Norge er i samtaler om en potensiell koalisjon med ca. 20 land for å støtte Ukraina.
Storbritannia og Frankrike leder an i utviklingen av en europeisk fredsplan, og statsminister Støre bekrefter at Norge ønsker å bidra. EU-land diskuterer en plan for å styrke sine forsvar, men Ungarn har uttrykt motstand mot videre støtte til Ukraina.
Støre vil motta en oppdatering om EU-møtet sammen med ledere fra Storbritannia, Tyrkia og Island.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et toppmøte i London der europeiske ledere diskuterte økt støtte til Ukraina og en potensiell fredsplan. Storbritannia og Frankrike vil lede an i koordineringen av et europeisk bidrag til fredsplanen. Keir Starmer understreket behovet for en sterk avtale som sikrer Ukrainas posisjon. Mark Rutte oppfordret Europa til å trappe opp sin innsats og øke forsvarsutgiftene, mens Ursula von der Leyen varslet en plan for å ruste opp Europa. Støre understreket viktigheten av samarbeidet mellom USA og Europa.
24 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
1 måned siden
EUs utenriksministre diskuterer en ny våpenpakke til Ukraina, med en potensiell verdi på mellom 230 og 460 milliarder kroner. Estlands utenriksminister Kaja Kallas' plan om en støttepakke på 20 til 40 milliarder euro er sentral, men krever enighet blant medlemslandene. Ungarn har tidligere blokkert støtte, og det vurderes nå en løsning med frivillig deltakelse for å sikre at planen kan gjennomføres. Pakken kommer i tillegg til Natos eksisterende støttepakke og ventes diskutert videre på et kommende EU-toppmøte. Tyskland er positivt innstilt og har allerede gitt betydelig støtte til Ukraina.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
1 måned siden
Etter et toppmøte i Paris uttaler statsminister Jonas Gahr Støre at det er sterk europeisk enighet om å støtte Ukraina. Lederne for 31 EU- og NATO-land møttes for å diskutere hvordan de skal støtte Ukraina fremover. Støre understreker at presset mot Russland må opprettholdes så lenge landet ikke viser tegn til våpenhvile. Flere land har lagt frem planer for mer militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina arbeider med en fredsavtale som skal legges frem for USA. Møtet omhandlet også en internasjonal fredsstyrke og vilkår for våpenhvile.
2 måneder siden
Flere partier, inkludert Venstre, MDG og Høyre, er åpne for å sende norske soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, forutsatt at Ukraina ønsker det. Dette kommer etter signaler fra Storbritannia og Sverige om lignende intensjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre mener det foreløpig er for tidlig å diskutere saken. Partilederne understreker viktigheten av sikkerhetsgarantier for Ukraina og Norges rolle i å bidra til fred og stabilitet i regionen, samtidig som de påpeker at en eventuell fredsavtale må overholdes.
1 måned siden
Ledere fra 31 EU- og Nato-land møtes i Paris for å diskutere støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina samarbeider om en fredsavtale som skal presenteres for USA. Møtet fokuserer på umiddelbar hjelp, vilkår for våpenhvile, langsiktig støtte til Ukrainas hær og opprettelse av en internasjonal fredsstyrke. USA vurderer å bidra med en sikkerhetsgaranti og understreker viktigheten av et europeisk engasjement. Målet er en fullstendig våpenhvile, og koalisjonen advarer Russland om mulige konsekvenser dersom våpenhvilen ikke overholdes.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
1 måned siden
Europeiske ledere og Canadas statsminister møttes i London for å diskutere en samordnet støtte til Ukraina etter et møte mellom Zelenskyj og Trump. EU-kommisjonens leder varslet en plan for å styrke Europa militært, og Storbritannias statsminister tilbød fredsbevarende styrker, men understreket behovet for amerikansk støtte. Ekspert Tom Røseth mener Europa viser handlekraft, men påpeker at USA er nødvendig på grunn av militær kapasitet. Statsminister Støre bekrefter at det er enighet om å involvere USA i fredsarbeidet. Røseth forventer at Norge vil bidra økonomisk og vurdere å sende soldater.
1 måned siden
EU-ledere møtes for å diskutere styrking av Europas forsvarsevne og økt støtte til Ukraina etter redusert amerikansk engasjement. Tiltak som økte forsvarsinvesteringer via låneordninger og bruk av EUs strukturfond er foreslått. Ungarn truer med å blokkere Ukraina-relaterte beslutninger, noe som skaper spenning. Tyskland signaliserer opprustning, og Frankrike vurderer å inkludere sine atomvåpen i Europas forsvar.