Rundt 150 demonstranter protesterte mot amerikansk militært nærvær på Rygge flystasjon, og uttrykte frykt for at dette øker risikoen for at Norge blir et bombemål. Rygge er ett av tolv områder hvor USA har uhindret tilgang gjennom en forsvarssamarbeidsavtale.
Demonstrantene krever at USAs militærbaser fjernes umiddelbart og ønsker en bredere debatt om militariseringen av Norge. Forsvarsministeren har nylig besøkt flystasjonen, som er en aktuell kandidat for etablering av et nytt nordisk luftkommandosenter.
USA planlegger også å investere 2 milliarder kroner på Rygge, noe som ytterligere bekymrer demonstrantene. Ordføreren i Moss mener imidlertid at økt militær tilstedeværelse vil styrke beskyttelsen av Rygge.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Over hundre demonstranter møtte opp i Asker for å protestere mot planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka. Demonstrantene, inkludert lokale beboere og miljøvernorganisasjoner, uttrykker bekymring for miljøkonsekvensene og føler seg oversett i beslutningsprosessen. Forsvarsdepartementet og Chemring Nobel presenterte en mulighetsstudie for formannskapet i Asker, med mål om å sikre Norges og Natos forsvarsevne. Selv om ingen endelig beslutning er tatt om lokasjon, fremstår Hurum som det mest aktuelle alternativet. MDG og Rødt har etterspurt informasjon om vurderte alternativer, uten å få konkrete svar fra regjeringen.
1 måned siden
Rødt uttrykker bekymring for at USA har militærbaser i Norge hvor norske lover ikke respekteres, og frykter for Norges sikkerhet som småstat. Rødt mener Norge gir USA for stort fotfeste. Høyre avviser påstanden og understreker at USA ikke har baser i Norge hvor norske lover ignoreres. De mener det er viktigere enn noen gang å beholde alliansen med USA. MDG støtter også samarbeidet og mener Norge er avhengig av støtten fra både NATO og USA.
2 måneder siden
Rødt og Bjørnar Moxnes er sterkt kritiske til planene om å etablere et Nato-senter i Norge, da de mener dette vil føre til en uheldig tilknytning til USA, spesielt under Donald Trump. Moxnes hevder at man ikke kan stole på USA som sikkerhetsgaranti og at Norges forsvar ikke bør være avhengig av Trumps velvilje. Samtidig pågår en debatt om hvor senteret skal lokaliseres, med Rygge og Bodø som de fremste kandidatene. USA investerer også betydelig i Rygge flystasjon, noe som ifølge kritikere ytterligere knytter senteret til amerikanske interesser. Mosseordfører Simen Nord (H) avviser kritikken og understreker at Nato-samarbeid er avgjørende for Norges sikkerhet i dagens trusselbilde.
2 måneder siden
Forsvarsdepartementets planer om å bygge en stor sprengstoffabrikk i Hurummarka i Asker har utløst kraftige protester. Lokalpolitikere og miljøvernorganisasjoner frykter konsekvensene av inngrepet i naturen og etterlyser en grundigere vurdering av alternative lokasjoner. Fabrikken, som skal øke produksjonen av avanserte eksplosiver, kan beslaglegge et område på hele 4,4 kvadratkilometer. Naturvernforbundet og MDG kritiserer prosessen og mener at beslutningen om lokalisering allerede synes å være tatt. Asker kommune forsvarer sin involvering og understreker behovet for en omfattende konsekvensutredning som også inkluderer alternative plasseringer.
3 måneder siden
Rødt har fremmet et forslag i Stortinget om å si opp tilleggsavtalen om forsvarssamarbeid med USA. Avtalen gir amerikanske styrker tilgang til militære områder i Norge. Rødt mener avtalen gjør Norge sårbart og viser til tidligere president Trumps trusler om å overta Grønland. Partiet mener Trumps handlinger strider med både FN- og NATO-pakten. En forsker ved NUPI påpeker at avtalen ikke er en baseavtale, men en avtale om investeringer i norske militærbaser. Han advarer mot å si opp avtalen, da det kan signalisere avstand fra USA og gjøre det vanskeligere for USA å bistå Norge. Rødt fremmer forslaget i samråd med det danske søsterpartiet Enhedslisten.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
1 måned siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
2 måneder siden
Ukrainere i Norge uttrykker stor bekymring over signaler fra USA om Ukraina-krigen, spesielt uttalelser fra Trump om fredsforhandlinger med Putin og den nye forsvarsministerens syn på Nato-medlemskap. De frykter at Ukraina vil bli presset til å inngå ufordelaktige avtaler og at Russland ikke vil overholde dem. Den ukrainske foreningen i Norge understreker behovet for sikkerhetsgarantier fra USA, da de ikke stoler på Putin.
3 måneder siden
Tusener av demonstranter marsjerte i Washington D.C. i protest mot Donald Trump før hans innsettelse som USAs 47. president. Demonstrantene uttrykte frykt for Trumps politikk, spesielt knyttet til kvinners rettigheter, klimaendringer og immigrasjon. Mange var bekymret for hans forhold til demokratiet og hans utnevnelser av Elon Musk. Protesten var mindre enn ved hans forrige innsettelse, men engasjementet var fortsatt sterkt. Demonstrantene frykter at Trump vil innføre et nasjonalt abortforbud og deportere migranter, og de mener han truer kvinners reproduktive rettigheter og demokratiet. De er også bekymret for at han vil svekke demokratiet og gi for mye makt til Elon Musk.
2 måneder siden
Tusenvis av demonstranter over hele USA har protestert mot Donald Trumps politikk, inkludert hans administrasjons engasjement i betalingssystemet. Demonstrantene, som kaller seg 50501-bevegelsen, frykter sikkerhetsrisikoer og tapte betalinger for viktige programmer. Samtidig har rundt 40.000 føderale ansatte akseptert Trumps tilbud om sluttpakke. Protestene omfatter også Trumps innvandringspolitikk, innskrenking av transpersoners rettigheter, og bekymringer for Elon Musks tilgang til data fra finansdepartementet. Demonstrantene mener Trumps politikk er et angrep på demokratiet.