Forsvarsdepartementets planer om å bygge en stor sprengstoffabrikk i Hurummarka i Asker har utløst kraftige protester. Lokalpolitikere og miljøvernorganisasjoner frykter konsekvensene av inngrepet i naturen og etterlyser en grundigere vurdering av alternative lokasjoner.
Fabrikken, som skal øke produksjonen av avanserte eksplosiver, kan beslaglegge et område på hele 4,4 kvadratkilometer. Naturvernforbundet og MDG kritiserer prosessen og mener at beslutningen om lokalisering allerede synes å være tatt.
Asker kommune forsvarer sin involvering og understreker behovet for en omfattende konsekvensutredning som også inkluderer alternative plasseringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Et stort skogsområde i Asker risikerer å bli brukt til bygging av en sprengstoffabrikk for Chemring Nobel, for å øke produksjonen av militært sprengstoff grunnet underskudd i Europa. Forslaget har utløst sterk motstand fra lokalbefolkningen og Naturvernforbundet, som frykter store konsekvenser for dyreliv og friluftsliv. Over 3000 personer har signert et opprop mot planene. Samtidig argumenteres det med at fabrikken vil gi 400 arbeidsplasser og nærhet til eksisterende anlegg. En mulighetsstudie skal presenteres for politikerne i Asker kommune for å belyse konsekvensene.
4 dager siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen krever at planene om en ny stor sprengstofffabrikk på Hurum stoppes. Regjeringen har lansert et mulighetsstudie sammen med Chemring Nobel for å øke produksjonen av militært sprengstoff som følge av krigen i Ukraina. Planene innebærer å sperre av et 4,4 kvadratkilometer stort skogsområde nær eksisterende fabrikk. Lokalbefolkning og miljøvernere reagerer sterkt, og lokalpolitikere mener prosessen har vært udemokratisk. Martinussen kritiserer at andre aktuelle steder ikke er vurdert grundig, og frykter naturødeleggelser og økte utslipp i Oslofjorden. Forsvarsdepartementet avviser at lokaliseringen er endelig, og understreker at miljøhensyn inngår i vurderingene. Politikerne er splittet, der noen prioriterer nasjonal sikkerhet fremfor miljøhensyn, mens andre krever grundigere utredninger før beslutning.
1 måned siden
Innbyggerne i Hurum er bekymret for planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka, og frykter økt risiko for sabotasje, forurensning og redusert trygghet. Den britiskeide bedriften Chemring Nobel ønsker å utvide sin produksjon av høyeksplosiver, men møter motstand fra lokalbefolkningen som frykter inngrep i naturen og begrensninger i friluftslivet. PST bekrefter at de er i kontakt med selskapet angående sikkerhet, og vurderer at produksjon av materiell til Ukraina kan være utsatt for sabotasje. Lokalbefolkningen stiller spørsmål ved plasseringen av fabrikken og mangelen på åpenhet rundt risikoanalyser, og flere vurderer å flytte.
2 måneder siden
Over hundre demonstranter møtte opp i Asker for å protestere mot planene om en ny sprengstoffabrikk i Hurummarka. Demonstrantene, inkludert lokale beboere og miljøvernorganisasjoner, uttrykker bekymring for miljøkonsekvensene og føler seg oversett i beslutningsprosessen. Forsvarsdepartementet og Chemring Nobel presenterte en mulighetsstudie for formannskapet i Asker, med mål om å sikre Norges og Natos forsvarsevne. Selv om ingen endelig beslutning er tatt om lokasjon, fremstår Hurum som det mest aktuelle alternativet. MDG og Rødt har etterspurt informasjon om vurderte alternativer, uten å få konkrete svar fra regjeringen.
2 måneder siden
I Lillestrøm kommune vurderes det å bygge et stort skyteanlegg med 69 skytebaner, som kan bli et av Nord-Europas største. Anlegget er tenkt plassert i et skogsområde hvor det også er foreslått å sette opp vindmøller. Dette har skapt bekymring blant innbyggere og naturvernere, som frykter støy, naturtap og verdifall på boliger. Naturvernforbundet kritiserer planene sterkt, mens ordføreren understreker at det er en tidlig fase, og at alle konsekvenser skal utredes før en avgjørelse tas.
1 måned siden
En mulighetsstudie har identifisert 14 potensielle steder på Østlandet for en ny, stor sprengstoffabrikk. Anlegget er ment å øke produksjonen av militært sprengstoff. Flere ordførere i de aktuelle kommunene, som Skien, Drammen, Modum og Lunner, ble overrasket over å finne sine kommuner på listen. Chemring Nobel er tiltenkt å eie og drive anlegget, som kan bli Europas største. Asker er en naturlig kandidat på grunn av eksisterende virksomhet, men møter lokal motstand på grunn av forventede naturinngrep. Flere politikere utenfor Oslo-området er positive til etableringen grunnet potensielle arbeidsplasser.
3 måneder siden
Forsvaret planlegger å bygge et radaranlegg på Sirikjerke i Øvre Eiker etter at tidligere planer for Gyrihaugen ble skrinlagt på grunn av forstyrrelser. Naturvernforbundet kritiserer prosessen for manglende åpenhet og mener Forsvaret misbruker behovet for hemmelighold. De reagerer også på at et populært turområde blir berørt. Forsvaret hevder at de har lært av feilene på Gyrihaugen og at Sirikjerke er en egnet lokasjon. Radaranlegget er en del av en større utbygging til 12 milliarder kroner, og skal være ferdig innen 2031. Naturvernforbundet har sendt en juridisk betenkning og krever innsyn i saken.
4 måneder siden
Fredrikstad bystyre har vedtatt utbyggingen av Viken park, et prosjekt som regnes som et av Norges største naturinngrep i moderne tid. Vedtaket har vært kontroversielt, med flere partier som har snudd i saken, og en politiker som har meldt seg ut av partiet sitt i protest. Det er også reist tvil om lovligheten av konsekvensutredningene. Tilhengere av prosjektet argumenterer for at det er nødvendig for å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst, mens motstandere er bekymret for tap av naturmangfold og kulturlandskap. Regjeringens naturmelding understreker kommunenes ansvar for naturbevaring, og viser at Viken park ville vært et av de største naturinngrepene i landet i perioden 2017-2022.
2 måneder siden
Ringsaker kommune vil legge til rette for over 3500 nye hytter i Norges største hytteområde, Sjusjøen og Ringsakerfjellet, ifølge en ny arealplan. Naturvernforbundet reagerer og mener planene ikke tar hensyn til kunnskap om nedbygging av naturen, og er bekymret for nedbygging av myr og CO2-utslipp. Villreinnemnda for Rondane og Sølnkletten er bekymret for konsekvensene for villreinen, da økt menneskelig ferdsel kan forstyrre villreinens trekk til sommerbeite. Varaordføreren i Ringsaker kommune understreker at kommunen må balansere hensynet til grunneiere, hytteeiere, tilflyttere og naturen.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt å tillate kraftutbygging i vernede vassdrag, noe som har ført til sterke reaksjoner og demonstrasjoner. Motstanderne mener vedtaket er et angrep på norsk natur, og raftingselskaper frykter for sin eksistens. Naturvernforbundet og MDG beskriver vedtaket som et tilbakeskritt for naturpolitikken. Arbeiderpartiet, som står bak forslaget, argumenterer for at dette er nødvendig for å forebygge flomskader og sikre stabil kraftforsyning. KrF trakk sin opprinnelige støtte, mens SV, Rødt og MDG fremmet alternative forslag.