Statsminister Jonas Gahr Støre er tilbakeholden med å love norske fredsbevarende styrker til Ukraina før en fredsavtale er på plass, men åpner for at Norge vil bidra til å opprettholde freden. Flere partier, som MDG og Venstre, oppfordrer Norge til å sende soldater og kritiserer Støre for passivitet.
Høyre fremhever behovet for sikkerhetsgarantier.
Samtidig foregår det fredsforhandlinger mellom Russland og USA uten at Ukraina eller europeiske land er invitert, noe som har ført til et krisemøte i Paris.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Flere partier, inkludert Venstre, MDG og Høyre, er åpne for å sende norske soldater til Ukraina som en del av en fredsbevarende styrke, forutsatt at Ukraina ønsker det. Dette kommer etter signaler fra Storbritannia og Sverige om lignende intensjoner. Statsminister Jonas Gahr Støre mener det foreløpig er for tidlig å diskutere saken. Partilederne understreker viktigheten av sikkerhetsgarantier for Ukraina og Norges rolle i å bidra til fred og stabilitet i regionen, samtidig som de påpeker at en eventuell fredsavtale må overholdes.
24 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre signaliserer at Norge vil bidra til en våpenhvile i Ukraina, uten å spesifisere om dette innebærer militære styrker. Han fremhever nødvendigheten av å legge press på Russland, som stiller betingelser for en våpenhvile. Europeiske ledere diskuterer ulike typer styrker, inkludert militære og politimessige, for å beskytte Ukraina og overvåke grenseavtaler etter en potensiell våpenhvile. Frankrike, Storbritannia og Danmark har indikert at de er villige til å sende soldater. Støre mener Norges deltakelse i europeiske samarbeidsgrupper gir et bredere perspektiv enn kun EU eller NATO.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker pessimisme om fred i Ukraina etter et møte i Paris med ledere fra 31 land. Møtet omhandlet planlegging av en mulig fredsbevarende styrke ved en eventuell våpenhvile. Støre understreker at det er for tidlig å si hvordan Norge eventuelt vil bidra. Han påpeker at presset mot Russland må opprettholdes for å oppnå en fredsavtale. Ukraina har tidligere akseptert et USA-forslag om våpenhvile, men Russland har ikke sagt ja.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et krisemøte i Paris der europeiske ledere diskuterte situasjonen i Ukraina. Tysklands statsminister Olaf Scholz reagerte irritert på debatten om å sende fredsstyrker, mens Storbritannia og Sverige har åpnet for å vurdere dette. Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker bekymring over signalene fra USA, men understreker viktigheten av NATO-alliansen. Ungarn var ikke representert på møtet og beskrev det som en samling av krigstilhengere og Trump-motstandere. Støre fremhever at Europa er den viktigste bidragsyteren til Ukraina, og at Ukraina må være en del av forhandlingene om en eventuell fredsavtale.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på et Ukraina-toppmøte i Paris, der opprettelsen av en europeisk «støttestyrke» ble diskutert for å avskrekke Russland fra nye angrep. Støre understreker at det er en alvorlig beslutning å forplikte norske soldater til krigsdeltakelse, og at Norge deltar i planleggingen av styrken. Samtidig avviser han frykten for at Russland skal ta kontroll over Svalbard, og kaller det en absurd problemstilling. Støre påpeker at presset mot Russland må opprettholdes inntil landet viser interesse for våpenhvile, og avviser lettelser i sanksjonene som et virkemiddel for å oppnå dette.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker forsiktig optimisme for fred i Ukraina etter toppmøtet i Kyiv, men understreker at Europa må vise handlekraft og samhold. Norge bidrar med økt økonomisk og militær støtte, inkludert kjøp av militært materiell og droneteknologi fra Ukraina. Støre mener Europa må delta i fredsforhandlinger med Russland og engasjere seg aktivt i dialogen med USA, selv med en ny administrasjon. Han understreker USAs historiske rolle i europeisk sikkerhet, men påpeker behovet for å tilpasse seg den nye politiske situasjonen og jobbe for å påvirke den.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på sikkerhetskonferansen i München, hvor han møtte Ukrainas president Zelenskyj og representanter fra USA. Støre understreker at Norge og Nato støtter Ukraina fullt ut, og at Ukraina selv må definere en akseptabel fredsløsning. Han tror ikke fredsforhandlinger er nært forestående. Støre kommenterer også at den amerikanske administrasjonen sender ut signaler og at deres holdning til krigen er under utarbeidelse. Han viser til Natos erklæring om at Ukraina er på vei mot medlemskap, og at enkeltland ikke kan oppheve slike beslutninger. Støre foretrekker Nansen-programmet for å støtte Ukraina, fremfor den danske modellen.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltar på et toppmøte i London der europeiske ledere diskuterer situasjonen i Ukraina og Europas fremtid. Hovedfokus er å finne måter å støtte Ukraina, samtidig som man sikrer at USA fortsatt er engasjert i prosessen. Møtet finner sted på bakgrunn av økende bekymring for det kjølige forholdet mellom USA og Ukraina, noe som har skapt usikkerhet rundt NATO-alliansens fremtid. Støre understreker viktigheten av å oppnå en varig og rettferdig fred for Ukraina, ikke bare en kortsiktig våpenhvile. Kreml har reagert negativt på diskusjonene om fredsbevarende styrker og omtaler det som arrogant.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på toppmøtet i Kyiv i forbindelse med treårsdagen for den russiske invasjonen av Ukraina. Støre understreket at Europa må spille en aktiv og substansiell rolle i fredsprosessen, og ikke bare forvente en plass ved forhandlingsbordet. Flere statsledere var til stede, og både Norge og andre land lovet økt økonomisk og militær støtte til Ukraina. Støre påpekte at Europa må bidra med konkrete løsninger og innhold for å bli respektert i forhandlingene, og at man ikke kan forvente at andre aktører vil vente på en uavklart europeisk posisjon.
1 måned siden
Etter et toppmøte i Paris uttaler statsminister Jonas Gahr Støre at det er sterk europeisk enighet om å støtte Ukraina. Lederne for 31 EU- og NATO-land møttes for å diskutere hvordan de skal støtte Ukraina fremover. Støre understreker at presset mot Russland må opprettholdes så lenge landet ikke viser tegn til våpenhvile. Flere land har lagt frem planer for mer militærhjelp og økonomisk støtte til Ukraina. Frankrike, Storbritannia og Ukraina arbeider med en fredsavtale som skal legges frem for USA. Møtet omhandlet også en internasjonal fredsstyrke og vilkår for våpenhvile.