Coca-Cola har nedjustert sine mål for bruk av resirkulert plast i sine flasker. Selskapet, som er kåret til en av verdens største plastforurensere, hadde tidligere som mål å bruke 50 prosent resirkulert materiale innen 2030. Dette målet er nå redusert til 30-35 prosent innen 2035.
Samtidig endres målet for resirkulering fra 100 prosent til 70-75 prosent innen 2035. Miljøorganisasjoner kritiserer selskapet for å fokusere på engangsplast og mener de nye målene er et eksempel på grønnvasking.
Coca-Cola Norge opplyser at de bruker 100 prosent resirkulert plast i sine flasker, men dette gjelder ikke globalt. Nedjusteringen kommer etter at FN-forhandlingene om en global plastavtale brøt sammen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
25 dager siden
Regjeringen har satt et nytt klimamål om å redusere klimagassutslippene med 70-75 prosent innen 2035, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Målet skal realiseres gjennom kutt i Norge og samarbeid med EU, men uten et spesifikt nasjonalt klimamål. Opposisjonen og miljøorganisasjoner uttrykker bekymring for at regjeringen i for stor grad vil basere seg på kvotekjøp, og at målet er urealistisk. Klima- og miljøministeren understreker at alle sektorer må bidra, og at CO2-avgift og teknologiutvikling vil være sentrale virkemidler. FNs klimapanel har fastslått at globale utslipp må reduseres kraftig innen 2035 for å begrense den globale oppvarmingen.
3 måneder siden
Fra 1. januar 2025 må alle plastflasker i EU inneholde minst 25 prosent resirkulert plast, som en del av EUs direktiv om engangsplast. Dette kravet gjelder også for Norge. Forbrukere kan oppleve at flaskene får en mørkere eller mer gulaktig farge på grunn av den resirkulerte plasten. Norske produsenter ligger i forkant av dette kravet, med over 60 prosent resirkulert plast i sine flasker. Ringnes, som var først i Norge med 100 prosent resirkulert plast i 2019, har redusert andelen til 80 prosent for å øke resirkulerbarheten. Målet er å redusere klimaavtrykket fra plastflasker.
1 måned siden
Equinor får kritikk for sin nye omstillingsplan som reduserer de grønne målene. Selskapet begrunner dette med nødvendig tilpasning til markedet og ønske om å sikre verdiskapning. Kritikere, som Greenpeace og flere investorer, mener Equinor setter profitt foran klimahensyn og distanserer seg fra Parisavtalen. Spesielt trekkes det frem at Equinor legger til grunn en høy oljepris i sine beregninger, noe som ikke er i tråd med globale klimamål. Enkelte investorer, som Sarasin & Partners, har valgt å selge seg ut av selskapet som følge av uenighet om klimastrategien. SV krever at staten som hovedeier griper inn.
19 dager siden
Regjeringen har presentert et nytt klimamål om å kutte utslippene med 70–75 prosent innen 2035. Dette målet skal nås ved å kjøpe klimakvoter i utlandet, noe som representerer en snuoperasjon fra tidligere Ap-politikk om å kutte utslippene nasjonalt. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen unngår å gi en klar forklaring på hvorfor strategien er endret. Kommentator Erik Stephansen kritiserer regjeringens klimapolitikk for å være utroverdig og preget av 'nyspråk', der målene fremstår som imponerende, men er lite realistiske.
1 måned siden
Equinor får kritikk for å redusere sine ambisjoner innen fornybar energi og øke investeringene i olje og gass. Kritikken kommer fra både aksjonærer og miljøorganisasjoner, som mener selskapet ikke tar klimakrisen på alvor. En kapitalforvalter har solgt seg ut av selskapet på grunn av manglende omstilling. Equinor-sjefen begrunner endringene med behovet for å skape aksjonærverdier. Regjeringen kritiseres for å være for passiv og ikke bruke sin eiermakt til å styre selskapet i en mer bærekraftig retning. Det foreslås at Equinor bytter navn tilbake til Statoil for å slutte med grønnvasking.
3 måneder siden
Equinor har overdrevet tallene for CO2-fangst ved Sleipner-feltet i flere år. Selskapet har rapportert at de fjerner rundt én million tonn CO2 årlig, men faktiske tall viser at de i gjennomsnitt har lagret under halvparten av dette de siste elleve årene. Feilrapporteringen har blitt kritisert av både klimaministeren og miljøorganisasjoner. MDG-leder Arild Hermstad kaller det «grønnvasking». Equinor har beklaget feilen og oppdatert sine nettsider. Selskapet forklarer at nedgangen i CO2-fangst skyldes redusert produksjon fra Sleipner-feltet siden 2012.
19 dager siden
Regjeringen har presentert en klimamelding som forplikter Norge til å kutte CO₂-utslippene med 70-75 prosent innen 2035. Klimameldingen spesifiserer ikke hvor mye av kuttene som skal tas nasjonalt, noe som har ført til kritikk fra Venstre. Venstre-leder Guri Mellby mener målet er for lite ambisiøst og at det er en «halvambisiøst mål litt sånn langt fram i tid». Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen forsvarer målet, og viser til at Norge allerede er på god vei gjennom planlagte tiltak og samarbeid med EU. Meldingen skal behandles i Stortinget før den meldes inn til FN i tråd med Parisavtalen.
15 dager siden
Coca-Cola relanserer kampanjen fra 2013 og bytter ut sin ikoniske logo med 250 vanlige norske navn på sine produkter. Fra påsketider kan man finne flasker og bokser med navn som Jonas, Emma og Aisha i butikkene. Selskapet håper kampanjen vil skape oppmerksomhet, men kritikere påpeker at den kan føre til ekskludering og utnyttelse av folks identitet. Navnene vil være å finne på 0,5 og 1,5 liters flasker og 0,33 liters bokser med Coca-Cola Zero Sugar og vanlig Coca-Cola.
19 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) presenterte regjeringens nye klimaplan for 2035, som skroter nasjonale mål for utslippskutt. Regjeringen vil kutte 70-75 prosent av utslippene innen 2035, men uten å tallfeste hvor mye som skal kuttes i Norge. Venstreleder Guri Melby kritiserer planen for å mangle forpliktende mål og konkrete tiltak, mens Zero mener regjeringen gir opp industrien. Bjelland Eriksen avviser at klima er nedprioritert og understreker viktigheten av klimapolitikk for sikkerheten.
5 dager siden
Grieg Seafoods har lekket rundt 35 millioner plastkuler fra et settefiskanlegg i Finnmark, og oppryddingen er fortsatt ikke fullført. Selskapet innrømmer flere feil, blant annet at de ikke varslet myndighetene før sommeren 2024, til tross for at de registrerte manglende plastkuler allerede i april 2023. SVs Kari Elisabeth Kaski kritiserer oppdrettsnæringen for manglende ansvar og mener det må stilles tøffere krav for å redusere miljøbelastningen. Grieg har fått et gebyr på 450.000 kroner og en ny frist til oktober 2024 for å rydde opp, med trussel om tvangsmulkt ved brudd. Statsforvalteren anser miljøskaden som permanent, da plastkulene har spredt seg over store områder og kan skade dyreliv og økosystem. Grieg lover å rydde opp på en skånsom måte uten å skade fauna og fugler.