Vestlige etterretningsorganisasjoner advarer om at Russland planlegger en større militær offensiv i Ukraina, muligens før fredssamtaler. Europeiske land, inkludert Norge, koordinerer for å øke militær støtte til Ukraina og delta i samtaler mellom USA og Russland.
Frankrike og Tyskland utarbeider planer for en sikkerhetsstyrke i Ukraina med inntil 30 000 soldater fra Europa, for å beskytte byer og infrastruktur. Storbritannia og Norge samarbeider om å gjenoppbygge Ukrainas marine etter krigen.
Nato prioriterer akutt militær støtte, men fremtidige bidrag fra USA er usikre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
3 måneder siden
EU og Nato øker forsvarsinvesteringene som svar på nye sikkerhetsutfordringer. Det er et økende fokus på tettere forsvarssamarbeid i Norden, Baltikum og Polen, med vekt på koordinering og felles investeringer. Flere EU-parlamentarikere understreker behovet for å være forberedt på krig og øke støtten til Ukraina. Samtidig diskuteres det hvordan Europa kan fylle et eventuelt tomrom dersom amerikansk støtte avtar. Norge, som ikke er EU-medlem, samarbeider tett med EU om forsvar og sikkerhet.
2 måneder siden
Russland og USA diskuterer en mulig fredsavtale for Ukraina, men etterretning tyder på at Putin fortsatt ønsker full kontroll over landet. Samtidig sender Russland store mengder soldater til fronten i det ukrainere beskriver som «kjøttangrep». Ukraina sliter med soldatmangel, men forsøker å holde stand og vinne tilbake territorium, også på russisk side. Europeiske land reagerer på å bli satt på sidelinjen i fredsforhandlingene, og EU forbereder en stor militær støttepakke for å styrke Ukrainas posisjon.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler en betydelig økning i støtten til Ukraina, begrunnet med den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Han uttrykker bekymring over Russlands opptrapping av krigen og usikkerheten knyttet til USAs reaksjoner, spesielt etter møtet med den nye amerikanske administrasjonen. Støre planlegger samtaler med parlamentariske ledere om økt støtte til Ukraina. Han adresserer også Trumps varslede toll mot EU, og understreker viktigheten av å unngå en negativ innvirkning på norsk økonomi. Støre fremhever at Norge må ta et større ansvar for egen og europeisk sikkerhet, og raskt implementere langtidsplanen for Forsvaret.
2 måneder siden
President Zelenskyj advarer om at Russland kan forberede krig mot NATO-land neste år, og hevder Putin ikke ønsker fred. Han sier etterretning viser at Russland planlegger å utplassere 150.000 soldater i Belarus, noe som kan true Ukraina, Polen og Baltikum. Zelenskyj understreker behovet for sikkerhetsgarantier til Ukraina og uttrykker bekymring for redusert amerikansk støtte, og oppfordrer Europa til å styrke sitt forsvar. Utenriksminister Eide diskuterer alternative sikkerhetsgarantier med nordiske og baltiske land, samtidig som det er usikkerhet rundt USAs fremtidige militære tilstedeværelse i Europa.
2 måneder siden
Europeiske ledere er samlet til et hastemøte i Paris etter at USA har skapt usikkerhet rundt fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. Det er bekymring for om Europa kan garantere Ukrainas sikkerhet uten amerikansk støtte. Storbritannia og Sverige vurderer å sende fredsbevarende styrker, mens Venstre og MDG ønsker at Norge skal bidra, men regjeringen er avventende. Eksperter understreker at Europa må ta vanskelige avgjørelser for å være en troverdig sikkerhetsaktør og for å avskrekke Russland, og advarer mot konsekvensene dersom Russland okkuperer hele Ukraina.
2 måneder siden
Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark (FE) advarer om økt fare for en storskalakrig i Europa innen få år. Russland kan være villig til å starte en regional krig mot europeiske NATO-land dersom alliansen oppfattes som militært svekket eller politisk splittet, spesielt hvis Russland vurderer at USA ikke vil støtte de europeiske NATO-landene. FE skisserer tre mulige scenarier hvis krigen i Ukraina stopper eller fryser fast: Russland kan føre en lokal krig mot et naboland innen seks måneder, utgjøre en troverdig trussel mot flere NATO-land i Østersjøregionen etter to år, og være klar for en storkrig på det europeiske kontinentet etter rundt fem år, forutsatt at USA ikke involverer seg. FE understreker at tidshorisontene forutsetter at NATO ikke ruster opp i samme tempo som Russland.
1 måned siden
Norge er i samtaler om en potensiell koalisjon med ca. 20 land for å støtte Ukraina. Storbritannia og Frankrike leder an i utviklingen av en europeisk fredsplan, og statsminister Støre bekrefter at Norge ønsker å bidra. EU-land diskuterer en plan for å styrke sine forsvar, men Ungarn har uttrykt motstand mot videre støtte til Ukraina. Støre vil motta en oppdatering om EU-møtet sammen med ledere fra Storbritannia, Tyrkia og Island.
2 måneder siden
Nordisk-baltiske land presser EU for å øke støtten til Ukraina, både økonomisk og militært, grunnet usikkerhet rundt USAs fremtidige engasjement. EUs utenriksministre diskuterte et forslag om våpenstøtte til en verdi av over 230 milliarder kroner, men avgjørelsen er utsatt til neste ukes EU-toppmøte. De nordisk-baltiske landene understreker viktigheten av rask handling og økt støtte, samtidig som EU jobber med nye sanksjoner mot Russland og signaliserer at Ukraina og Europa må være involvert i eventuelle forhandlinger med USA.