EUs utenriksministre diskuterer en ny våpenpakke til Ukraina, med en potensiell verdi på mellom 230 og 460 milliarder kroner. Estlands utenriksminister Kaja Kallas' plan om en støttepakke på 20 til 40 milliarder euro er sentral, men krever enighet blant medlemslandene.
Ungarn har tidligere blokkert støtte, og det vurderes nå en løsning med frivillig deltakelse for å sikre at planen kan gjennomføres. Pakken kommer i tillegg til Natos eksisterende støttepakke og ventes diskutert videre på et kommende EU-toppmøte.
Tyskland er positivt innstilt og har allerede gitt betydelig støtte til Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Europeiske land diskuterer en militærhjelpspakke til Ukraina på 230 milliarder kroner, ifølge Politico. MDGs Arild Hermstad mener Norge raskt må bidra, og foreslår å bruke en betydelig del av landets ekstraordinære inntekter fra økte gasspriser. Hermstad mener Norge bør vurdere å gi opp mot 1000 milliarder kroner til Ukraina. Initiativet ledes av EUs Kaja Kallas, og kommer etter usikkerhet rundt USAs fremtidige støtte til Ukraina. Utenriksdepartementet henviser spørsmål om Norges deltakelse til Forsvarsdepartementet, som foreløpig ikke har kommentert saken.
2 måneder siden
Nordisk-baltiske land presser EU for å øke støtten til Ukraina, både økonomisk og militært, grunnet usikkerhet rundt USAs fremtidige engasjement. EUs utenriksministre diskuterte et forslag om våpenstøtte til en verdi av over 230 milliarder kroner, men avgjørelsen er utsatt til neste ukes EU-toppmøte. De nordisk-baltiske landene understreker viktigheten av rask handling og økt støtte, samtidig som EU jobber med nye sanksjoner mot Russland og signaliserer at Ukraina og Europa må være involvert i eventuelle forhandlinger med USA.
1 måned siden
Norge er i samtaler om en potensiell koalisjon med ca. 20 land for å støtte Ukraina. Storbritannia og Frankrike leder an i utviklingen av en europeisk fredsplan, og statsminister Støre bekrefter at Norge ønsker å bidra. EU-land diskuterer en plan for å styrke sine forsvar, men Ungarn har uttrykt motstand mot videre støtte til Ukraina. Støre vil motta en oppdatering om EU-møtet sammen med ledere fra Storbritannia, Tyrkia og Island.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
1 måned siden
EU-ledere møtes for å diskutere styrking av Europas forsvarsevne og økt støtte til Ukraina etter redusert amerikansk engasjement. Tiltak som økte forsvarsinvesteringer via låneordninger og bruk av EUs strukturfond er foreslått. Ungarn truer med å blokkere Ukraina-relaterte beslutninger, noe som skaper spenning. Tyskland signaliserer opprustning, og Frankrike vurderer å inkludere sine atomvåpen i Europas forsvar.
1 måned siden
EU-landene er enige om opprustningsplanen «ReArm Europe» under et krisemøte i Brussel, etter at USA stoppet støtten til Ukraina. Planen innebærer 150 milliarder euro i lån, garantert av EUs budsjett, og EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, anslår at den kan generere opptil 800 milliarder euro i økte forsvarsinvesteringer. Von der Leyen ønsker også å investere i Ukrainas forsvarsindustri, og beskriver møtet som et vendepunkt for både Europa og Ukraina. Før møtet hadde Ungarn og Slovakia signalisert motstand mot å øke støtten.
1 måned siden
EU-ledere møtes til krisemøte for å diskutere støtte til Ukraina og styrke Europas forsvarsevne etter endringer i USAs politikk. Ungarn og Viktor Orban motsetter seg Ukraina-støtte og truer med å blokkere vedtak. EU vurderer en stor støttepakke til Ukraina og økte investeringer i europeisk forsvar. Kreative løsninger for å omgå Orbans motstand kan bli nødvendig.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sin forsvarspolitikk som svar på krigen i Ukraina og økende usikkerhet rundt USAs engasjement i NATO. Planen «ReArm Europe» inkluderer økte forsvarsbudsjetter, felles forsvarsprosjekter og diskusjon om deling av atomvåpen. Norge deltar ikke på møtet, noe som skaper bekymring for landets sikkerhet. Ungarn motsetter seg tiltakene, og understreker splittelsen innad i unionen. Tiltakene innebærer en potensiell utvidelse av EUs makt på bekostning av nasjonal politikk, og en omfordeling av midler fra andre sektorer til forsvar.
2 måneder siden
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen lover at Ukraina vil motta 40 milliarder kroner fra EU allerede i mars. I tillegg vil Ukraina dra nytte av EUs planer om å øke våpenproduksjon og forsvarskapasitet. Von der Leyen understreker behovet for raskere våpen- og ammunisjonsleveranser. EUs utenrikssjef Kaja Kallas reiser til Washington for å diskutere situasjonen med den amerikanske utenriksministeren Marco Rubio.
1 måned siden
Regjeringen møter de parlamentariske lederne for å diskutere en betydelig økning i støtten til Ukraina gjennom Nansen-programmet. Norge har allerede forpliktet seg til å støtte Ukraina med 155 milliarder kroner frem til 2030. Finansminister Stoltenberg understreker at all støtte må være innenfor handlingsregelen, mens Erna Solberg (H) og Sylvi Listhaug (Frp) mener behovet for støtte bør veie tyngre enn handlingsregelen. MDG har foreslått å bevilge 1000 milliarder kroner fra Oljefondet til Ukraina.