Artikkelen diskuterer de store forskjellene i strømpriser mellom Nord- og Sør-Norge. Sør-Norge opplever svært høye priser på grunn av utenlandskabler, mens Nord-Norge har lave priser.
Ordførere i sør nekter å regulere for nye kabler, og Arbeiderpartiet ser ut til å skrote planene om kabler til Danmark. Terje Aasland (Ap) mener løsningen er å øke overføringskapasiteten fra nord, men kritikere frykter dette vil øke prisene i nord.
Det hevdes at Nord-Norge allerede eksporterer kraft, men ikke raskt nok til å dekke det europeiske markedet, og at økt overføringskapasitet kan importere europeiske problemer til Norge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
En stor prisforskjell på strøm mellom Nord- og Sør-Norge skaper utfordringer for bedrifter i sør. Mens strømprisen i sør var over 13 kroner, var den under krona i nord. Dette fører til at bedrifter i sør vurderer å flytte virksomheten nordover. NHO mener situasjonen er urettferdig. Årsaken til prisforskjellen er manglende kapasitet i strømnettet. Nordlendinger sympatiserer med situasjonen i sør, men ønsker ikke høyere priser i nord.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer krafttopper for å fremstille strømprisene som lave og utenlandskablene som nødvendige, mens forbrukere opplever høye priser. Det påpekes at kraftselskapene tjener på de høye prisene, og at valutakursen brukes som forklaring til tross for Norges kraftoverskudd. Det argumenteres for å regulere krafteksporten og droppe gamle kabler, og Rødt fremstår som en tydelig motstander av dagens kraftpolitikk, med ønske om makspris og regulering.
4 måneder siden
Strømprisene i Sørvest-Norge har nådd rekordnivåer, med en topp på 13,39 kroner per kilowattime før strømstøtte. Arbeiderpartiet foreslår å skrote kraftkablene til Danmark når de utdateres i 2026, et forslag som møter sterk kritikk fra Fornybar Norge. De mener beslutningen er uansvarlig og tatt uten tilstrekkelig utredning, og hevder at kablene kan sikre energisikkerhet og lavere priser i fremtiden. Ap/LO forsvarer forslaget med at systemet er ute av kontroll og at Norge må ta tilbake kontrollen over strømprisene, og sikre at utveksling av kraft ikke fører til import av høye priser.
4 måneder siden
Sør-Norge opplever rekordhøye strømpriser, med en makspris på 6,29 kroner per kWh onsdag, mens Nord-Norge har en makspris på kun 11,2 øre per kWh. Bedrifter som Sørlandsbadet har allerede iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket, men situasjonen er uforutsigbar. Daglig leder Børge Sundnes kritiserer det nåværende strømsystemet og etterlyser politisk handling for å jevne ut prisforskjellene mellom landsdelene. Han peker på at inntektene fra utenlandskabler kunne brukes til dette formålet. Lav fornybar-produksjon i Tyskland trekkes frem som en av årsakene til de høye prisene i Sør-Norge.
4 måneder siden
En nyhetsartikkel rapporterer om store forskjeller i strømpriser mellom Nord- og Sør-Norge. På et gitt tidspunkt var prisen i Kristiansand 85 ganger høyere enn i Tromsø. Dette skyldes blant annet lite vind i Europa, som presser prisene opp i sør. En dusj i Kristiansand kunne koste opptil 34 kroner uten strømstøtte i den dyreste timen. Til tross for høye enkeltpriser, er snittprisen i Oslo 49 øre kilowattimen hittil i år. Lav strømpris i nord kommer med dårlig vær. Næringslivet i sør opplever høye strømpriser som krevende.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler de rekordhøye strømprisene i Sør-Norge, som nådde 6,29 kr/kWh. Det hevdes at dette er et resultat av en bevisst politikk fra både nåværende og tidligere regjeringer, som har koblet Norge til det europeiske energimarkedet via eksportkabler. Dette fører til at norske strømpriser påvirkes av forhold i Europa. Artikkelen kritiserer politikernes manglende ansvar og foreslår at Norge bør ta tilbake kontrollen over egne energiressurser ved å melde seg ut av ACER og EØS, regulere strømeksporten, sette makspriser og stoppe elektrifisering av sokkelen. Det foreslås en makspris på 35 øre/kWh for basisforbruk.
4 måneder siden
Norske strømpriser har opplevd store svingninger, med rekordhøye priser etter en periode med vindstille og kaldt vær. Energiministeren har uttalt seg kritisk om prisnivået, til tross for eksisterende strømstøtte for private. Næringslivet mangler tilsvarende støtte, noe som fører til konkurransevridning. I Sverige vurderes nå støtteordninger for bedrifter, og det er en pågående diskusjon om strømkablene til kontinentet. Disse kablene er viktige for stabil forsyning, men bidrar også til prisvariasjoner. Det understrekes at det er viktig å se fordelene med å være en del av det europeiske energimarkedet på lang sikt.
2 måneder siden
En reportasje i The Telegraph fremstiller en polarisert debatt i Norge angående kraftkabler og strømpriser. Flere norske politikere og næringslivsledere er intervjuet, og det kommer frem sterk misnøye med dagens strømpriser og eksportordninger. Bedrifter som Håland Kjøtt har sett seg nødt til å redusere bemanningen som følge av de høye kostnadene. Konsernsjefen i Lyse advarer mot nasjonalistiske tendenser og mulige konsekvenser som stengte kabler. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson mener de høye prisene har skapt mistillit til det politiske systemet. Regjeringen forsikrer at det ikke foreligger intensjoner om å koble fra kablene, men erkjenner at den politiske debatten rundt temaet er utfordrende og preget av enkle løsninger.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge som nasjon tjener på høye strømpriser i Europa, selv om det skaper debatt og bekymring innad i landet. Den påpeker at strømstøtten demper de negative konsekvensene for husholdninger, men at næringslivet og hytteeiere ikke nyter godt av denne ordningen. Artikkelen kritiserer Senterpartiets forslag om å begrense strømeksporten og Arbeiderpartiets Norgespris som mangelfulle løsninger. Den fremhever alternative forslag fra Høyre og Senterpartiet som er mer rettet mot å avhjelpe situasjonen for næringslivet. Konklusjonen er at populistiske løsninger og "strømhysteri" ikke er veien fremover, men at ansvarlige politikere må finne bærekraftige løsninger.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler strømpriser i Norge og den politiske debatten rundt EUs energibyrå ACER og den fjerde energimarkedspakken. Norges tilknytning til ACER gjennom EØS-avtalen har ført til bekymring for norsk kontroll over kraftressurser, spesielt hos Senterpartiet, som truer med å felle regjeringen dersom energipakken innføres. Strømprisene i Norge påvirkes av den europeiske kraftbørsen Nord Pool, hvor tilbud og etterspørsel bestemmer prisene, og eksport gjennom utenlandskabler kan føre til høyere priser. EUs fjerde energimarkedspakke har som mål å fremme karbonnøytralitet, men er omstridt i Norge, og regjeringspartiene er uenige om innføringen. Det er også uenighet om hvorvidt ACER svekker Norges suverenitet.