Artikkelen gir råd om hvordan man kan unngå fall på glattisen, der årlig 350 000 mennesker skader seg. Den presenterer ulike løsninger som brodder, støvler med antisklisåle og sko med forskjellige pigg-løsninger.
Fordeler og ulemper ved hver løsning blir diskutert, inkludert pris, brukervennlighet og feste.
Artikkelen understreker også viktigheten av å gå bestemt og fremoverlent for å oppnå best mulig grep, uavhengig av skotøy.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler problemet med bruk av piggsko og brodder innendørs, som fører til kostbare skader på gulv og farlige situasjoner. Det påpekes at piggene, som er ment for å hindre fall utendørs, kan gjøre gulv glatte innendørs, spesielt på fliser. Skadene på gulv, både i private hjem og offentlige bygg, beløper seg til millioner årlig. Det oppfordres til økt bevissthet og ansvarlighet, samt tiltak som plakater, tørkematter og lånetøfler for å beskytte gulvene. Det understrekes at dette ikke bare er en uvane, men også hærverk.
27 dager siden
Artikkelen omhandler anbefalinger rundt skifte fra vinter- til sommerdekk. Selv om fristen for piggdekk er satt, og våren har kommet tidlig, anbefaler NAF å beholde vinterdekkene hvis man skal til fjells i påsken, grunnet risiko for snøfall. I lavlandet kan man vurdere å skifte, men bør være forberedt på at det kan komme snø. Nattefrost og isete veier, spesielt i innlandet, er også faktorer å vurdere før man skifter dekk.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler ansvar og erstatningskrav ved fall på glatt føre og takras i vintermånedene. Den forklarer at huseiere kan være ansvarlige for skader som oppstår på deres eiendom, og at de kan bli ilagt gebyrer dersom de ikke overholder kommunale regler for strøing og fjerning av snø og is. Det er politivedtektene i de enkelte kommunene som bestemmer hva man har krav på ved fall på glatt føre. I Oslo er det gårdeiers ansvar å strø fortau innenfor Ring 1, mens kommunen har ansvaret utenfor. Det er også gårdeiers ansvar å sikre tak mot ras. Manglende overholdelse av disse reglene kan føre til gebyrer og erstatningsansvar. Artikkelen viser til at det er ilagt gebyrer for over 775 000 kroner i Oslo denne vinteren for manglende rydding og sikring av tak.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer om man bør velge ekstra prepp ved kjøp av felleski. Skiforeningens ekspert mener at det er unødvendig, og at man fint kan vedlikeholde skiene selv med enkle sprayprodukter. Han anbefaler en rød og en blå spray for henholdsvis pluss- og minusgrader, samt fellerens. XXL påpeker at felleski ikke er vedlikeholdsfrie, og tilbyr prepp-tjenester for de som ikke ønsker å gjøre det selv. De anbefaler en grundigere behandling med varm glider for best resultat, men understreker at flytende glider også kan brukes. Begge er enige om at fellerens er viktig for å opprettholde god glid.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler i Norge, hvor kostnadene i 2023 var 2,1 milliarder kroner. Forsikringsselskapene melder om en markant økning i år, og eksperter forklarer dette med værsvingninger, bruk av skarpere strømateriale og økt bruk av piggfrie dekk. Skader som ikke dekkes av forsikringen kan bli svært kostbare, spesielt på moderne biler med avansert teknologi. Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere risikoen for steinsprut, blant annet ved å holde god avstand og reparere skader raskt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler en kraftig økning i steinsprutskader på biler. I 2023 ble det meldt inn 310 000 glasskader, og økningen fortsetter i år. Bruk av knust stein til strøing og piggfrie vinterdekk bidrar til problemet. Risikoen er størst på veier med påkjøringsfelt, der akselererende biler slynger stein. Artikkelen anbefaler å holde god avstand til andre kjøretøy for å unngå skader, som kan bli kostbare, spesielt hvis lykter eller lakk blir skadet.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om en økning i skityverier i vinterferien, særlig rettet mot dyrt alpinutstyr ved skianlegg og markastuer. Forsikringsselskaper melder om tyverier for millioner av kroner årlig, og oppfordrer folk til å være forsiktige. En undersøkelse viser at mange unge voksne har opplevd å få stjålet skiutstyr. Artikkelen gir råd om hvordan man kan sikre skiene, som å bruke lås, sette skiene adskilt, eller bytte ski med venner for å gjøre det mindre attraktivt for tyver. Det understrekes at tyver opererer raskt, og at selv korte pauser kan være nok til at skiene forsvinner.
2 måneder siden
Artikkelen advarer fjellfolk om snøskredfare i høysesongen og understreker viktigheten av å gjenkjenne skredterreng og faretegn. Eksperter fra NVE anbefaler å sjekke skredskolen for informasjon om skredproblemer og ferdselsråd. Ved skred er rask kameratredning avgjørende, og alle som ferdes i skredterreng bør ha nødvendig utstyr og øve på redning. Snøskredvarslingene på varsom.no gir oversikt over skredfare basert på en internasjonal faregradskala. Halvparten av de som blir tatt av skred dør av traume, resten av kvelning.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler huseieres plikt til å rydde snø og is fra fortau utenfor eiendommene sine. I Bergen og Trondheim har flere huseiere blitt bøtelagt for manglende snørydding, da dette skaper farlige situasjoner for fotgjengere. Kommunene prioriterer bøtelegging for å sikre trygge forhold, spesielt med tanke på barnevogner og rullestoler. I Oslo og Stavanger har ingen huseiere fått bøter for manglende snørydding. Enkelte huseiere mener kommunen burde ta ansvaret for snørydding på fortauene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler skader som oppstår på biler i vaskehaller, hvor det årlig registreres rundt 1000 skader i Norge. Vanlige årsaker er slitte børster som skraper opp lakken, eller at antenner og takstativ henger seg fast. Bileiere rådes til å lese bruksanvisningen nøye, fjerne løse deler, låse bilen og parkere korrekt for å unngå skader. Ved skade skal man dokumentere hendelsen, varsle betjeningen og melde skaden til forsikringsselskapet. Ansvarsfordelingen avhenger av om skaden skyldes feil ved maskinen eller manglende forberedelser fra bileieren.