Thijs Mol (23), født og oppvokst i Norge, har fått avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap på grunn av et studieutvekslingsopphold i Nederland. UDI begrunner avslaget med at han har oppholdt seg for lenge utenfor landet.
Professor Christian Franklin mener dette er en ulovlig restriksjon etter EØS-retten, da det kan virke diskriminerende mot EØS-borgere. Han mener UDI bør ta hensyn til årsaken til utenlandsoppholdet.
Mol må nå vente i tre år før han kan søke på nytt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at statsborgerloven er under revisjon, og at problemstillingen vil bli vurdert.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Sivilombudet retter sterk kritikk mot Statsforvalteren i Troms og Finnmark for ulovlig lang saksbehandlingstid i reinmerkesaker. En 13 år gammel gutt har ventet i nesten seks år på å få sitt reinmerke, noe som hindrer ham i å eie egne rein. Sivilombudet mener at den lange ventetiden er en stor belastning for reindriftsutøvere og deres familier, og at det kan være i strid med Grunnloven. Statsforvalteren erkjenner ressursmangel og lover å prioritere disse sakene, men moren frykter at sønnen mister motivasjonen for reindrift på grunn av den lange ventetiden.
3 måneder siden
Birger Holtan har i over 30 år forsøkt å få byggetillatelse for brygge og båthus på sin eiendom ved Eidangerfjorden. Søknaden har blitt en kasteball i byråkratiet mellom Porsgrunn kommune og Statsforvalteren. Holtan opplever forskjellsbehandling da naboer har fått bygge tilsvarende konstruksjoner. Statsforvalteren i Trøndelag avslo søknaden med begrunnelse i et byggeforbud i strandsonen. Kommunen erkjenner at saken har tatt lang tid, men mener det skyldes uheldige omstendigheter. En advokat mener saken kan være et eksempel på myndighetsmisbruk og svekke tilliten til forvaltningen.
2 måneder siden
Yasmin Ali, som flyktet fra Syria i 2016, har ventet i to år på svar på sin søknad om norsk statsborgerskap. Hun er en av mange som opplever lang ventetid hos UDI, som har rundt 20.000 ubehandlede søknader. Ali opplever at mangelen på pass begrenser hennes muligheter for reise og jobb. Advokat Arild Humlen forklarer at strengere dokumentasjonskrav bidrar til økt ventetid. UDI beklager situasjonen og sier de jobber med å redusere ventetiden. Yasmin føler seg forskjellsbehandlet og lengter etter friheten et norsk pass vil gi.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael (46) står overfor tvangsretur til Etiopia, et land han forlot som 14-åring og ikke har noen tilknytning til. Han har bodd i Norge siden 2002, jobbet som bonde og snekker, og etablerte seg på Røros. Politiet brøt seg inn i hans hjem i mars, og han ble informert om den kommende tvangsreturen i retten. Hailemichael har anket avgjørelsen og bedt om midlertidig forføyning. Norge har intensivert tvangsreturer av etiopiere som oppholder seg ulovlig i landet, og justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at dette er nødvendig. Hun vurderer å oppheve visumrestriksjoner for etiopiere i 2025, som en belønning for Etiopias samarbeid om retur av egne borgere.
3 måneder siden
En latvisk mann, som har bodd og jobbet i Norge siden 2010, er utvist på grunn av sin status som ikke-borger i Latvia. Han har russiske foreldre og er definert som statsløs i Norge, noe som gir ham begrensede rettigheter. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han har oppholdt seg ulovlig i landet i flere år, til tross for at han har jobbet, betalt skatt og hatt norsk bankkonto. Familien, som inkluderer hans norske kone og deres barn, anker nå saken til Utlendingsnemnda (UNE). For å få latvisk statsborgerskap må mannen bo og jobbe i Latvia i fem år. Familien føler seg urettferdig behandlet og ikke ønsket i Norge.
22 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
2 måneder siden
Milos Tanasijevic fra Serbia har ventet i ni måneder på arbeidsvisum for å begynne som bilskadereparatør i Bodø. Auto 8–8 Imaas bil, som ansatte ham, sliter med mangel på fagfolk, noe som fører til lengre ventetider og økte kostnader for kundene. Norges Bilbransjeforbund bekrefter en prekær mangel på arbeidskraft i hele bransjen. Rekrutteringsbyrået Wiisda mener de lange behandlingstidene i UDI skyldes avsløringer om falske fagbrev. De foreslår at Norge vurderer en ordning som i Danmark, hvor utenlandske arbeidere kan starte i jobben mens visumet behandles.
13 dager siden
Mange unge nordmenn opplever lange ventetider for å ta førerprøven, noe som skaper frustrasjon og forsinkelser. Elliot Sönnerlid (18) må vente over tre måneder på oppkjøring, og er skuffet over at han ikke får tatt lappen før sommeren. Statens vegvesen bekrefter stor pågang, spesielt ved trafikkstasjonene i de store byene, og forklarer at ventetiden kan variere avhengig av sesong, kapasitet og strykprosent. De anbefaler å starte tidlig med øvelseskjøring og være godt forberedt. Sönnerlid frykter at lang ventetid kan bli et problem dersom han ikke består.
3 måneder siden
Daniel Solomon Beru, en tidligere bussjåfør i Oslo, ble tvangsreturnert til Etiopia for tre måneder siden etter å ha mistet sin oppholdstillatelse i Norge. Nå har etiopiske myndigheter fengslet ham og krever at han forlater landet innen 24 timer. Beru sitter i varetekt i Etiopia på grunn av sin tidligere oppholdstillatelse i Norge. Han opplever komplikasjoner med ulike ID-dokumenter. Norske myndigheter mente Beru hadde gitt uriktig informasjon om sin etniske tilhørighet og asylgrunnlag. NOAS følger med på situasjonen og vurderer å ta noen av sakene til retten, med henvisning til risiko for forfølgelse og manglende informasjon om forholdene i Etiopia.
16 dager siden
Christopher Brinkow risikerer utvisning fra Norge etter at UDI har trukket tilbake hans oppholdstillatelse. Begrunnelsen er at hans kone, Ann Karin Solheim, ikke har dokumentert tilstrekkelig inntekt, og at paret har gitt feilaktige opplysninger om bostedsadresse. Ekteparet har klaget på vedtaket, og deres advokat argumenterer for at de er selvforsørgende og at UDI bør ta hensyn til Chris' tilknytning til Norge og konas helseproblemer. Familien er svært bekymret og har sendt brev til Utlendingsnemnda (UNE) der de ber om at det tas hensyn til deres situasjon, spesielt med tanke på familiens behov for støtte i en vanskelig tid med sykdom. Saken er nå til behandling hos UNE.