Flere partier, inkludert Venstre, MDG og Høyre, er åpne for å sende norske soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, forutsatt at Ukraina ønsker det. Dette kommer etter signaler fra Storbritannia og Sverige om lignende intensjoner.
Statsminister Jonas Gahr Støre mener det foreløpig er for tidlig å diskutere saken.
Partilederne understreker viktigheten av sikkerhetsgarantier for Ukraina og Norges rolle i å bidra til fred og stabilitet i regionen, samtidig som de påpeker at en eventuell fredsavtale må overholdes.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre er tilbakeholden med å love norske fredsbevarende styrker til Ukraina før en fredsavtale er på plass, men åpner for at Norge vil bidra til å opprettholde freden. Flere partier, som MDG og Venstre, oppfordrer Norge til å sende soldater og kritiserer Støre for passivitet. Høyre fremhever behovet for sikkerhetsgarantier. Samtidig foregår det fredsforhandlinger mellom Russland og USA uten at Ukraina eller europeiske land er invitert, noe som har ført til et krisemøte i Paris.
24 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
2 måneder siden
Storbritannias statsminister Keir Starmer vurderer å sende britiske styrker til Ukraina som en del av en fredsbevarende operasjon, ifølge The Telegraph. Starmer understreker at Storbritannia er klar til å ta en ledende rolle i å sikre Ukraina, og at han er villig til å plassere britiske soldater på bakken om nødvendig. Dette er første gang Starmer tydelig har sagt at han vurderer å sende britiske, fredsbevarende styrker til Ukraina. Uttalelsen forventes å legge press på andre allierte for å støtte en europeisk fredsbevarende styrke i Ukraina. Flere europeiske ledere skal møtes i Paris for å diskutere situasjonen, mens USA har gitt motstridende signaler om Europas rolle i eventuelle fredssamtaler.
2 måneder siden
Flere partier på Stortinget, deriblant MDG, Høyre og Venstre, har bedt regjeringen om et hastemøte for å diskutere økt støtte til Ukraina. Dette skjer etter at Donald Trump signaliserte enighet med Vladimir Putin om å starte Ukraina-forhandlinger. Ine Eriksen Søreide (H) ønsker et snarlig møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, mens Venstre-leder Guri Melby mener situasjonen gjør Norge mer utrygt. SV mener saken kan behandles i de vanlige foraene for sikkerhetspolitikk.
1 måned siden
Ferd-eier Johan H. Andresen oppfordrer Norge til å støtte Ukraina som om landet selv var i krig, og etterlyser handlekraft fra norske politikere. Han påpeker at Europa ikke lenger kan stole på at USA vil gripe inn. Flere partiledere, som Erna Solberg og Sylvi Listhaug, støtter økt støtte til Ukraina. Gründer Isabelle Ringnes mener Norge bør søke EU-medlemskap i lys av situasjonen. Petter Stordalen uttrykker bekymring for økt polarisering, men understreker viktigheten av håp og fred.
2 måneder siden
Sveriges utenriksminister har uttalt at regjeringen ikke utelukker å sende svenske styrker til Ukraina, etter at Storbritannia signaliserte at de er klare til å sende fredsbevarende tropper. Norge skal delta i diskusjoner med allierte om mulige bidrag til Ukraina, men har foreløpig ingen konkrete planer om å sende styrker. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at Norge vil koordinere eventuelle tiltak med sine allierte.
4 måneder siden
Norge er involvert i samtaler om en mulig fredsbevarende styrke i Ukraina etter krigen. Forslaget, som blant annet er diskutert av Frankrikes president Macron, omfatter rundt 40.000 europeiske soldater. Disse styrkene skal bidra til å avskrekke nye russiske angrep. En våpenhvile mellom Ukraina og Russland er en nødvendig forutsetning for en slik fredsstyrke. Statsminister Jonas Gahr Støre skal delta på et møte i Estland der sikkerhetssamarbeidet med Ukraina vil bli diskutert. Det er også spekulasjoner om at Macron har diskutert forslaget med andre ledere, inkludert USAs påtroppende president Donald Trump.
1 måned siden
Norge er i samtaler om en potensiell koalisjon med ca. 20 land for å støtte Ukraina. Storbritannia og Frankrike leder an i utviklingen av en europeisk fredsplan, og statsminister Støre bekrefter at Norge ønsker å bidra. EU-land diskuterer en plan for å styrke sine forsvar, men Ungarn har uttrykt motstand mot videre støtte til Ukraina. Støre vil motta en oppdatering om EU-møtet sammen med ledere fra Storbritannia, Tyrkia og Island.
4 måneder siden
Europeiske Nato-land, inkludert Norge, diskuterer muligheten for en fredsbevarende styrke i Ukraina etter en potensiell fredsavtale med Russland. Samtalene intensiveres før Donald Trumps tiltredelse som president i USA. Flere land vurderer å sende soldater som del av en fredsavtale, og det diskuteres en koalisjon av europeiske land utenfor Nato. Polens statsminister antyder mulige fredsforhandlinger i vinter, mens Nato advarer om at Russland forbereder en langvarig konfrontasjon. Norge avviste tidligere å sende soldater til Ukraina, men deltar nå i samtalene om fredsbevarende styrker.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et krisemøte i Paris der europeiske ledere diskuterte situasjonen i Ukraina. Tysklands statsminister Olaf Scholz reagerte irritert på debatten om å sende fredsstyrker, mens Storbritannia og Sverige har åpnet for å vurdere dette. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over signalene fra USA, men understreker viktigheten av NATO-alliansen. Ungarn var ikke representert på møtet og beskrev det som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere. Støre fremhever at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må være en del av forhandlingene om en eventuell fredsavtale.