Artikkelen uttrykker bekymring for at Trump og Putin skal forhandle om fred i Ukraina uten ukrainsk deltakelse. Det understrekes at Ukraina selv må definere fredsvilkårene, og en avtale uten dem kan oppfattes som en belønning for Russlands aggresjon.
En fredsløsning på Putins premisser kan styrke Russlands tro på militærmakt og undergrave Ukrainas selvbestemmelse og Europas sikkerhet.
Norge bør støtte Ukrainas rett til å bestemme over egen fremtid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Donald Trump bekreftet nylig en samtale med Vladimir Putin om fredsforhandlinger, noe som har skapt bekymring blant norske politikere. Ine Eriksen Søreide (H) understreker at Ukraina selv må bestemme vilkårene for fred, og advarer mot å belønne Putins aggresjon ved å forhandle uten Ukraina til stede. Guri Melby (V) mener Norge er mer utrygt som følge av utviklingen, og frykter at en seier for Putin vil oppmuntre til nye angrepskriger. Søreide forventer at dette blir et sentralt tema på sikkerhetskonferansen i München. Etterretningstjenesten advarer mot en fredsløsning på russiske premisser, da dette kan styrke Moskvas tro på militærmakt.
2 måneder siden
Jens Stoltenberg og Espen Barth Eide uttrykker sterk bekymring over at USA og Russland diskuterer en fredsavtale for Ukraina uten å inkludere Ukraina selv. Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om en mulig avtale, men har ikke konsultert med Ukrainas president Zelenskyj eller europeiske ledere. Trump-administrasjonen har også uttalt at Nato-medlemskap for Ukraina er uaktuelt, og at Krim-halvøya ikke vil bli tilbakeført. Eide understreker at europeiske land må involveres i prosessen, og Stoltenberg påpeker at økt militær støtte til Ukraina vil styrke deres forhandlingsposisjon.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerheten rundt Donald Trumps rolle i Ukraina-konflikten etter hans innsettelse som president. Trump har lovet å skape fred raskt, men eksperter er bekymret for hans uforutsigbarhet og mulige konsekvenser for Ukraina. Det er også en bekymring for manglende europeisk lederskap i fredsprosessen. Artikkelen peker på at Russland kan bruke forhandlinger som et taktisk verktøy, og at en varig fred kan kreve omfattende sikkerhetsgarantier og vestlig militær tilstedeværelse. Det understrekes at det er stor usikkerhet rundt Trumps planer og at utfallet av konflikten kan avhenge av hans beslutninger.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge uttrykker stor bekymring over signaler fra USA om Ukraina-krigen, spesielt uttalelser fra Trump om fredsforhandlinger med Putin og den nye forsvarsministerens syn på Nato-medlemskap. De frykter at Ukraina vil bli presset til å inngå ufordelaktige avtaler og at Russland ikke vil overholde dem. Den ukrainske foreningen i Norge understreker behovet for sikkerhetsgarantier fra USA, da de ikke stoler på Putin.
2 måneder siden
Direktør Iver Neuman ved Fridtjof Nansens Institutt er bekymret for at Europa ikke kan stole på Trump i forhandlingene med Putin om Ukraina. Han frykter Trump vil akseptere Putins krav om ukrainsk nøytralitet, noe som vil true europeisk sikkerhet. Trump har sendt motstridende signaler om Ukrainas rolle i forhandlingene, selv om Zelenskyj har full støtte fra EU for å delta. Visepresident Vance skal møte Zelenskyj for å diskutere en mulig avtale, men mange frykter at Trump allerede har gitt Putin mye uten å høre Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trump har hatt samtaler med Vladimir Putin om krigen i Ukraina, noe som har skapt bekymring blant flere ledere internasjonalt. Trump antyder en mulig våpenhvile, men også at Ukraina neppe vil få tilbake alle okkuperte områder. Uttalelsene har ført til frykt for at Ukraina kan lide et nederlag. Natos generalsekretær understreker viktigheten av at Ukraina er involvert i forhandlinger, mens Tysklands utenriksminister krever at Europa inkluderes og oppfordrer til økte investeringer i forsvar. Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver anklager ham for å ha «overgitt seg til Putin», og mener han ofrer ukrainsk suverenitet.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver en situasjon der Trump og Putin forhandler om landområder, spesielt Ukraina, noe som skaper bekymring i Europa. Det påpekes at Trump tidligere har vist interesse for Grønland og antydet at Canada burde bli en del av USA. Norske politikeres stillhet rundt trusselbildet blir kritisert, og artikkelen etterlyser en plan for opprustning og et sterkere europeisk samarbeid. Erna Solberg har tatt initiativ til debatt, og oppfordrer andre partiledere til å engasjere seg.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
2 måneder siden
Vladimir Putin sier Russland ikke har noe imot at Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina, men hevder Europa selv nekter kontakt. Donald Trump åpner for europeiske styrker i Ukraina som del av en fredsavtale, og mener Putin vil akseptere dette. Emmanuel Macron er enig i at Europa kan garantere sikkerhet, men understreker behovet for avskrekking og håper på fortsatt amerikansk engasjement. Trump antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg land, og gjentar påstander om at Europa har lånt penger til Ukraina, noe Macron korrigerer. Trump advarer om at konflikten kan eskalere til en verdenskrig.