Regjeringsforhandlingene i Østerrike har lidd et tilbakeslag etter at det liberale partiet Neos trakk seg fra samtalene. Statsminister Karl Nehammer fra ÖVP har forsøkt å danne en trepartiregjering med sosialdemokratiske SPÖ og Neos, etter at valget i høst ga de to førstnevnte partiene et knapt flertall.
Både ÖVP og SPÖ har avvist samarbeid med det ytre høyre-partiet FPÖ, som vant valget, på grunn av bekymring for demokratiet og FPÖs prorussiske holdninger.
Neos' leder Beate Meinl-Reisinger har informert om at de ikke ser mulighet for å oppnå enighet om nødvendige reformer, og dermed er veien videre for regjeringsdannelse usikker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Østerrikes statsminister Karl Nehammer fra det konservative partiet ÖVP har avbrutt regjeringsforhandlingene med det sosialdemokratiske partiet SPÖ. Nehammer kunngjorde i en video på X at partiet trekker seg fra forhandlingene på grunn av manglende enighet om viktige saker. Han vil også gå av som statsminister i løpet av få dager. De to partiene har forhandlet lenge, men har ikke klart å komme til enighet.
3 måneder siden
Østerrikes statsminister Karl Nehammer har kunngjort at hans parti, ÖVP, trekker seg fra regjeringsforhandlingene med det sosialdemokratiske partiet SPÖ. Nehammer opplyser i en video publisert på X at det ikke har vært mulig å oppnå enighet i sentrale spørsmål. Som en konsekvens av dette vil han gå av som statsminister i løpet av få dager. De mislykkede forhandlingene markerer et brudd i forsøket på å danne en ny regjering i Østerrike.
3 måneder siden
Alexander Schallenberg, Østerrikes utenriksminister og tidligere statsminister, er utnevnt til midlertidig statsminister etter at Karl Nehammer trakk seg. Nehammer gikk av etter mislykkede forsøk på å danne en ny regjering. Hans parti, ÖVP, ble nest størst i valget i september, men klarte ikke å sikre et samarbeid. President Alexander van der Bellen har nå gitt oppdraget med å danne regjering til lederen for det ytre høyre-partiet FPÖ, som ble størst i valget. FPÖ fikk ikke oppdraget i utgangspunktet fordi de manglet flertall og ingen partier var villige til å samarbeide med dem.
3 måneder siden
Høyreekstreme Herbert Kickl og hans parti FPÖ har fått i oppdrag å danne ny regjering i Østerrike etter at regjeringsforhandlingene brøt sammen. Kickl, kjent for sin harde linje mot innvandring, EU og sin Putin-vennlighet, har økt sin oppslutning betraktelig. Han krever at de konservative retter seg etter hans planer, og truer med nyvalg hvis samarbeidet ikke fungerer. Dette har skapt bekymring i naboland som Tyskland, som frykter en høyreekstremistisk utvikling i Østerrike. Det er usikkert om Kickl vil lykkes med å danne en stabil regjering, og det er en risiko for nyvalg. Kickl har også uttalt at han vil stoppe all militær og økonomisk hjelp til Ukraina.
2 måneder siden
Østerrike får ny koalisjonsregjering bestående av de konservative (ÖVP), sosialdemokratene (SPÖ) og de liberale (Neos). Partiene er enige om å danne regjering sammen, og planen er å presentere den nye regjeringen torsdag ettermiddag. Valgvinner FPÖ (ytre høyre) er ikke med i regjeringen. Christian Stocker fra ÖVP ventes å bli landets nye statsminister. Regjeringsforhandlingene har tatt rekordlang tid, hele fem måneder. FPÖ, som ble størst i valget i september i fjor, ga opp forsøket på å danne regjering tidligere i februar.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver Jonas Gahr Støres politiske reise, der han har forsøkt å samle ulike partier for å danne regjering. Han ekskluderte først Rødt og MDG, men åpnet for samtaler med flere andre partier. Til tross for forsøk på samarbeid med KrF og Venstre, endte det med en mindretallsregjering med Senterpartiet. Nå har samarbeidet mellom Ap og Sp brutt sammen, noe som kan føre til en revitalisering av Arbeiderpartiet. Det er usikkert om Ap og Sp vil samarbeide igjen, og Ap kan bli avhengig av Rødts mandater. Valgkampen blir spennende med usikkerhet rundt partienes samarbeid.
21 dager siden
En fersk partimåling fra Norstat, utført for Dagbladet, NRK og Vårt Land, viser tilbakegang for Arbeiderpartiet, men partiet sikrer fortsatt et knapt flertall sammen med Rødt og MDG. Fremskrittspartiet går også tilbake, mens Høyre ligger på tredjeplass. Flere partier sliter med sperregrensen, noe som gjør situasjonen usikker. Rødts ene mandat kan vise seg å bli avgjørende for et rødgrønt flertall. Arbeiderpartiets nestleder understreker at de vil styre landet trygt, mens Frp advarer mot å la Støre styre videre med Rødt og MDG.
3 måneder siden
Det høyreradikale partiet FPÖ, med røtter i nazistisk ideologi, har fått i oppdrag å danne regjering i Østerrike etter at andre koalisjonsforhandlinger mislyktes. President Alexander Van der Bellen, som tidligere har ledet De grønne, måtte motvillig gi oppdraget til FPÖ-leder Herbert Kickl. Partiet er kjent for sin innvandringskritiske og nasjonalistiske politikk, og har møtt protester i Wien. FPÖ har tidligere deltatt i en regjering som kollapset på grunn av en korrupsjonsskandale. Valgresultatet reflekterer en bredere europeisk trend med økt oppslutning for ytre høyrepartier.
2 måneder siden
De konservative, sosialdemokratiske og liberale partiene i Østerrike er enige om å danne en koalisjonsregjering. Kunngjøringen kommer fem måneder etter valget. Partiene informerte presidenten om forhandlingene forrige helg, etter at FPÖ ga opp sine forsøk på å danne regjering. Den nye regjeringen skal etter planen presenteres torsdag ettermiddag.
3 måneder siden
Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet holder krisemøter på Stortinget grunnet uenighet om energipolitikken. Senterpartiet er sterkt imot å knytte seg tettere til EUs kraftmarked og mener det er feil vei å gå. Arbeiderpartiet ønsker å innføre tre EU-direktiver om energi, noe Senterpartiet er imot. Statsminister Støre sier han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper de kan finne en løsning. Det er usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er fare for at regjeringssamarbeidet kan gå i oppløsning. Senterpartiet har tradisjon for at stortingsgruppen fatter viktige beslutninger, mens Arbeiderpartiets sentralstyre har mer makt.