En ny rapport viser at netthandelen øker kraftig i Norge. Spesielt eldre handler nå langt mer på nett enn tidligere.
En ny undersøkelse fra betalingsformidleren Nets viser at netthandelen har økt betydelig i Norge. Nå handler 94 prosent av befolkningen på nett, opp fra 81 prosent i 2022 og 88 prosent i 2023.
Den mest markante økningen ser man i aldersgruppen 65–79 år, hvor andelen har steget fra 55 prosent til 88 prosent på bare to år. Kvinner handler noe mer på nett enn menn, mens aldersgruppene 18–29 og 30–49 år handler mest.
Ifølge administrerende direktør Lars Erik Tellmann i Nets Norden, tegner omfanget av netthandel et bilde av et modent og digitalisert samfunn. Undersøkelsen peker på at mange foretrekker netthandel fordi det oppleves som enklere, mer bekvemmelig og rimeligere, samt at man unngår kø og er uavhengig av åpningstider.
Lars Erik Tellmann
Nets
NTB
Norge
Norden
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Til tross for uendrede renter, viser tall fra Nets at nordmenn julehandler for rekordhøye summer i 2024. Omsetningen har økt betydelig både på nett og i fysiske butikker, spesielt innen klær og sko. Samtidig ser man en nedgang i salg av smykker og blomster. Forbruket på restauranter og barer har også økt. Sentralbanksjefen forventer at det private forbruket vil fortsette å stige, drevet av økte inntekter og bedre kjøpekraft. Enkelte forbrukere har imidlertid valgt å redusere julegaveinnkjøp for å fokusere på andre verdier.
3 måneder siden
Julehandelen i norske kjøpesentre økte med 3,8 prosent sammenlignet med 2023, ifølge tall fra Virke. Dette overgikk deres forventning om en vekst på 3,5 prosent. Virke mener den økonomiske bedringen er positiv for både forbrukere og handelsstanden, og at veksten kan bidra til at mange butikker er bedre rustet fremover. Undersøkelsen omfatter handelen i uke 47 til 52 i 221 kjøpesentre, men inkluderer ikke butikkhandel utenfor kjøpesentrene eller netthandel. Virke antar at tallene gir en god indikasjon på den totale detaljhandelen. For mat og drikke var veksten mer moderat enn forventet, muligens på grunn av økt grensehandel og priskampanjer.
2 måneder siden
Nordmenn økte grensehandelen betydelig i 2024, med en total omsetning på 11 milliarder kroner, en økning på 18 prosent fra 2023. Ifølge SSB skyldes dette både flere dagsturer og økt pengebruk per tur. Sverige er det mest populære landet for grensehandel, spesielt områdene rundt Nordby og Svinesund. SSB påpeker at tallene er basert på en utvalgsundersøkelse, noe som innebærer en viss usikkerhet.
4 måneder siden
Det er en markant økning i antall unge gründere i Norge, med en økning på 14 prosent i aldersgruppen 16-24 år fra 2022 til 2023. Guro Berntzen-Haziri (27) er en av disse, som etter å ha opplevd fødselsdepresjoner, startet nettbutikken Lykkesjel og en fysisk smykkebutikk i Sarpsborg. Hun selger «evighetsarmbånd», en trend hun har hentet fra utlandet. Innovasjon Norge ser positivt på denne utviklingen, da Norge har hatt færre unge gründere enn andre sammenlignbare land. Sosiale medier spiller en viktig rolle i å forenkle prosessen for unge gründere, ved å dele tips og triks.
4 måneder siden
Tall fra Virke viser at nordmenn i snitt vil bruke 24 900 kroner på julehandelen i november og desember, inkludert gaver, dagligvarer og vinmonopol. Totalt anslås julehandelen å nå 138,7 milliarder kroner, en økning på 3,5 prosent fra i fjor. Samtidig viser en undersøkelse fra Respons Analyse for Sparebank 1 at nordmenn planlegger å bruke 8330 kroner ekstra til jul, en nedgang på fem prosent fra året før. Forbrukerøkonom Magne Gundersen peker på høye renter som en årsak til at mange ønsker å redusere utgiftene. Han advarer mot å bruke mer enn man har råd til og oppfordrer til planlegging for å unngå økonomiske feller.
2 måneder siden
Nordmenns shopping fra den kinesiske nettbutikken Temu har hatt en kraftig økning siden 2023. Tall viser at over halvparten av norske husstander har handlet fra plattformen i 2024. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen uttrykker bekymring for det store omfanget og advarer mot overforbruk, potensielt giftige stoffer og miljøbelastningen ved import av billige varer fra Kina, og oppfordrer nordmenn til å unngå Temu. Professor Tor Wallin Andreassen ved NHH påpeker at Temu benytter psykologiske mekanismer for å stimulere kjøpelyst, og at denne handelen kommer i tillegg til det vanlige forbruket.
25 dager siden
Dagligvaretjenesten Oda opplevde rekordomsetning i mars, med 356 millioner kroner. Selskapet melder om en vekst på 17 prosent i det norske markedet i første kvartal. Administrerende direktør André Knüppel uttaler at kundene er flinkere til å planlegge ukeshandelen og responderer positivt på kampanjer, som lokalmatuken i mars. Oda fremhever også sine gode plasseringer i pristester og sin posisjon som ledende aktør innen netthandel av mat i Norge, med over 65 prosent av markedsandelen. Ifølge Nielsen-tallene hadde Oda størst prosentvis vekst blant alle dagligvareaktørene i fjor.
1 måned siden
I fjor handlet nordmenn dagligvarer for 266 milliarder kroner, en økning på 5,1 prosent. Denne veksten skyldes i stor grad inflasjon og kronesvekkelse. Lavprisbutikker som Kiwi, Extra og Rema 1000 øker markedsandelene sine på bekostning av bredsortimentsbutikker og nærbutikker. Antallet lavprisbutikker øker, mens antallet nærbutikker og bredsortimentsbutikker reduseres. Verdibutikker som Normal, Rusta og Europris, samt netthandel, fortsetter også å vokse.
2 måneder siden
Nordmenn økte sin grensehandel til 11 milliarder kroner i 2024, en økning på 18 prosent fra året før. Dette skyldes flere dagsturer og økt forbruk per tur. Dagligvarer, alkohol og drivstoff er de mest populære varene. Spesielt økte drivstoffhandelen kraftig etter at svenske myndigheter reduserte drivstoffavgiftene. I gjennomsnitt brukte nordmenn 2.145 kroner per handletur, en økning fra året før. Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte disse tallene som viser en tydelig økning i grensehandelen.
1 måned siden
En fersk undersøkelse viser en kraftig økning i antall nordmenn som eier kryptovaluta, med en samlet verdi på 61 milliarder kroner, noe som er størst i Norden. Antallet norske kryptoeiere er nå 550 000, en økning på 160 000 fra året før. Undersøkelsen viser at de fleste eier mindre beløp, men en liten andel har investeringer for over en halv million kroner. Samtidig rapporterer kun en liten andel av eierne sine investeringer til Skatteetaten. Det er en økning i antall eldre og kvinner som investerer i kryptovaluta. Undersøkelsen viser også at en fjerdedel av befolkningen vurderer å kjøpe kryptovaluta i fremtiden.