Europeiske land diskuterer en militærhjelpspakke til Ukraina på 230 milliarder kroner, ifølge Politico. MDGs Arild Hermstad mener Norge raskt må bidra, og foreslår å bruke en betydelig del av landets ekstraordinære inntekter fra økte gasspriser.
Hermstad mener Norge bør vurdere å gi opp mot 1000 milliarder kroner til Ukraina. Initiativet ledes av EUs Kaja Kallas, og kommer etter usikkerhet rundt USAs fremtidige støtte til Ukraina.
Utenriksdepartementet henviser spørsmål om Norges deltakelse til Forsvarsdepartementet, som foreløpig ikke har kommentert saken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norske politikere vurderer å øke støtten til Ukraina etter kritikk fra en dansk redaktør, som påpeker at Norge har tjent betydelig på krigen gjennom økte gassinntekter. Redaktøren foreslår en støtte på minst 780 milliarder kroner. Statsminister Støre signaliserer en «betydelig» økning, men vil diskutere konkrete tall med partiene først. Flere partiledere har kommentert behovet for økt støtte, men uten å fastsette beløp. Venstre ønsker en mangedobling, mens MDG har foreslått 1000 milliarder kroner.
2 måneder siden
Nordisk-baltiske land presser EU for å øke støtten til Ukraina, både økonomisk og militært, grunnet usikkerhet rundt USAs fremtidige engasjement. EUs utenriksministre diskuterte et forslag om våpenstøtte til en verdi av over 230 milliarder kroner, men avgjørelsen er utsatt til neste ukes EU-toppmøte. De nordisk-baltiske landene understreker viktigheten av rask handling og økt støtte, samtidig som EU jobber med nye sanksjoner mot Russland og signaliserer at Ukraina og Europa må være involvert i eventuelle forhandlinger med USA.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må handle raskt for å støtte Ukraina og styrke egen sikkerhet, særlig etter signaler fra USA om redusert engasjement i Europa. Den kritiserer passiviteten i norsk politikk, hvor statsministeren avviser sammenhengen mellom krigen og Norges økte inntekter, og flere partier har vage formuleringer om støtte til Ukraina. MDG og Venstre foreslår å øke støtten betraktelig, mens Tyskland vurderer tiltak for å øke forsvarsinvesteringene. Artikkelen fremhever at Norges rikdom kan ha ført til manglende forståelse for den alvorlige situasjonen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler forslag om at Norge skal bruke oljefondet til å bidra til opprustning av Europa, grunnet frykt for Russlands aggresjon og usikkerhet rundt USAs rolle. Samfunnsøkonomer foreslår å enten låne ut penger fra fondet eller sette av store summer til forsvar. Venstre og SV er åpne for å utrede dette, mens Høyre understreker viktigheten av handlingsregelen og konkrete planer. Regjeringspartiet Ap avviser imidlertid forslagene, og mener dagens rammeverk er tilstrekkelig for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
1 måned siden
EUs utenriksministre diskuterer en ny våpenpakke til Ukraina, med en potensiell verdi på mellom 230 og 460 milliarder kroner. Estlands utenriksminister Kaja Kallas' plan om en støttepakke på 20 til 40 milliarder euro er sentral, men krever enighet blant medlemslandene. Ungarn har tidligere blokkert støtte, og det vurderes nå en løsning med frivillig deltakelse for å sikre at planen kan gjennomføres. Pakken kommer i tillegg til Natos eksisterende støttepakke og ventes diskutert videre på et kommende EU-toppmøte. Tyskland er positivt innstilt og har allerede gitt betydelig støtte til Ukraina.
2 måneder siden
MDG tar til orde for at Norge bør bevilge 1000 milliarder kroner til Ukraina og europeisk forsvar, tilsvarende en liten del av oljefondets avkastning. De mener Norge har en historisk mulighet til å vise lederskap i møte med trusler fra Russland og en uforutsigbar alliert i USA. MDG kritiserer regjeringen for å være for tilbakeholdne og inviterer andre partier til å støtte forslaget, og argumenterer for at kostnadene ved passivitet vil være langt høyere for Europas sikkerhet og fremtid.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
1 måned siden
Det er bred politisk enighet om å øke Norges støtte til Ukraina til 85 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre begrunner økningen med den dramatiske situasjonen Ukraina er i, redusert støtte fra USA og et samlet Europa. Støtten skal bidra til fred og stabilitet i Europa, samt støtte den europeiske fredsplanen. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at det kan bli behov for ytterligere økning i støtten fremover, og regjeringen har tidligere blitt kritisert for å være for gjerrig sammenlignet med andre land som Danmark og Sverige.
1 måned siden
Regjeringen møter de parlamentariske lederne for å diskutere en betydelig økning i støtten til Ukraina gjennom Nansen-programmet. Norge har allerede forpliktet seg til å støtte Ukraina med 155 milliarder kroner frem til 2030. Finansminister Stoltenberg understreker at all støtte må være innenfor handlingsregelen, mens Erna Solberg (H) og Sylvi Listhaug (Frp) mener behovet for støtte bør veie tyngre enn handlingsregelen. MDG har foreslått å bevilge 1000 milliarder kroner fra Oljefondet til Ukraina.