomhet og vurdere økonomisk samarbeid.
Eksperter fremhevet Europas svekkede stilling grunnet manglende militærmakt. Samtidig ble det påpekt at Russland har økonomiske utfordringer og lider store tap av soldater.
Flere tok til orde for økt økonomisk støtte til Ukraina for å styrke landets forhandlingsposisjon og avverge en potensiell russisk seier. Mot slutten av debatten stilte spaltist Jørn Sund-Henriksen et provoserende spørsmål til programlederen om å feire en mulig kapitulasjonsdato, noe som skapte en spent stillhet i studio.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
I NRK Debatten ble Donald Trumps innflytelse i Ukraina-konflikten diskutert, der eksperter påpekte Trumps overtak. Debatten ventet på Trumps offentliggjøring av en mineralavtale mellom USA og Ukraina. Samtidig argumenterte flere partiledere for økt europeisk støtte til Ukraina. Det ble fremhevet at Norge ligger sist i Skandinavia når det gjelder støtte til Ukraina, målt i prosent av BNP, til tross for landets oljeinntekter. Statsminister Støre vil presentere en ny støttepakke for Stortinget.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
1 måned siden
USA og Russland skal møtes for å diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina, men eksperter er skeptiske til Russlands intensjoner og forventer vanskelige forhandlinger. Ukraina støtter USAs forslag om 30 dagers våpenhvile, og ønsker samtaler om fangeutveksling og tilbakeføring av ukrainske barn. Nordiske forskere tror Russland vil forsøke å vri situasjonen til sin fordel og hale ut tiden. Russland viser liten vilje til fred, men kan ha behov for en pause i krigføringen for å regruppere. Det er usikkert om Russland vil godta premissene som er forhandlet frem mellom USA og Ukraina.
2 måneder siden
Russland og USA diskuterer en mulig fredsavtale for Ukraina, men etterretning tyder på at Putin fortsatt ønsker full kontroll over landet. Samtidig sender Russland store mengder soldater til fronten i det ukrainere beskriver som «kjøttangrep». Ukraina sliter med soldatmangel, men forsøker å holde stand og vinne tilbake territorium, også på russisk side. Europeiske land reagerer på å bli satt på sidelinjen i fredsforhandlingene, og EU forbereder en stor militær støttepakke for å styrke Ukrainas posisjon.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et krisemøte i Paris der europeiske ledere diskuterte situasjonen i Ukraina. Tysklands statsminister Olaf Scholz reagerte irritert på debatten om å sende fredsstyrker, mens Storbritannia og Sverige har åpnet for å vurdere dette. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over signalene fra USA, men understreker viktigheten av NATO-alliansen. Ungarn var ikke representert på møtet og beskrev det som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere. Støre fremhever at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må være en del av forhandlingene om en eventuell fredsavtale.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler utfordringene knyttet til en potensiell europeisk fredsstyrke i Ukraina. Russland avviser NATO-styrker, og eksperter som Tormod Heier påpeker at det vil være urealistisk. USA har henvendt seg til Europa for å diskutere ressurser til en fredsavtale, men det er usikkerhet rundt hvordan en slik styrke skal kunne operere nøytralt. Norge befinner seg i en vanskelig situasjon, der landet må balansere mellom å vise solidaritet og å ivareta eget forsvar, som allerede sliter med mangler. Mulige norske bidrag kan være etterretningssoldater eller spesialstyrker, men dette er foreløpig hypotetisk.
6 dager siden
Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem. Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred. Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
1 måned siden
Eksperter diskuterte Ukraina-krigen og Trumps innflytelse på en panelsamtale. De mener Putin ikke angrer på invasjonen, spesielt med tanke på Trumps mulige tilbakekomst. Trump anklages for å gi Putin seire og svekke Ukrainas posisjon. Ekspertene uttrykker bekymring for at Russland vil utnytte Vestens svakhet og planlegger for fremtidige konflikter, og at Europa kan bli avhengig av Ukrainas kamperfaring.