Russland og USA diskuterer en mulig fredsavtale for Ukraina, men etterretning tyder på at Putin fortsatt ønsker full kontroll over landet. Samtidig sender Russland store mengder soldater til fronten i det ukrainere beskriver som «kjøttangrep».
Ukraina sliter med soldatmangel, men forsøker å holde stand og vinne tilbake territorium, også på russisk side.
Europeiske land reagerer på å bli satt på sidelinjen i fredsforhandlingene, og EU forbereder en stor militær støttepakke for å styrke Ukrainas posisjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
USA har tatt initiativ til fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina, men eksperter er tvilende til om det vil føre frem. Samtaler mellom USA og Russland skal finne sted i Saudi-Arabia, uten deltakelse fra Ukraina. Europeiske ledere frykter å bli oversett og krever å bli inkludert i forhandlingene. Analytikere påpeker at partene står langt fra hverandre, da Russland ønsker å overta Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre landet sitt. Storbritannia har tilbudt å sende soldater som en del av en potensiell europeisk fredsstyrke, men dette anses som risikabelt.
1 måned siden
USA arbeider for en våpenhvile i Ukraina, men Russland stiller omfattende krav som kompliserer fredsforhandlingene. Blant kravene er at Ukraina aldri blir medlem av Nato, og at Russland beholder kontroll over okkuperte områder. Vestlige kilder beskriver Russlands krav som «maksimalistiske» og antyder at Putin ikke er oppriktig interessert i fred. Russland avviser også utenlandske fredsbevarende styrker i Ukraina og krever nøytralitet. Trump-administrasjonen har antydet at Ukraina sannsynligvis ikke vil bli Nato-medlem og åpner for normalisering av forholdet til Russland, samtidig som de truer med ytterligere sanksjoner.
6 dager siden
Russlands president Vladimir Putin har for første gang siden krigens start uttrykt vilje til direkte fredssamtaler med Ukraina. Uttalelsen kom samtidig som ledere fra USA, Ukraina og europeiske land møtes i London for å diskutere fredsløsninger uten russisk deltakelse. Putin nevnte muligheten for en våpenhvile og en stans i angrep mot sivile mål, men Kreml understreker at det ikke foreligger konkrete planer om samtaler ennå. Russland krever at Ukraina må bli nøytralt, beholde de okkuperte områdene i Øst-Ukraina og redusere sin hær betydelig. Til tross for Putins åpning, er det usikkert hvor mye Russland er villig til å gi i forhandlingene, og det er foreløpig liten grunn til optimisme om en snarlig løsning.
6 dager siden
Ukrainas allierte møtes i London for å diskutere mulige løsninger på den langvarige konflikten med Russland. USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk territorium, noe som skaper bekymring for fredsprosessen, da Ukraina avviser dette og også motsetter seg krav om å ikke bli NATO-medlem. Møtet skjer etter press fra USAs president Donald Trump, som ønsker en rask fredsavtale og truer med å trekke USA ut av forhandlingene hvis det ikke skjer fremgang. Russland har brutt våpenhvilen flere ganger, og det er fortsatt usikkerhet om viljen til fred. Ukraina forbereder seg på å fortsette kampen og søker en varig våpenhvile, mens russiske styrker samler seg ved grensen og fortsetter angrep mot både militære og sivile mål. Situasjonen preges av tidspress og kompliserte diplomatiske utfordringer mellom USA, Europa og Ukraina.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
1 måned siden
USA og Russland skal møtes for å diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina, men eksperter er skeptiske til Russlands intensjoner og forventer vanskelige forhandlinger. Ukraina støtter USAs forslag om 30 dagers våpenhvile, og ønsker samtaler om fangeutveksling og tilbakeføring av ukrainske barn. Nordiske forskere tror Russland vil forsøke å vri situasjonen til sin fordel og hale ut tiden. Russland viser liten vilje til fred, men kan ha behov for en pause i krigføringen for å regruppere. Det er usikkert om Russland vil godta premissene som er forhandlet frem mellom USA og Ukraina.
2 måneder siden
USA og Russland har hatt samtaler i Saudi-Arabia om krigen i Ukraina, men uten at Ukraina selv deltok. Møtet har blitt møtt med skepsis fra flere eksperter, som påpeker at det er vanskelig å se for seg en fredsløsning uten at Ukraina er involvert. Russland ønsker politisk kontroll over Ukraina, mens Ukraina kjemper for å frigjøre sine okkuperte områder. Selv om USA og Russland er enige om en mulig vei videre, er det uklart hva dette innebærer i praksis. Enkelte eksperter mener også at møtet signaliserer en endring i USAs utenrikspolitikk, der Russland prioriteres på bekostning av tradisjonelle allierte.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
2 måneder siden
Vestlige etterretningsorganisasjoner advarer om at Russland planlegger en større militær offensiv i Ukraina, muligens før fredssamtaler. Europeiske land, inkludert Norge, koordinerer for å øke militær støtte til Ukraina og delta i samtaler mellom USA og Russland. Frankrike og Tyskland utarbeider planer for en sikkerhetsstyrke i Ukraina med inntil 30 000 soldater fra Europa, for å beskytte byer og infrastruktur. Storbritannia og Norge samarbeider om å gjenoppbygge Ukrainas marine etter krigen. Nato prioriterer akutt militær støtte, men fremtidige bidrag fra USA er usikre.