Noa-Lynn van Leuven er den første transkvinnen som deltar i dart-VM, noe som har ført til stor debatt og protester. Flere spillere har trukket seg fra turneringer og lag i protest mot hennes deltakelse i kvinneklassen, og mener hun har fysiske fordeler.
Det internasjonale dartsforbundet har stemt for å ekskludere transkvinner fra kvinneklassen, men det er uklart når dette trer i kraft. Van Leuven har selv uttalt at hun er stolt over å representere transpersoner og kjempe for inkludering, og har fått støtte fra flere kjente dartspillere.
Hun tapte i første runde av VM.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler debatten rundt transpersoners deltakelse i kvinneidrett, spesielt på elitenivå. Den viser til Donald Trumps forbud mot transkvinner i amerikansk kvinneidrett og argumenterer for at transkvinner ikke bør delta i kvinneklassen på toppnivå, da det kan være en form for juks. Flere forbund har sagt nei til transkvinner i kvinneklassen, og det internasjonale friidrettsforbundet vurderer å innføre regler for å bevise biologisk kjønn. Artikkelen understreker viktigheten av rettferdighet og like vilkår i idrett, og at følelser ofte hemmer debatten.
17 dager siden
Astrid Øyre Slind trakk seg fra Petter Northugs «Janteloppet» og brente startnummeret i protest mot at kvinneklassen ble kansellert og premiepengene redusert. Opprinnelig skulle det være et pro-race på 40 kilometer med lik premie (en halv million kroner) for kvinner og menn, men arrangøren endret dette grunnet for få påmeldte kvinner. Løperne fikk tilbud om å gå en 20-kilometer med redusert premiepott. Slind mener dette er et tegn på manglende satsing på dameidrett og uprofesjonelt av arrangøren, da betingelsene ble endret rett før rennet. Arrangøren forsvarer seg med at de måtte ta en vanskelig avgjørelse basert på lav deltakelse. TV 2-ekspert Petter Skinstad omtaler hendelsen som kjønnsdiskriminering.
17 dager siden
Astrid Øyre Slind reagerte sterkt da premiepengene for kvinner i Janteloppet ble drastisk redusert dagen før rennet, samtidig som distansen ble halvert. Som en protest mot det hun oppfatter som forskjellsbehandling og manglende satsing på dameidrett, nektet hun å starte og tente på startnummeret sitt. Arrangøren begrunner endringene med lav deltakelse, men Slind mener dette sender et uheldig signal om likestilling i sporten. Hendelsen har skapt debatt om likeverd i langrenn.
1 måned siden
Trygve Toskedal Larsen boikotter VM i Trondheim i protest mot det han oppfatter som mobbing og dårlig behandling fra landslagsledelsen, spesielt rettet mot landslagssjef Ulf Morten Aune. Larsen hevder Aune ødelegger for parautøvere, og får støtte fra Lars Andresen Jr., som beskriver en ukultur. Landslagsledelsen, ved trener Petter Maurseth Blindheim og Aune selv, avviser anklagene og forsvarer uttakskriteriene. Aune kaller kritikken for 'drøy'. Saken har skapt sterke reaksjoner og debatt om behandlingen av parautøvere i Norges Skiforbund, med fokus på inkludering og rettferdighet.
5 dager siden
KrF-leder Dag-Inge Ulstein støtter et forslag om å forby pride-flagget i offentlige skolegårder, med begrunnelse i at det skaper debatt og ikke samler. Forslaget innebærer at kun norske, samiske og kvenske flagg skal tillates. Dette har utløst sterke reaksjoner fra blant andre MDG-leder Arild Hermstad, som omtaler forbudet som kaldt, kynisk og et svik mot skeive elever, og mener det undergraver rettigheter og trygghet for skeive og transpersoner. Oslos ordfører Anne Lindboe (H) advarer også mot forslaget og mener det skaper splittelse, samtidig som hun oppfordrer til økt synlighet og støtte for skeives rettigheter i skolene. KrFU, som har fremmet forslaget, begrunner det med at skoleledere skal slippe å havne i vanskelige situasjoner rundt flaggbruk. Debatten reflekterer en bredere konflikt om synliggjøring av mangfold og skeives rettigheter i Norge.
4 måneder siden
Jan Åge Fjørtoft uttrykker sterk misnøye med at kvinnelige kombinertutøvere nektes OL-deltakelse i 2026. Han mener det er «helt bak mål» og oppfordrer alle til å støtte kvinnene i deres kamp. IOC begrunner avgjørelsen med sportens popularitet og mangfold, men dette møter motstand fra utøvere som Gyda Westvold Hansen, som understreker det merkelige i at kun menn får representere sporten i OL. Til tross for motgangen, fortsetter kombinertmiljøet å jobbe for å inkludere kvinnene i fremtidige OL, og Westvold Hansen forteller om stor støtte fra omgivelsene.
2 måneder siden
Donald Trump har signert en ordre som definerer kjønn som binært, altså kun mann og kvinne. Ordren er utformet for å hindre personer som er biologisk tildelt menn ved fødselen fra å delta i idrett for kvinner eller jenter. Dette grepet påvirker hvordan Trumps administrasjon tolker borgerrettighetsloven Title IX, som forbyr kjønnsdiskriminering i aktiviteter som mottar statlig støtte. Republikaneren Nancy Mace mener at ordren skal forsvare rettighetene til kvinnelige idrettsutøvere. Vedtaket kommer etter en periode med intens debatt rundt transpersoners deltakelse i idrett, spesielt etter at transsvømmeren Lia Thomas vant et NCAA-mesterskap i kvinneklassen i 2022, noe mange mente var urettferdig.
15 dager siden
Janteloppet har møtt kritikk etter å ha redusert premiepotten for kvinner i det 40 kilometer lange rennet, noe som førte til protester fra blant andre Astrid Øyre Slind. TV 2-ekspert Petter Skinstad kalte avgjørelsen for kjønnsdiskriminering. Reda El Chaar, Janteloppets medeier, avviser kritikken og mener endringen skyldes for få påmeldte kvinner. Han anklager Skinstad for å bruke saken til å fremme seg selv. Flere utøvere, inkludert Ebba Andersson, har uttrykt misnøye med situasjonen, selv om El Chaar mener Janteloppet viser engasjement for kvinners deltakelse i sporten.
2 måneder siden
Seere har reagert kraftig på nattesten i «Mesternes mester» der Gyda Bloch Thorsen tapte mot Tobias «Becs» Brandal Busæt, hovedsakelig på grunn av høydeforskjellen mellom dem. Mange mener det var en urettferdig konkurranse. Thorsen selv tar det med fatning og sier det er en del av spillet. Busæt erkjenner at høyden kan ha vært en fordel. NRK har mottatt nesten 100 klager. Produsenten forklarer at de tar hensyn til fysiske ulikheter og har evaluert testen med eksperter, men utelukker ikke endringer i fremtiden.
2 måneder siden
Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) foreslår obligatorisk kjønnstesting av kvinnelige eliteutøvere, inkludert en spyttprøve for å identifisere SRY-genet. Målet er å beskytte kvinneklassen og sikre like vilkår. Transpersoner og utøvere med kjønnsutviklingsforstyrrelser (DSD) vil bli behandlet likt, noe som kan føre til utestengelse for de som har gjennomgått mannlig pubertet. Tiltaket kommer som en del av en større debatt om kjønnsidentitet i idretten, der WA ønsker å bevare kvinneidrettens integritet.