Statnett har fått et overtredelsesgebyr på 300. 000 kroner av NVE for ulovlig hogst på Tjeldøya i Troms.
Hogsten skjedde i forbindelse med byggingen av en ny kraftledning, hvor selskapet felte mer skog enn tillatelsen ga rom for. NVE anser dette som et alvorlig brudd med negative konsekvenser for miljø og landskap, særlig på grunn av fellingen av ti eldre furuer.
Statnett rapporterte selv avviket etter en miljøkontroll i fjor sommer, men har ennå ikke kommentert gebyret.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En rekke utbyggere i Norge har hogd skog før det er gjennomført naturkartlegging, og dermed omgått kravene i Plan- og bygningsloven. Dette skjer ved å utnytte et smutthull i Skogbruksloven, som tillater hogst uten forhåndsgodkjenning. Flere biologer og kommuner melder om at verdifull natur går tapt før den rekker å bli kartlagt. Statsforvalteren har i flere tilfeller måttet trekke innsigelser mot utbyggingsprosjekter fordi skogen allerede er hogd. Både skogbransjen og kommuner etterlyser bedre kommunikasjon og samordning mellom de to lovverkene. Regjeringen mener imidlertid at dagens lovverk er tilstrekkelig.
4 måneder siden
Gjølanger Settefisk AS er ilagt et gebyr på 20 millioner kroner av NVE for ulovlig tapping av vann fra Tyssedalsvatnet i 2021. Dette er det høyeste gebyret som er gitt til et settefiskanlegg i Norge. Selskapet tappet vann i 27 dager, noe som førte til at vannstanden gikk under lovlig nivå. NVE mener selskapet har hatt en betydelig økonomisk fordel ved å ha mer fisk i anlegget som følge av den ulovlige tappingen. Den ulovlige tappingen er et brudd på konsesjonsplikten og har ført til nedtapping og tørrlegging av strandsoner, noe som kan ha negative konsekvenser for naturmangfoldet. Gjølanger Settefisk har seks uker på seg til å eventuelt klage på vedtaket.
3 måneder siden
En person har fått en bot på 3000 kroner etter å ha publisert en YouTube-video der han filmet seg selv mens han saget ned døde trær i Femundsmarka nasjonalpark. Miljødirektoratet reagerte på videoen, som viste at personen brukte en håndsag for å dele opp døde trær til ved. Ifølge regelverket er all vegetasjon, inkludert døde trær, vernet i nasjonalparken. Det er kun tillatt å bruke tørre kvister til bål. Hendelsen viser at sosiale medier ikke alltid gir den oppmerksomheten man ønsker, og at det kan være kostbart å bryte reglene i verneområder.
4 måneder siden
Ulovlig felling av juletrær på privat eller offentlig eiendom er straffbart og kan medføre erstatningskrav. Grunneiere kan kreve erstatning for økonomisk tap, men må kunne bevise hvem som har fjernet treet og tapets omfang. Selv små trær har økonomisk verdi for skogeierne da de kan bli til tømmer og andre produkter. Det finnes lovlige måter å skaffe seg et selvhogget juletre, ofte mot en liten avgift hos skogeiere eller allmenninger. Politiet har ikke en egen kode for denne typen saker.
1 måned siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Problemene rammet nødnumrene 110, 112 og 113 i august, september, oktober og november. Nkom mener Telenor har gjort flere feil og hatt mangelfull risikovurdering. Totalt har Telenor hatt 22 overtredelser av lov og forskrift. Bare i november ble nesten 1500 nødanrop berørt. Telenor har frist til 17. mars for å gi tilbakemelding før et endelig vedtak fattes.
1 måned siden
Hærverk og miljøkriminalitet preger Femundsmarka nasjonalpark, hvor ulovlig hogst og bålbrenning med døde og levende trær ødelegger vernet skog. Fjelloppsynet avdekker stadig nye skader, og mener problemet øker. Nasjonalparkstyret bekrefter økt slitasje siden 1980-tallet, og sammen med fjellstyret krever de mer ressurser for tilsyn og informasjon til besøkende. Klima- og miljødepartementet ser alvorlig på saken og vil vurdere ressursallokeringen, men påpeker at de ikke kan gardere seg fullstendig mot ulovligheter. Sanksjoner gis ved overtredelser, men få blir tatt på fersken.
1 måned siden
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) varsler Telenor et gebyr på 50 millioner kroner etter at nødnumrene var nede flere ganger høsten 2024. Nkom kritiserer Telenor for manglende risikovurdering og 22 brudd på lov og forskrift. Telenor beklager hendelsene og sier de tar det på største alvor. De mener også at det er manglende samsvar mellom myndighetenes forventninger til sikkerhet og betalingsvilje for tjenesten.
2 måneder siden
Statnett har fått tillatelse til å bygge en omstridt 420 kV-kraftlinje i Finnmark, noe som har ført til sterke reaksjoner fra reindriftsutøvere. De frykter at kraftlinjen vil legge til rette for økt vindkraftutbygging og dermed ødelegge viktige beiteområder. NVE begrunner prosjektet med at det er nødvendig for å sikre strømforsyningen og legge til rette for næringsutvikling i regionen. Kritikere påpeker at utbyggingen kan være i strid med Norges forpliktelser overfor urfolk og at den vil ha negative konsekvenser for natur og reindrift. Spesielt bekymringsfullt er det for den truede dverggåsa, og NVE har varslet tiltak for å redusere skadevirkningene.
1 dag siden
Grieg Seafoods har lekket rundt 35 millioner plastkuler fra et settefiskanlegg i Finnmark, og oppryddingen er fortsatt ikke fullført. Selskapet innrømmer flere feil, blant annet at de ikke varslet myndighetene før sommeren 2024, til tross for at de registrerte manglende plastkuler allerede i april 2023. SVs Kari Elisabeth Kaski kritiserer oppdrettsnæringen for manglende ansvar og mener det må stilles tøffere krav for å redusere miljøbelastningen. Grieg har fått et gebyr på 450.000 kroner og en ny frist til oktober 2024 for å rydde opp, med trussel om tvangsmulkt ved brudd. Statsforvalteren anser miljøskaden som permanent, da plastkulene har spredt seg over store områder og kan skade dyreliv og økosystem. Grieg lover å rydde opp på en skånsom måte uten å skade fauna og fugler.
1 dag siden
Grieg Seafood slapp ut anslagsvis 35 millioner plastkuler fra sitt settefiskanlegg i Adamselv, Finnmark, uten å varsle myndighetene. Utslippet ble oppdaget av organisasjonen In the same boat i juni i fjor, som krevde at selskapet skulle varsle myndighetene. Statsforvalteren i Troms og Finnmark vurderer at plastutslippet har forårsaket permanent skade på miljøet og utgjør en trussel mot fugl og dyreliv. Grieg Seafood er ilagt et overtredelsesgebyr på 450.000 kroner for brudd på forurensningsloven. Oppryddingen har vært forsinket, og selskapet har fått ny frist til høsten 2025 med trussel om tvangsmulkt på 750.000 kroner. Miljødirektør Lisa Helgason understreker viktigheten av rask og skånsom opprydding, men påpeker at plastkulene er spredt over store områder. Organisasjonen In the same boat kritiserer Griegs håndtering og mener selskapet har brukt dem som alibi for å utsette oppryddingen. Myndighetene følger saken tett og vil gjennomføre ny befaring for å sikre at oppryddingen blir fullført innen fristen.