Grieg Seafoods har lekket rundt 35 millioner plastkuler fra et settefiskanlegg i Finnmark, og oppryddingen er fortsatt ikke fullført. Selskapet innrømmer flere feil, blant annet at de ikke varslet myndighetene før sommeren 2024, til tross for at de registrerte manglende plastkuler allerede i april 2023. SVs Kari Elisabeth Kaski kritiserer oppdrettsnæringen for manglende ansvar og mener det må stilles tøffere krav for å redusere miljøbelastningen.
Grieg har fått et gebyr på 450. 000 kroner og en ny frist til oktober 2024 for å rydde opp, med trussel om tvangsmulkt ved brudd.
Statsforvalteren anser miljøskaden som permanent, da plastkulene har spredt seg over store områder og kan skade dyreliv og økosystem. Grieg lover å rydde opp på en skånsom måte uten å skade fauna og fugler.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 dag siden
Grieg Seafood slapp ut anslagsvis 35 millioner plastkuler fra sitt settefiskanlegg i Adamselv, Finnmark, uten å varsle myndighetene. Utslippet ble oppdaget av organisasjonen In the same boat i juni i fjor, som krevde at selskapet skulle varsle myndighetene. Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer at plastutslippet har forårsaket permanent skade på miljøet og utgjør en trussel mot fugl og dyreliv. Grieg Seafood er ilagt et overtredelsesgebyr på 450.000 kroner for brudd på forurensningsloven. Oppryddingen har vært forsinket, og selskapet har fått ny frist til høsten 2025 med trussel om tvangsmulkt på 750.000 kroner. Miljødirektør Lisa Helgason understreker viktigheten av rask og skånsom opprydding, men påpeker at plastkulene er spredt over store områder. Organisasjonen In the same boat kritiserer Griegs håndtering og mener selskapet har brukt dem som alibi for å utsette oppryddingen. Myndighetene følger saken tett og vil gjennomføre ny befaring for å sikre at oppryddingen blir fullført innen fristen.
1 måned siden
Et oljesøl fra Equinors Njord A-plattform har forurenset Trøndelagskysten, noe som har ført til sterke reaksjoner. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene for sjøfugl og annet dyreliv, mens både Greenpeace og SV kritiserer Equinor for manglende sikkerhetsrutiner. Oljeklumper, noen på størrelse med fotballer, er funnet langs kysten, spesielt i Frøya kommune. Equinor har iverksatt tiltak for å rydde opp etter utslippet, som skyldtes et utilsiktet utslipp av produsert vann fra plattformen ved nyttår. SV krever en granskning av selskapet og at Equinor dekker kostnadene for opprydningen.
1 måned siden
Et oljeutslipp fra Equinors Njord A-plattform har nådd kysten av Trøndelag etter et utslipp på nyttårsaften. Oljeklumper er funnet på Frøya, Hitra, Flatanger og Nærøysund. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene for sjøfugl og oter, spesielt med tanke på hekketiden. Kystverket har pålagt Equinor å iverksette tiltak for å begrense skadene, og selskapet leder nå opprydningsarbeidet. Utslippet er anslått til 150 kubikkmeter, og oljetypen er voksholdig, noe som gjør den vanskelig å fjerne. Miljødirektoratet frykter videre spredning nordover og potensielt omfattende miljøkonsekvenser, og at økt temperatur kan gjøre oljeklumpene vanskeligere å fjerne.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
1 måned siden
SV krever strengere regler for lakseoppdrett og vil at all oppdrett skal foregå i lukkede merder. Kari Elisabeth Kaski i SV kritiserer manglende konsekvenser for oppdrettere som bryter lakselusreglene, og mener dagens situasjon truer villaksen. Hun påpeker at lakselusbehandlingene som brukes i dag ikke løser problemet, og at lukkede merder er nødvendig. SV vil fremme krav om lukkede merder i Stortinget og mener oppdrettsnæringen selv må dekke kostnadene. Frykten er at manglende handling vil skade omdømmet til norsk laks internasjonalt.
1 måned siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risikovurdering og 22 brudd på lov og forskrift. Telenor beklager hendelsene og sier de tar det på største alvor. De mener også at det er manglende samsvar mellom myndighetenes forventninger til sikkerhet og betalingsvilje for tjenesten.
1 måned siden
I begynnelsen av februar rømte 27.000 laks fra Mowi sitt oppdrettsanlegg i Dyrøy kommune. Tre uker senere er kun en liten andel av laksen fanget igjen. Mowi beklager hendelsen og forklarer den lave gjenfangsten med vanskelige værforhold. Fiskeridirektoratet vurderer nå å gi pålegg om utfiske og vil granske hendelsen nærmere. Politikere fra SV og miljøorganisasjoner krever strengere tiltak for å hindre fremtidige rømninger, deriblant bruk av lukkede oppdrettsmerder, noe Mowi mener er urealistisk.
1 måned siden
Et oljeutslipp fra Njord-A-plattformen har ført til at oljeklumpar har truffet sårbare kystområder i Trøndelag og Helgeland. Miljødirektoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og annet dyreliv, spesielt nå som hekkesesongen nærmer seg. Equinor, som er ansvarlig for feltet, beklager hendelsen og har satt i gang opprydding med over hundre personer involvert. Lokale brannvesen bistår også i arbeidet, men vanskelige værforhold og endret konsistens på oljen kompliserer oppryddingen. Publikum oppfordres til å melde fra om funn av oljeklumpar.
3 måneder siden
Det er rapportert om åtte tilfeller av rømt oppdrettsfisk i starten av 2025, inkludert 15.000 syk laks fra Lerøy. Dette har ført til kritikk fra MDG, som mener tradisjonelle åpne merder må avvikles. Rømmingen skjer til tross for at fjoråret hadde de høyeste rømmingstallene på fem år. Regjeringen planlegger en stortingsmelding for å gjennomgå tillatelsessystemet for oppdrett, med mål om å redusere miljøpåvirkning og styrke biosikkerheten. Rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for villaksen ved å endre dens genetikk og overlevelsesevne.
15 dager siden
Statnett har fått et overtredelsesgebyr på 300.000 kroner av NVE for ulovlig hogst på Tjeldøya i Troms. Hogsten skjedde i forbindelse med byggingen av en ny kraftledning, hvor selskapet felte mer skog enn tillatelsen ga rom for. NVE anser dette som et alvorlig brudd med negative konsekvenser for miljø og landskap, særlig på grunn av fellingen av ti eldre furuer. Statnett rapporterte selv avviket etter en miljøkontroll i fjor sommer, men har ennå ikke kommentert gebyret.