En telefonsamtale mellom Donald Trump og Vladimir Putin, hvor de ble enige om å samarbeide for å avslutte krigen i Ukraina, vekker internasjonal bekymring. Sikkerhetsforsker Karen-Anna Eggen mener dette signaliserer redusert amerikansk tilstedeværelse i Europa, noe som gir Putin mulighet til å oppfylle sine stormaktsdrømmer.
Samtalen kommer samtidig som dansk etterretning advarer om at Russland kan være klar for en storkrig i Europa innen få år, gitt manglende amerikansk involvering. Eggen understreker behovet for at Europa ruster opp raskt, men usikkerhet rundt USAs fremtidige støtte skaper utfordringer.
Til tross for press på Russlands økonomi, gir Trumps initiativ Putin et viktig pusterom.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
2 måneder siden
Donald Trump bekreftet nylig en samtale med Vladimir Putin om fredsforhandlinger, noe som har skapt bekymring blant norske politikere. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred, og advarer mot å belønne Putins aggresjon ved å forhandle uten Ukraina til stede. Guri Melby (V) mener Norge er mer utrygt som følge av utviklingen, og frykter at en seier for Putin vil oppmuntre til nye angrepskriger. Søreide forventer at dette blir et sentralt tema på sikkerhetskonferansen i München. Etterretningstjenesten advarer mot en fredsløsning på russiske premisser, da dette kan styrke Moskvas tro på militærmakt.
1 måned siden
Donald Trump og Vladimir Putin har hatt en telefonsamtale om våpenhvile i Ukraina, men eksperter er skeptiske til rask fremgang. Putin anklages for å hale ut tiden, og Russland ønsker kontroll over Kursk-området før eventuelle forhandlinger. Ukraina har akseptert våpenhvile, men Russland har betingelser. Samtalen kan gi avklaring, men umiddelbare konsekvenser er usikre. Eksperter peker på tillit til både Putin og Trump som en stor utfordring.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
1 måned siden
Donald Trump og Vladimir Putin skal diskutere en mulig våpenhvile i Ukraina i en telefonsamtale, hvor Trump ønsker å fokusere på landområder og kraftverk. Europeiske ledere uttrykker bekymring for avtalens potensielle innhold, mens Ukrainas president Zelenskyj anklager Putin for å sabotere fredsprosessen. Russland har avvist ideen om vestlige fredsbevarende styrker i Ukraina, og insisterer på at en fredsavtale må imøtekomme Moskvas krav.
1 måned siden
Eksperter mener Vladimir Putin utmanøvrerte Donald Trump i en telefonsamtale om Ukraina-konflikten. Samtalen resulterte i enighet om å stanse angrep på ukrainsk infrastruktur og potensiell fangeutveksling, men ingen våpenhvile ble oppnådd. Analytikere som Eirik Løkke og Ståle Ulriksen hevder at avtalene favoriserer Russland uten at Putin gir store innrømmelser. Det påpekes at Russlands tilsynelatende ettergivenhet kan skyldes Ukrainas angrep på russiske oljeraffinerier. Kommentator Eirik Bergesen understreker viktigheten av at Europa og Ukraina involveres i videre forhandlinger for å sikre en varig løsning.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.
2 måneder siden
Artikkelen uttrykker bekymring for at Trump og Putin skal forhandle om fred i Ukraina uten ukrainsk deltakelse. Det understrekes at Ukraina selv må definere fredsvilkårene, og en avtale uten dem kan oppfattes som en belønning for Russlands aggresjon. En fredsløsning på Putins premisser kan styrke Russlands tro på militærmakt og undergrave Ukrainas selvbestemmelse og Europas sikkerhet. Norge bør støtte Ukrainas rett til å bestemme over egen fremtid.